Asbestkanker heb je óók samen

asbestGuust en Geertje Hoefeijzers reden in juni 2014 samen nog mee op de fiets met de Ride for the Roses. Inmiddels is Guust overleden aan een vorm van asbestkanker. Geertje is nu 75 jaar. Samen met haar man hield ze een dagboek bij, dat ze nu publiceert in Asbestkanker heb je óók samen.  De royalty’s van het boek komen geheel ten bate van KWF en worden tijdens de Delta Ride for the Roses in 2016 overhandigd.

PERSBERICHT

Mesothelioom is een vorm van asbestkanker die zich hecht aan het borstvlies. Genezing is niet mogelijk. Guust, de man van Geertje Hoefeijers-Kars, werd door deze verschrikkelijke ziekte getroffen. Hoop doet leven, maar er was geen weg terug. Ze moesten het accepteren. Kanker heb je samen. Je bent er voor elkaar, je hebt elkaar nodig. Samen schreven ze een dagboek vol met gevoelens, emoties en verdriet. Geertje en Guust vonden een weg om de ziekte te accepteren. Van elke seconde die ze nog hadden, genoten ze met volle teugen. Ondanks alles waren ze gelukkig. Guust bereidde Geertje voor op een leven zonder hem. Beloftes die zij hem heeft gegeven, stellen haar nu in staat om verder te leven. Geertje hoopt met dit boek lotgenoten een hart onder de riem steken.

Geertje Hoefeijzers-Kars: Asbestkanker heb je óók samen – Uitgeverij Boekscout, 132 pagina’s, 16,65 euro.

*************************************************

PZC 10 juni 2015

Guust wilde nog één keer The Rose horen

door Ernst Jan Rozendaal
Dit jaar is hij er voor het eerst niet bij. Zeven keer reden Guust Hoefeijzers en zijn vrouw Geertje samen de Ride for the Roses in Zeeland. Ook vorig jaar september, hoewel hij doodziek was.

geert,,In het begin van de rit ging het moeizaam”, vertelt Geertje Hoefeijzers uit Kamperland, ,,maar na een tiental kilometers reed Guust me voorbij. ‘Kom meisje, trap eens wat door’, zei hij.”
Hoefeijzers was een enthousiaste fietser. Wekelijks reed hij tweehonderd kilometer. Hij toerde door de Spaanse bergen en beklom de Mont Ventoux. Tot twee jaar geleden borstvlieskanker bij hem werd vastgesteld, een vorm van asbestkanker waarvoor geen genezing bestaat. Als voormalig werknemer bij de Vlissingse scheepswerf De Schelde wist hij dat hij een kans had de ziekte te krijgen, maar stiekem was hij gaan hopen dat de asbestdeeltjes hun verwoestende werk niet in zijn longen hadden gedaan.
Geertje Hoefeijzers (75): ,,We konden er niet omheen. Zijn dagen waren geteld. We moesten het accepteren. We hadden geen keus. Elke avond luisterden we naar ons lijflied ‘The Rose’ van Bette Middler. Er moest veel geregeld worden en er was geen onderwerp waarover we niet spraken. Guust regelde zijn eigen uitvaart en maakte zijn wensen duidelijk. Hij bereidde mij voor op een leven zonder hem.”
In het voorjaar van 2014 werden de eerste uitzaaiingen geconstateerd. Verder behandelen had geen zin meer. Geertje schreef zich net als de voorgaande jaren in voor de Ride for the Roses, de landelijke, die voor de tweede keer in Zeeland werd gehouden. Ze rekende erop de fietstocht, waarmee geld wordt ingezameld voor de strijd tegen kanker, dit keer vóór haar man te rijden in plaats van mét hem. ,,Hij was zo verzwakt. Ik was dan ook verrast toen hij aankondigde wel mee te gaan. ‘Het is mijn laatste Ride for the Roses meisje, en bovendien wil ik Patricia Foort nog één keer ons lijflied horen zingen’, zei hij.” Hij doelde op het zingen van The Rose bij de start op het plein voor de Zeelandhallen. Elk jaar een huiveringwekkend moment, waarbij duizenden stilstaan bij familieleden, vrienden, of kennissen die kanker hebben of hadden.
Geertje verwonderde zich over de kracht die haar man die dag had. ,,Hand in hand en dankbaar dat we dit nog samen hadden kunnen doen, draaiden we het terrein van de Zeelandhallen op. We reden langs het publiek dat enthousiast klapte. Huilend van ontroering namen we onze roos in ontvangst. Het volbrengen van deze Ride for the Roses voelde als een wonder.”
Op 2 december 2014 overleed Hoefeijzers. Tijdens zijn uitvaart zong Patricia Foort ‘The Rose’.
(m.m.v Eveline de Lange)

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.