Wie wint de Zeeuwse Boekenprijs (ZBP)

zbp2015Het is inmiddels traditie geworden. Als de vijf overgebleven genomineerden voor de Zeeuwse Boekenprijs bekend zijn, leest mijn PZC-collega Rolf Bosboom de boeken van de kandidaten en geeft een schot voor de boeg. Vanochtend (zaterdag 7 november 2015) verscheen zijn vooruitblik op de prijsuitreiking van vanavond: De vijf genomineerden van de dertiende editie gewogen.

PZC zaterdag 7 november 2015

Wie wint de Boekenprijs?

door Rolf Bosboom

Wie vanavond ook in de ZB in Middelburg de Zeeuwse Boekenprijs 2015 in ontvangst mag nemen, onterecht is het in elk geval niet. De vijf genomineerde titels zijn allemaal prijswaardig, zij het om verschillende redenen. Toch lijkt de strijd vooral te gaan tussen het boek dat het meeste gewicht in de schaal legt en een literaire kleinood.

Wie zijn de genomineerden?
Ook bij deze dertiende editie van de boekenprijs lijkt de jury (commissaris van de koning Han Polman, Paul van der Velde, Jan van Damme, Carlos van Hijfte en Anya Marinissen) vooral te hebben gestreefd naar een zo gemêleerd mogelijke shortlist, om recht te doen aan de grote variatie in de – maar liefst – 86 inzendingen. En dus worden de vijf genomineerden gevormd door een jeugdboek (Bloedbroeder 1618 van John Brosens), een historisch boek (Vissers, kapers, arbeiders van Peter van Druenen), een biografie (Machinist en wereldverbeteraar van Bert Altena), een roman (De man die haast had van Jan Vantoortelboom) en een heemkundig boek (Truien bij de vleet van Anja Geldof en Stefanie Huibregtse). Dat maakt een vergelijking lastig, zo niet onmogelijk.

Truien bij de vleet - cover voorkant‘Truien bij de vleet’ is de grote favoriet voor de publieksprijs. Is het ook het beste boek?
Het is zeker een opvallend project: een boeiend verslag van een speurtocht naar de herkomst van visserstruien in Zeeland. Wie ze wil breien kan bovendien zelf aan de slag met patronen. Van de vijf is het ook het mooist vormgegeven boek. Maar een dubbelslag bij de Boekenprijs zou weer net wat te veel eer zijn.

 

 

altena‘Machinist en wereldverbeteraar’ is de minst bekende van de vijf. Gooit het hoge ogen?
Wat het boek bijzonder maakt is dat Bert Altena de biografie heeft geschreven van een ‘gewone man’, in dit geval van de in Zeeuws-Vlaanderen geboren arbeider Bram Lansen. Mede doordat er veel geschriften van hem bewaard zijn gebleven – in die zin was hij minder gewoon – kon Altena dat zeer gedegen doen. Het wetenschappelijke gehalte doet weinig afbreuk aan de leesbaarheid. Goed dat dit boek is geselecteerd.

 

 

bloedbroeder1618‘Bloedbroeder 1618’ is een jeugdboek. Is dat niet lastig oordelen voor een jury?
In dit geval zeker niet, want ook voor volwassenen is het zeer lezenswaardig. Brosens, die tevens thrillers schrijft, heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met historische jeugdboeken waarin hij op zeer toegankelijke wijze misstanden uit het verleden aan de kaak stelt, zoals in dit geval de dubieuze praktijken van de West-Indische Compagnie. Het levert vooral ook een spannend boek op. Terecht genomineerd.

 

 

mandiehaasthadJan Vantoortelboom, was die niet al eerder genomineerd?
Sterker nog: twee keer. Zowel met De verzonken jongen(in 2011) als met Meester Mitraillette (vorig jaar) greep hij net naast de prijs. Dat Vantoortelboom een grote literaire verrijking van Zeeland is, bewijst hij opnieuw met De man die haast had. Het is een korte roman waarin hij een heel andere kant van zijn talent laat zien, in een opnieuw superieure stijl. Drie keer is scheepsrecht?

druenenKan Peter van Druenen hem van de prijs af houden?
Dat is zeer wel mogelijk. Van Druenen leverde een indrukwekkende prestatie door slechts in drie jaar tijd de complete stadsgeschiedenis van Vlissingen te schrijven. Het resultaat is een boek van meer dan 1100 pagina’s. Een letterlijk gewichtige uitgave dus, maar tegelijkertijd is het verrassend lichtvoetig door het afwijkende formaat, de laagdrempelige stijl, de heldere opzet en de veelheid aan verrassende feitjes. Een naslagwerk om écht in te blijven lezen.

En dus: wie wordt het?
Peter van Druenen en Jan Vantoortelboom zijn de voornaamste kanshebbers. Het zou wrang zijn als Vantoortelboom wederom de Zeeuwse Boekenprijs misloopt, maar Peter van Druenen leverde de grootste prestatie van het afgelopen Zeeuwse boekenseizoen.

De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs wordt vanavond na 21.00 uur bekendgemaakt in de ZB (Zeeuwse Bibliotheek) in Middelburg. Dan worden ook de PZC-publieksprijs en de Prijs van de Zeeuwse Boekhandels uitgereikt.

****************************************

Vanavond leest u op Zeelandgeboekt wie er prijswinnend is. En waarom, dat wil zeggen: ik kan het juryrapport dan al publicren.

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Boekenprijs met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.