De Zeeuwse Boekenprijs groeit

zbp2015De Zeeuwse Boekenprijs groeit, dit jaar zijn er met 86 inzendingen alweer negen aanmeldingen meer dan de 77 uit 2014. Dat is veel!

In 2003 nam hoofdredacteur Paul van der Velde van het Zeeuws Tijdschrift, het initiatief tot het instellen van de Zeeuwse Boekenprijs. Van der Velde, die tevens secretaris van de ZBP-jury is, stelt elk jaar een (inter)nationale deskundige jury samen. Vaste voorzitter van de jury is Commissaris van de Koning Han Polman. Voor de organisatie van de prijs wordt nauw samengewerkt met de Zeeuwse Bibliotheek.

Uit de boeken die in het betreffende jaar voor de ZBP in aanmerking komen, kiest de jury, tijdens het zogenoemde ZBP-beslissingsdiner in de Auberge Campveerse Toren (hoofdsponsor van de prijs) te Veere, ten slotte één boek dat naar haar oordeel het meest waardevol is. Dit boek wordt bekroond met de ZBP. De schrijver ontvangt 1000 euro.

Alle genomineerden van de Zeeuwse Boekenprijs ontvangen een keramische tegel met Zeeuws meisje, maar alleen de tegel van de eerste prijswinnaar heeft gouden oorijzers en draagt een gouden boekje. Het ontwerp van de tegel is van beeldend kunstenaar/dichteres Eva Crebolder.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ontwerp: Eva Crebolder

Verder kennen de Zeeuwse boekhandels aan een Zeeuwse auteur de oeuvreprijs toe en natuurlijk is er de PZC-Publieksprijs. Bij deze laatste kunnen de krantenlezers stemmen op hun favoriete Zeeuwse boek wat vaak leidt tot een spannende eindrace. Met ingang van maandag 5 oktober kan er via de website van de Provinciale Zeeuwse Courant voor de Publieksprijs worden gestemd. Alle aangemelde boeken komen in aanmerking. Er kan ook per post worden gestemd via een briefkaart naar het adres van de PZC o.v.v. PZC-Publieksprijs: Postbus 5046, 4380 KA Vlissingen. De stembus sluit op vrijdag 6 november om 12.00 uur.

Op 5 september wordt de longlist (tien titels) van de aangemelde boeken bekend gemaakt. U kunt de lijst vanaf deze datum bekijken op Zeeland Geboekt en op de website van de Zeeuwse Bibliotheek .

Op vrijdag 18 september wordt door Paul van der Velde de shortlist bekend gemaakt, tijdens het Festival Film by the Sea in de literaire salon van Wim Brands (van het VPRO-programma ‘Brands met Boeken’). De shortlist bestaat uit vijf titels.

De prijsuitreiking van de dertiende editie van de ZBP valt dit jaar op zaterdag 7 november en vindt plaats in de Zeeuwse Bibliotheek. De inzendtermijn voor de ZBP 2015 is inmiddels verstreken. Alle 86 inzendingen zijn te zien op de website van het Zeeuws Tijdschrift. Ook de samenstelling van de jury 2015 is daar te vinden.
In de maanden september en oktober zijn alle aangemelde boeken te bekijken in een tentoonstelling en een PowerPointpresentatie. Plaats: het Zeelandpaviljoen op de eerste verdieping van de Zeeuwse Bibliotheek.

Meer weten over de Zeeuwse Boekenprijs en over de winnaars tot nu toe? Lees dan het dossier over de ZBP op Zeeland Geboekt.

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Zeeuwse Boekenprijs met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.