Longlist Zeeuwse Boekenprijs 2015

zbp2015De eerste selectie voor de Zeeuwse Boekenprijs (ZBP) 2015 is gemaakt. Van de in totaal 86 ingezonden boeken komen er nog tien in aanmerking voor de prijs, zij staan op de longlist. Een heuglijk moment. Maar ook altijd een beetje droevig. Want 76 titels worden afgeschreven. Ik heb zonder meer alle waardering voor iedere auteur en uitgever die een boek heeft aangemeld. Ieder die de moeite heeft genomen om een titel in te zenden draagt een steentje bij aan het succes van de ZBP. De lijst van ingezonden titels biedt een prachtige staalkaart van Zeeuwse en aan Zeeland gerelateerde boeken.

De tien boeken die dit jaar tot de longlist van de ZBP zijn doorgedrongen zijn (alfabetisch op auteur):

Bert Altena: Machinist en wereldverbeteraar. Het leven van A.J. Jansen 1874-1931

John Brosens: Bloedbroeder 1618

Emma Crebolder: Verzoenen

Carline Dekker: Daarom ben ik hier

Peter van Druenen: Vissers, Kapers, Arbeiders. Vlissingen 700 jaar

Anja Geldof en Stefanie Huibregtse: Truien bij de vleet. Zeeuwse visserstruien in verhalen en patronen

Andreas Oosthoek: Het relaas van Solle

Jan Vantoortelboom: De man die haast had

Hans Walraven: Tropenjaren. In het spoor van P.S. Hamel, consul-generaal in Afrika en Azië in de negentiende eeuw

Floortje Zwigtman: Vlam

 

De gang van zaken is nu als volgt. Vrijdag 18 september wordt in Vlissingen bekendgemaakt wie van de tien genomineerden tot de shortlist (vijf boeken) is doorgedrongen. Dat gebeurt van 15 tot 16 uur in een sessie met Wim Brands tijdens het festival Film by the Sea in CineCity.

De uiteindelijke winnaar van de ZBP 2015 wordt zaterdag 7 november bekendgemaakt. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. Na afloop tijdens een informeel samenzijn in de Kloveniersdoelen worden nog de zogenaamde accolades toegekend, voor (o.a.) het beste debuut, het best verzorgde boek en het beste grensoverschrijdende boek.

De uitreiking van de ZBP 2015 is meteen de afsluiting van de Week van het Zeeuwse Boek. Tijdens die week is er een Zeeuws Boekenweekgeschenk. Auteur en titel daarvan worden nog bekendgemaakt. Tevens reiken de Zeeuwse boekhandels een eigen prijs uit aan een persoon of instelling, die betekenis heeft voor het Zeeuwse Boek.

Tenslotte. Ik noemde al de mix van trots en droefenis, de genomineerden en de afvallers. De PZC-publieksprijs voorziet in dat geval in een troostend woord. In zoverre: alle 86 boeken komen in aanmerking voor die prijs. Met ingang van maandag 5 oktober kan er op alle titels worden gestemd via de website van de PZC. Vrijdag 6 november wordt de stembus om 12.00 uur gesloten. Er kan ook per briefkaart worden gestemd (PZC, Postbus 5046, 4380 KA Vlissingen) – vermeld dan op de briefkaart uw favoriete boek. In de PZC en op de PZC-site wordt in oktober wekelijks de tussenstand gemeld. Het is een publieksprijs, dus wie het beste zijn of haar achterban weet te mobiliseren, wint.

Ik zag hier en daar al wat berichten over de ZBP voorbij komen, van blije genomineerden die meteen constateerden dat ze in een sterk deelnemersveld figureren.

Zo is het maar net.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Boekenprijs met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Één reactie op Longlist Zeeuwse Boekenprijs 2015

  1. Veronica schreef:

    Ja, zo is het. Blij voor collega’s, jammer dat een eigen boek niet goed genoeg is. Hopen dat een volgend boek het haalt. Tja en zo niet, boeken schrijven is geen wedstrijd. Ze moeten gewoon worden geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.