De weervissers van Bergen op Zoom

weervissersPZC vrijdag 20 november 2015

Boek over geschiedenis van vangst op ansjovis
Weervisserij in de Oosterschelde is inspirerend

Boek vertelt niet alleen de historie, maar geeft ook tips over gerechten met ansjovis.

door Jan van de Kasteele
Het bevat uniek beeldmateriaal, honderden afbeeldingen, vooral uit particuliere collecties. Maar ook recepten, verhalen en gedichten. Het boek telt bijna 300 pagina’s. De weervissers van Bergen op Zoom. Over een eeuwenoude vangstmethode, mensen, vis en smaak. Dat is de titel van ‘het ultieme boek’ dat de Stichting Behoud Weervisserij deze week presenteerde.
Samen met de Bergse familie Van Dort, de enige die nog beroepsmatig aan weervisserij doet, probeert de stichting de traditionele vangst van ansjovis levend te houden. Dat doet ze met onder meer vaartochten naar de weren in de Oosterschelde, in de omgeving van de Speelmansplaten en de Oesterdam.
Het boek is de afronding van een project dat verschillende etappes kende. Een tocht naar het weer, afgelopen zomer, bijvoorbeeld. Met familieleden van de weervissers van toen. Ze kwamen met verhalen, foto’s en tekeningen en leverden zo materiaal aan. Tegelijk werd gespit in het verleden van de weervisserij. Bekende families als Van Dort, Aertssen, Landa, Baaijen, Franken, Withagen en De Haas worden in het boek belicht.
Maar het is meer dan een boek met aandacht voor de traditie, de historie. Er is ook volop ruimte gemaakt voor een culinaire insteek. Wat kun je met ansjovis zo allemaal doen? Maar ook met geep, want die vangen de weervissers nogal eens. Of mul en makreel.
Drie koks presenteren recepten in het boek. Geïllustreerd met prachtige foto’s. ,,En bij elk recept staat een wijnadvies van Tapavino. Dat maakt het compleet”, zegt Marc van der Steen van de Stichting Behoud Weervisserij. De weervisserij inspireert. Kunstenaars en fotografen zijn gegrepen door deze bijzondere manier van vissen die overigens, benadrukt Van der Steen, niet uniek is voor Bergen op Zoom. Weervisserij, het vissen met een weer, kom je in allerlei varianten wereldwijd tegen. Het principe is overal hetzelfde. Met vloed komen vissen in de v-vormige weer. Bij eb drijven ze naar de punt en zijn daar een makkelijke prooi voor de visser.
Het boek noemt ook Stij Bosters. Hij was de man die het AAA-menu bedacht: asperges, ansjovis, aardbeien. Marc van der Steen bezocht in het kader van deze publicatie Collioure, het centrum van de ansjovisvangst in de Middellandse Zee. Mirjam Drenth van creatief collectief Hotel Zeezicht stelde het boek samen.
De 288 pagina’s gaan vergezeld van een dvd waar verhalen, foto’s en filmpjes samenkomen.

Johanna Jacobs, Adriaan van Roode, Marc van der Steen (redactie): De weervissers van Bergen op Zoom – Uitgever: Stichting Behoud Weervisserij (SBW), 288 pagina’s, 24,95 euro.

Dit bericht is geplaatst in Visserij met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.