Biografie Yvonne Wagenaar

yvonnewagenaarBiografie

Yvonne Wagenaar (Eibergen, 1949) begon haar loopbaan als bejaardenhelpster en eindigde als organisatieadviseur. Haar passie is praktische filosofie.

Hippietijd
In de jaren ’70 trok zij met haar gitaar door Scandinavië en maakte ze met haar liedjes deel uit van de hippietijd, de Dolle Minabeweging en de Maagdenhuisbezetting. Zij was geen activiste, maar meer een nieuwsgierige reizigster. Zij werd en wordt beïnvloed door het werk van Simone de Beauvoir, Marguerite Yourcenar, Gilles Deleuze en Agnes Verbiest.

Allijn
Veel ervaring en filosofische ideeën kon Yvonne in het verleden gebruiken bij de Stichting Allijn. Een stichting die veertien jaar lang op diverse plaatsen in Vlissingen de ruimte bood aan ondernemers om eigen initiatieven te ontwikkelen. Er werd onder meer ‘filosoferen aan tafel’ georganiseerd. In een kring mensen met allerlei verschillende achtergronden, werd, onder het genot van een goed glas wijn en lekker eten,  gefilosofeerd aan de hand van een onderwerp dat door de deelnemers werd gekozen.

Inspiratie en ideeën

Inspiratie haalt Yvonne uit liedjes en boeken, maar ook vooral uit de ontmoeting en het samen denken met mensen die op haar pad komen.

De liedjes en gedichten die zij schrijft, gaan vaak over de kleine wereld, over het persoonlijk. Het persoonlijke als de weerspiegeling van het maatschappelijke. Volgens Yvonne is het onderscheid tussen klein en groot onzin. We kunnen er ook anders naar kijken. Zoals in een kindercaleidoscoop, waarin alles steeds verandert, maar blijft boeien. Soms komt zij iemand tegen die haar anders laat denken en voelen. Voor Yvonne zijn dat de mooiste leermomenten, die doorklinken in haar werk.

Yvonne Wagenaar woont in Vlissingen.

Publicaties Schemertijd

* Recepten voor het Goede leven, nomadisch filosoferen aan de keukentafel, 2006.
Uitgave in eigen beheer
* Scheppingen, het erotische als krachtbron; gedichten, 2007. Uitgave in eigen beheer
* Tegen de tijd; gedichten, 2013. Uitgave in eigen beheer. Vormt samen met de bundel Schemertijd (2015) een tweeluik. Het is uiteindelijk de bedoeling dat er een drieluik wordt gevormd.
* Terugkeer en De reizigster in de bundel Reizigersgeheimen. Oosterbeek, Uitgeverij
Kontrast, 2014
* Thüringer gedichtenwedstrijd 2014 (vijf ingezonden gedichten met jurybeoordelingen)
* Diverse publicaties op het voormalige Literatuur in Zeeland en op de website Gedichten
* Schemertijd; gedichten. Uitgave in eigen beheer, 2015. Vormt samen met de bundel Tegen de tijd (2013) een tweeluik. Het is uiteindelijk de bedoeling dat er een drieluik wordt gevormd.

Lees ook het nieuwjaarsgedicht 2016 van Yvonne Wagenaar

De Joffers joffers
Behalve op het literaire vlak is er ook samenwerking met Henny van Kesteren ontstaan op het terrein van de muziek.
Sinds enige jaren vormen Yvonne Wagenaar en Henny van Kesteren het zangduo De Joffers, dat een programma brengt van ballades, covers, chansons, eigen teksten en muziek.

Contact

E-mail: ywagenaar@zeelandnet.nl

Copyright:
logo-de-zb

 

Dit bericht is geplaatst in Auteurs, Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.