Van Dalia 66: Het parlement

vandalevignet

Rein Leentfaar uit Breskens schrijft inmiddels meer dan een jaar een wekelijkse column voor Zeelandgeboekt. Hulde daarvoor! Wat mij betreft gaan we nog een tijdje door met Van Dalia. Het nieuwe woordenboek is net uit. En wat Rein uit de Van Dale haalt blijft boeiend genoeg. Je krijgt net weer eens een andere blik op een woord of een begrip, waaraan je in het dagelijkse leven gedachteloos voorbij gaat. Vandaar nu aflevering 66: Het parlement.

Het parlement

Gelukkig zijn er heel veel democratieën en dus ook heel veel parlementen. Laten we eerst maar eens kijken bij ‘parlement’ zelf. Over de herkomst vermeldt VD: (1265-1270 ‘gepraat, gesprek, vergadering’) Frans of direct middeleeuws Latijn: parlamentum (spreekkamer, vergadering, bijeenkomst, parlement). Als betekenissen geeft VD: 1) (gewestelijk) gepraat, druk, rumoerig gesprek, 2) vergadering die bekleed was met staatsgezag (soms ook met rechtsmacht, bv. in Frankrijk vóór 1789), 3) volksvertegenwoordiging van een (deel)staat, voorbeeld: het Europese Parlement (overal elders in VD: Europees Parlement , EP, mét EP’ers, en dát lijkt me juist), samengesteld uit vertegenwoordigers van de EU-landen.

Verder heb ik gezocht op ‘*parlement*’: bondsparlement, zoals dat in de BRD, de Bundesrepublik Deutschland of Bondsrepubliek Duitsland, buitenparlementaire actie, Europarlement, Europarlementslid, Europarlementariër, extraparlementair kabinet (niet uit de zittende partijen), parlementaire vlag (witte vlag bij onderhandelen met de vijand, ook: onderhandelingsvlag), rompparlement (rest van een parlement na het uittreden van een aantal leden), schaduwparlement (alternatief parlement), schertsparlement (parlement dat geen feitelijke macht heeft), schoolparlement (inspraakorgaan op scholen, bestaande uit leerlingen, leraren, ouders, directie) en stadsparlement (uit beroepspolitici bestaand parlement van een (grote) stad). In Engeland trouwens nog: House of Commons (Lagerhuis) en House of Lords (Hogerhuis).

Binnen artikelen (sub lemma) noteer ik nog: Huis van Afgevaardigden (VD, hoofdletters?), Big Ben (klok in de toren van het parlementsgebouw in Londen), Doema (parlement Rusland, ook: Staatsdoema), Folketing (verwant met ons woord ‘ding’ in de betekenis van geding, rechtspraak), Fronde (oppositie van de hoge adel en het Parlement (P?) in Frankrijk gedurende de minderjarigheid van Lodewijk XIV (1643-1660) tegen het beleid van Mazarin), het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Eerste en Tweede Kamer (Nederland), IPU (Interparlementaire Unie – vereniging van parlementen van onafhankelijke staten), Kamer van Volksvertegenwoordigers, Kamer en Senaat (België), Knesset (parlement Israël), MEP – member of the European Parliament, lid van het Europese Parlement, Provinciale Staten (parlement van een provincie), Vlaamse Raad (Vlaams Parlement), Wetstraat – (metonymisch) de Belgische regering, de federale politiek in België en wetstratees (politiek jargon).

Wees ten slotte nog gewaarschuwd: als u ooit in het parlement wilt, moet u zich goed parlementair kunnen uitdrukken, maar u hebt wel een lang zomerreces!

Uitsmijter: als u over het Italiaanse parlement wilt schrijven, moet u dat wel met een kleine p doen!

Rein Leentfaar – foto Peter NicolaiNicLeentfaar2.jpg

 

Dit bericht is geplaatst in Woordenboek met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.