Presentatie boek Jan Goossen

goossenPresentatie boek over kunstenaar Jan Goossen in de Drvkkery Middelburg

In boekhandel De Drvkkery in Middelburg wordt op vrijdag 27 november 2015 om 16.30 uur het boek Jan Goossen beeldbouwer gepresenteerd. Van 20 november tot en met 28 november 2015 is er tevens een kleine tentoonstelling van het tekenwerk van Jan Goossen in de binnentuin te zien.

Het boek Jan Goossen, beeldbouwer, met een essay van Yvette Lardinois, is een rijk geïllustreerde publicatie waarin de kunstwerken van Jan Goossen (1937 – 2005) in verschillende technieken en stijlen in hun kunsthistorische context worden geplaatst.

Van 15 november 2015 tot en met 3 april 2016 is bij de Verbeke Foundation in Kemzeke bij Antwerpen (België) een overzichtstentoonstelling te zien van de kunstenaar/beeldhouwer Jan Goossen (1937-2005).

Jan Goossen, een veelzijdig kunstenaar en docent, heeft meegedaan aan baanbrekende tentoonstellingen. In de openbare ruimte zijn nog steeds veel van zijn werken te vinden (Amsterdam en Noord-Brabant).

Zijn oeuvre en werkzaamheden hebben nationaal en internationaal aandacht getrokken en behouden. Hij liet een prachtig oeuvre na. Voornamelijk musea en collectioneurs vonden tot nu toe de weg naar zijn werk.

www.jangoossen.com

Jan Goossen
Jan (Willem) Goossen, kind van Zeeuwse ouders, is in 1937 in Venezuela geboren waar zijn vader ingenieur bij Shell is. Het gezin Goossen verhuist regelmatig van Venezuela naar Nederland, naar Curaçao en Noord-Amerika. In 1949 komt Jan terug naar Nederland. In 1956 gaat hij naar het basisjaar van de Amsterdamse Kunstnijverheidsschool (Gerrit Rietveld Academie). Na een onderbreking in het eerste jaar studeert hij in 1961 cum laude af. Tijdens en na zijn studie is hij assistent en vriend van de beeldhouwer Wessel Couzijn. Van 1961 tot 1962 verblijft hij in Parijs met een beurs van Maison Descartes, in 1963 vertrekt hij naar San Francisco. Daar werkt hij als beeldhouwer en krijgt in 1967 de opdracht voor zijn eerste werk in de openbare ruimte de Sculpture Wall.

Hij studeert van 1965 tot 1967 architectuur aan het Heald College of Engineering in San Francisco, waar hij diverse architectuurprijzen wint. Goossen is in Amerika bevriend met de beeldhouwer Mark di Suvero. Terug in Nederland werkt hij in Amsterdam, Drenthe, Eindhoven en Heusden. Hij is beeldhouwer en tekenaar, maar van 1976 tot 1989 ook docent handvaardigheid met als specialiteit constructieve vorming, aan de lerarenopleiding in Tilburg waar hij zijn studenten tot het uiterste van hun kunnen weet te motiveren. Vanaf 1983 woont Goossen met zijn tweede echtgenote en beeldend kunstenaar Yvette Lardinois in het Noord-Brabantse Heusden (Herpt), maar in 2003 verhuizen ze naar het Zeeuwse Vrouwenpolder. Op 1 januari 2005 overlijdt Jan Goossen.

Jan Goossen noteerde zelf over zijn manier van werken: ‘Wat mij interesseert in de abstracte kunst is de mogelijkheid om het zijn eigen inhoud te geven. Ik doel niet op interpretatie. Ik ben geïnteresseerd in de ingesloten thema’s en concepten. Mijn beelden zijn nagenoeg transparant. Ze tekenen in de ruimte, ze omschrijven de ruimte. Ze zijn architecturaal en constructief tegelijk. Mijn beelden appelleren niet aan de tastzin maar aan het oog en aan de verte en aan de ruimte die ze suggereren.’

De publicatie Jan Goossen beeldbouwer wordt in distributie gebracht door uitgeverij De Bovenkamer in samenwerking met de Verbeke Foundation. Het boek wordt tweetalig (Nederlands en Engels) uitgegeven en kost 19 euro. De luxe editie met een piëzografie (unieke druk) kost 75 euro en de boeken zijn te koop bij de erkende boekhandel en bij de Verbeke Foundation. ISBN/EAN: 978-90-807286-7-7

 

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Kunstboeken met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.