Frans Naerebout, schilder aan de Schelde

naereboutTerug aan de Schelde

PZC donderdag 2 juli 2015

Frans Naerebout was schilder aan de Schelde. Hij is even terug!

door Jan van Damme
Vandaag zou hij honderd jaar zijn geworden. Daarom wordt hij in het muZEEum in Vlissingen weer prominent zichtbaar gemaakt voor de hele wereld: maritiem schilder en tekenleraar Frans Naerebout (1915- 1988). Voor wie dat meteen denkt: hij is níet de mensenredder van wie het beeld op de boulevard staat. Wel een nakomeling.


Zoon Hein Naerebout (1951) geeft een rondleiding over de expositie in de bovenzaal van het muZEEum. Grote olieverven, aquarellen, acrylverven, linoleumsnedes, viltstifttekeningen. Allemaal Vlissings werk, vaak zeegezichten met de stad op de voorgrond.
Frans Naerebout werd in Rotterdam geboren. Daar werd hij halverwege de vorige eeuw beroemd als de schilder van de maritieme verzamelplaatjes, die op pakjes shag (Captain Grant) en in rollen beschuit van Hooimeijer zaten. Hij schilderde ook schepen voor maritieme uitgaves. In 1953 verhuisde hij met zijn gezin naar de boulevard in Vlissingen. Zoon Hein: ,,De Ramp bracht ook in Rotterdam wateroverlast. Bij ons thuis liep de kelder vol water. Zo ging een heel jaar schilderwerk verloren. Weg, en niet verzekerd. We gaan naar Zeeland, zei hij toen, daar krijgen de boeren wel geld als ze waterschade hebben.’’
In 1962 werd hij tekenleraar aan de toenmalige Rijks HBS. Hij nam zijn leerlingen vaak mee naar buiten om ze perspectief te leren. Tevens was hij van 1960 tot 1969 ‘leidinggevend lid’ van kunstkring Het Zuiden.
Op de expositie is zijn ontwikkeling als schilder te zien, van academisch naar impressionistisch naar kubistisch. Tijdens de oliecrises in de jaren ‘70 tekende hij technisch goed uitgevoerde ‘malle boten’: moderne schepen die met behulp van zeilen, rotoren en vliegers brandstof bespaarden.

De catalogus Frans Naerebout 1918-1988, ‘Schilder aan de Schelde’, kost 9,50 euro.
De expositie op de bovenzaal van het muZEEum in Vlissingen wordt vandaag geopend.
Te zien t/m zondag 1 november 2015.
Het Scheldemondcollege organiseert in navolging van Frans Naerebout komend schooljaar tekenlessen in de open lucht.

 

PS

Zoon Hein vertelde ook nog, dat zijn vader op een gegeven moment de acrylverf ontdekte. Veel goedkoper en makkelijker te verwerken. Het gevolg was, dat Frans nieuwe schilderingen met acrylverf maakte op oude olieverfschilderijen. Zeer tot spijt van zijn echtgenote, die ervan gruwde als hij een oud schilderij helemaal onder de witte acrylverf liet verdwijnen.

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Catalogus met de tags . Bookmark de permalink.

2 reacties op Frans Naerebout, schilder aan de Schelde

  1. Loes van Hulst schreef:

    Goedemiddag, is dit boek leverbaar?

    Vriendelijke groet,
    Loes van Hulst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.