Jan Vantoortelboom wint Zeeuwse Boekenprijs 2015

mandiehaasthadmandiehaasthadmandiehaasthadEN DE WINNAAR IS…

Drie maal is scheepsrecht: JAN VANTOORTELBOOM. Beste Jan, van harte gefeliciteerd! De man die haast had is een prijzenswaardig en een prijswaardig boek.
Voor wie het nog niet wist: Jan Vantoortelboom, de Vlaamse Zeeuws-Vlaming, heeft met zijn roman De man die haast had de Zeeuwse Boekenprijs 2015 gewonnen. Commissaris van de Koning Han Polman is voorzitter van de jury, hij las vanavond (zaterdag 7 november) het juryrapport voor.

zbp2015

Juryrapport Zeeuwse Boekenprijs 2015

Voor deze dertiende editie van de Zeeuwse Boekenprijs (ZBP) werden 86 boeken ingezonden. Welke provincie doet ons dat na? Het is een uiting van een vitale regionale identiteit die ons in staat stelt in de wereld te staan. In totaal zijn er 150 auteurs, illustratoren en  fotografen bij betrokken. 56 uitgeverijen zonden publicaties in. Drie boeken zijn hors de concours. Derhalve dongen er 83 boeken mee voor de ZBP 2015. Die boeken vallen dit jaar in twaalf categorieën onder te verdelen van (auto)biografie tot column en Essay van fictie en poëzie tot geschiedenis en fotografie, om er slechts enkele te noemen. Dan ga ik nu over tot het voorlezen van het juryrapport waarin de genomineerde boeken in willekeurige volgorde aan bod komen.

Anja Geldof en Stefanie Huibregtse, Truien bij de vleet. Zeeuwse visserstruien in verhalen en patronen. Stichting Zeeuwse visserstruien: Middelburg 2015.
Anja en Stefanie doken in de geschiedenis van de vissersfamilies en spraken met de mannen en vrouwen die de tijd van de handgebreide truien nog hebben meegemaakt. Het harde bestaan van de vissers en hun families komt uitgebreid in beeld. De verhalen worden afgewisseld met informatie over de Zeeuwse visserijgeschiedenis en de Zeeuwse vissersdorpen tussen 1880 en 1955. Daarbij is er door passende fotografie voor gezorgd, dat de kabeltrui in gevarieerde patronen de komende jaren wel een hit moet worden. We verwachten de komende winter overal in Zeeland de breinaalden te horen tikken. Een liefdevol werkstuk waarin een zeer vage foto uit een familiealbum kan uitgroeien tot een heel nieuw hoofdstuk. Het enthousiasme spat van dit hele project af, een tentoonstelling, een blog en een postzak vol stemmen voor de PZC publieksprijs.

Jan Vantoortelboom, De man die haast had. Roman. Uitgeverij Atlas / Contact: Amsterdam / Antwerpen 2015
Elsie valt door het trapgat. Leon van wie ze de oppas is en met wie ze op zolder speelt, ziet haar vallen. Elsie zal nooit meer loskomen van haar bed en rolstoel. Schuldig, onschuldig, wie zal het zeggen? In elk geval is zowel het leven van Elsie als dat van Leon getekend. Welkom in de wereld van Jan Vantoortelboom. Hij schreef met De man die haast had eigenlijk meer dan een roman waarin het geluk op afstand wordt gehouden. Immers, geluk versnelt de tijd en verkort zo het leven. Die onberekenbare tijd, de grote eenzaamheid, fatalisme, uitzichtloosheid en het gebrek aan levensvreugde zijn de dragende thema’s van het werk. Ondanks deze kille omgeving  maakt het De man die haast had spannend en toegankelijk, met een grote tragische lading en een onverwacht en aangrijpend einde.

