Den Spiegel, januari 2016

2011_001Met een artikel van vijftien pagina’s krijgt historicus Johan Francke ruim baan in het nieuwste nummer van Den Spiegel, het kwartaalblad van het muZEEum en het Gemeentearchief Vlissingen. Hij schrijft over het begrip ‘Pechelingue(s) of de slechte naam van Vlissingers buiten de grenzen.’ U moet er maar even voor gaan zitten, want het is zware kost. Francke heeft ongetwijfeld veel informatie opgeduikeld over het door de kaapvaart bar slechte imago van de Vlissingers. Helaas schrijft hij het – naar mijn bescheiden mening – onnodig wijdlopig op.

Ik ben geneigd aan de verhalen van Peter van Druenen te denken. Die is bepaald ook niet kort van stof. Het verschil is, dat je dat bij hem niet in de gaten hebt. Bij Johan Francke vind ik het zelfs een opgave om de conclusie tot me te laten doordringen. Wat wordt er nou met dat lange verhaal gezegd? Dat de Vlissingers in de tijd van de Republiek in Spanje en Portugal een slechte naam hadden, omdat hun kaperschepen overal opdoken? Dat meende ik wel te weten.

Wat me verder opvalt is dat in de 65 noten bij het artikel het voorjaar 2015 verschenen boek van Peter van Druenen over 700 jaar Vlissingen niet wordt vermeld. Ook het derde deel van de Geschiedenis van Zeeland is niet geraadpleegd of wordt de moeite van het noemen niet waard gevonden. Daarentegen wordt er wel verwezen naar de in 2009 gepubliceerde Geschiedenis van Zeeland – De canon van ons Zeeuwse verleden, die Francke samen met Jan J.B. Kuipers schreef.

Jaco Simons schrijft over de vergeten architect Adriaen Dortsman (1635-1682). Hij vestigde zich rond 1665 voorgoed in Amsterdam, waar hij gebouwen ging ontwerpen in de vernieuwende ‘Strakke Stijl’: sobere façades, geïnspireerd op het Franse en Italiaanse classicisme. De Ronde Lutherse Kerk wordt naast vele stads- en buitenhuizen als één van zijn belangrijkste ontwerpen beschouwd.

Archivist Ron van Maanen zet ingenieur Jacob Janszen jr. (1851-1918) in het zonnetje. Hij was naast Arie Smit en Bruno Joannes Tideman één van de ‘vormgevers’ van de Kon. Mij. De Schelde, en hij was de scheepsbouwer: ,,Tijdens zijn werkzaam leven bij De Schelde was Janszen tot aan zijn dood verantwoordelijk voor elk schip dat de hellingen verliet.”

Den Spiegel, tijdschrift van de Vereniging Vrienden van het muZEEum en het Gemeentearchief Vlissingen -jaargang 34, nummer 1, januari 2016.

Dit bericht is geplaatst in Tijdschriften met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Den Spiegel, januari 2016

  1. Johan Francke schreef:

    Is het de heer Van Damme tijdens zijn vele boekbesprekingen nog nooit eerder opgevallen dat vrijwel iedere auteur uit eigen werk put?, want hij presenteert het aanhalen van mijn eigen boek als een schokkende ontdekking. Daarnaast vraagt hij zich af waarom ik het ronduit slechte Geschiedenis van Zeeland III of het werk van Van Druenen niet heb geraadpleegd. Welnu, dat heb ik wel, maar er stond niets wezenlijks in dat verband hield met de inhoud van mijn artikel, iets dat Van Damme als historicus toch ook zou moeten weten. Ik vraag me zelfs af of Van Damme meer dan de conclusie van mijn betoog heeft gelezen, want dan zou hij geweten hebben dat het artikel draait om het ontstaan van het woord Pechelingue(s) en de verwijzingen naar Vlissingen in de Nieuwe Wereld. Of was Van Damme al volledig op de hoogte met de integrale inhoud van het artikel? Het lijkt namelijk wel of hij dit artikel -of heeft Van Damme misschien sowieso aversie tegen bepaalde auteurs?- een vlek betreft te midden van de vele pareltjes die hij anders in heemkundige tijdschriften aantreft. Of is de recensent wellicht alleen nog maar gewend aan hapklare brokken en houdt hij de wetenschappelijke historiografie niet meer bij?

  2. Ad Tramper schreef:

    In ieder geval kreeg de redactie positieve reacties op het – inderdaad – lange artikel van Johan Francke; onder andere van Peter van Druenen. De opmerking van Jan van Damme over de geraadpleegde literatuur is niet relevant..

    Ad Tramper,
    Redactielid Den Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.