Lezingen over de militair-strategische ligging van Vlissingen

vlissingen700_2015-03-03-vlissingen-marine-fbPERSBERICHT

Vlissingen viert dit jaar 700 jaar stadsrechten en heeft een geschiedenis waar je U tegen zegt! In dit kader organiseren Gemeentearchief en Bibliotheek van Vlissingen vier symposia, waarvan wij hiermee de vierde editie presenteren. Die vindt plaats op woensdag 28 oktober 2015 in de Marinekazerne, Oosterhavenweg 10, 4382 NL te Vlissingen. Aanvang 13.30 uur.

In vier lezingen wordt de militair-strategische ligging van de stad geduid. Een ligging met grote gevolgen voor de stad door de eeuwen heen. Tobias van Gent zorgt voor het overzicht, Johan Francke, Victor Enthoven en Hans Sakkers behandelen de ijkpunten 1572, 1809 en 1944.

Sprekers op dit symposium zijn:

Tobias van Gent
‘Vlissingen: de sleutel tot de Schelde’
Door haar ligging aan de monding van de Westerschelde heeft Vlissingen altijd een heel strategische positie ingenomen. Wie immers Vlissingen bezat, beheerste de toegang over water tot Antwerpen, al eeuwenlang één van de belangrijkste havens in Noordwest Europa. In de loop der geschiedenis is er dan ook veelvuldig door de Europese grote mogendheden om Vlissingen strijd geleverd en werden de verdedigingswerken van de stad voortdurend uitgebouwd.
Dr Tobias van Gent is historicus en als universitair docent geschiedenis en politicologie verbonden aan het University College Roosevelt te Middelburg. Hij publiceert over maritieme, militaire en Zeeuwse geschiedenis.

Johan Francke
‘1572 de Vlissingse reconquista van Zeeland’
Vlissingen bevrijdde zichzelf op 6 april 1572 van de Spaanse overheersers. Die stap was een eerste in vele noodzakelijke stappen die zouden volgen om de vrijheid in stand te houden. Andere steden en dorpen sloten zich aan en de watergeuzen kregen toegang tot de stad, maar om zelfstandig te blijven was een eigen admiraliteit en prijzenhof noodzakelijk. Hoofdstad Middelburg moest immers nog jarenlang belegerd worden en de nieuw gevormde vloot moest de Spanjaarden voorgoed uit de Scheldedelta verdrijven. Vanuit die positie kon de stad zich opwerken in de vaart der volkeren door de Schelde en daarmee de Spaanse haven Antwerpen te blokkeren: daarmee bewees Vlissingen voor het eerst haar cruciale betekenis als militair-strategische haven in de Zuidelijke Nederlanden.
Dr. Johan Francke (1971) is historicus en als informatiespecialist van de afdeling Kennisdiensten & Onderzoek verbonden aan de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. Hij publiceert regelmatig over de (maritieme) geschiedenis van Zeeland in de Nieuwe Tijd.

Victor Enthoven
‘De Britse Schelde-expeditie van 1809: een beeldverhaal’
De Britse expeditie van 1809 om de Franse dreiging vanuit de Schelde een halt toe te roepen was de grootste maritieme operatie in de geschiedenis tot de landing van de geallieerden in 1944 in Frankrijk. Aan de hand van beeldmateriaal uit Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zal het verhaal van de expeditie worden verteld.
Dr. Victor Enthoven is historicus en verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2009 verscheen onder zijn redactie de bundel Een haven te ver. De Britse expeditie naar de Schelde van 1809.

Hans Sakkers
‘Vlissingen, een vesting aan en in het water’
Deze bijdrage gaat over de opbouw van Verteidigungsbereich Vlissingen in het kader van de Atlantikwall. Het gaat over de gevolgen van de inundatie voor de vesting, en de rol van de bunkers in de gevechten rondom de stad. Hierbij wordt ingegaan op wat dit voor de stad Vlissingen en haar inwoners betekende. Hans Sakkers is werkzaam in de zorg. Hij publiceert over de militaire geschiedenis, in het bijzonder over de Tweede Wereldoorlog en Zeeland.

Aanmelden voor dit laatste symposium kan alleen digitaal, via deze link: <http://www.bibliotheekvlissingen.nl/content/zeeland/vlissingen/nl/formulieren/aanmelding-4e-
symposium.html>

Eind dit jaar komt er een speciaal geïllustreerd Vlissingen-nummer van het Zeeuws Tijdschrift over de symposia, waarin alle bijdragen samengevat zijn opgenomen.

 

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Geschiedenis met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.