Bert Altena, Machinist en wereldverbeteraar. Het leven van A.J. Lansen 1847-1931. Uitgeverij Verloren: Hilversum 2014.
Over de levens van bekende mensen hebben we sinds het begin van de hausse in biografieën een overvloed aan materiaal. Over de levens van zij die niet in de schijnwerper staan veel minder, hoewel daar zich ook een kentering voordoet. De biografie van Bram Lansen, de zoon van een arme wagenmaker uit Groede, is daar een voorbeeld van. In Vlissingen kwam Lansen in aanraking met de vrijdenkersbeweging. Hij ontwikkelde zich tot een meeslepende spreker en een nijver auteur. Lansen nam afstand van zijn geloof en via de vrijmetselarij kwam hij uit bij het socialisme. Bram Lansen was een harde werker, die zijn stem durfde te verheffen tegen het op hol geslagen kapitalisme. Altena zet met deze biografie zijn grote kennis van de Vlissingse arbeidersbeweging om in een groepsportret met Lansen heel duidelijk in beeld.

John Brosens, Bloedbroeder 1618. Lourens Lourenszoon leed schipbreuk in het Amazonegebied en leefde acht jaar onder de Arocouros. Uitgeverij PMA: Best2014.
We zijn geneigd onze Gouden Eeuw van economische en territoriale expansie door de ogen van onze ondernemende voorvaderen te zien. Maar hoe zagen de volkeren dat die met hen in aanraking kwamen? John Brosens laat ons in zijn spannende Bloedbroeder 1618, dat leest als een trein, door de ogen van Amazone indianen kijken naar de roodharige barbaren,  Europeanen die slechts één doel nastreefden: zelfverrijking ten koste van de inlanders. Lourens Lourenszoon strandde in 1618 op de Braziliaanse kust en leefde bij de Arocouros Indianen. Een geromantiseerd verhaal over acculturatie dat deels gebaseerd is op het verslag van een jonge Vlissingse matroos dat in het archief van de WIC bewaard is gebleven. Lourens paste zich aan, wist zo te overleven en kon zo zijn verhaal navertellen. Brosens heeft dat vier eeuwen later met verve neergezet.

Peter van Druenen, Vissers, Kapers, Arbeiders. Vlissingen 700 jaar stadsrechten. Stichting Historische Publicaties Schelde-estuarium 2015: Vlissingen 2015.
Zevenhonderd jaar Vlissingen. Zo’n verjaardag mag je niet voorbij laten gaan zonder dat er een gedegen geschiedenis van de stad verschijnt. Die geschiedenis is er dankzij het doorzettingsvermogen van de Vlissingse historicus Peter van Druenen ook daadwerkelijk gekomen. Met ruim 1100 pagina’s weten we nu waarom de Scheldestad nooit die glorieuze toegangspoort tot Europa is geworden, die het graag had willen zijn. Vlissingers kozen liever voor de korte termijn en sloegen hun slag – bijvoorbeeld met de kaapvaart – als de kans zich voordeed. Van Druenen brengt de geschiedenis van begin tot eind overzichtelijk in kaart, inclusief de verbanden met de nationale en internationale geschiedenis. Het is een boeiend geschreven relaas over een stad die in ieder geval de inwoners na aan het hart ligt. Vissers, Kapers, Arbeiders is een nu reeds een standaardwerk.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zoveel fascinerende boeken maar welk boek heeft nu de Zeeuwse Boekenprijs 2015 gewonnen? Een subliem gelaagde roman op basis van wat de auteur zelf ‘uitgebeend schrijverschap’ noemt. Een verhaal over vriendschap en verliefdheid, over verraad en trouw, over afhaken en doorzetten. Dat laatste geldt ook voor de auteur wiens romans speelden in West-Vlaanderen, op de grens van het Nederlandse taalgebied, maar in dit boek komt hij thuis in Zeeuws-Vlaanderen. Ze werden alle genomineerd voor de ZBP maar drie keer is scheepsrecht. De winnaar van de ZBP 2015  is Jan Vantoortelboom met zijn De Man die haast had.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

De jury van de Zeeuwse Boekenprijs 2015 bestond uit Jan van Damme, Carlos van Hijfte, Anya Marinissen, Han Polman (voorzitter) en Paul van der Velde (secretaris).

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Boekenprijs met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.