In de Naam van De Ruyter

ruyterPZC zaterdag 30 mei 2015

‘Het boegbeeld dat de stad behoeft’

door Wendy Wagenmakers
VLISSINGEN – De lijnbaan waar de jonge Michiel de Ruyter touwen sloeg, stond niet bij het Arsenaal. Zijn tweede vrouw kwam niet uit een Vlissingse regentenfamilie, maar was gewoon een buurvrouw en met haar woonde hij behalve in de Nieuwstraat ook in de Lange Noordstraat. Met zijn nieuwste boek zet Arthur Scheijde, schrijver/ontwerper uit Eindhoven, de geschiedschrijvers weer flink aan het werk.
Het is hobby, benadrukt Arthur Scheijde. Hij zei het ook na de publicatie van zijn twee eerdere boeken. Maar in zijn werk begint zich een Harry Potter-effect af te tekenen: de boeken worden steeds dikker, steeds beter en steeds professioneler.


Scheijde (37) studeerde aan de Design Academy in Eindhoven en werd later ontwerper, bijvoorbeeld van de Python-stoeltjes in de Efteling. Ook maakt hij animatiefilmpjes. Omdat hij daarmee van zijn hobby zijn werk maakte, had hij dus een nieuwe hobby nodig. Dat werd stamboomonderzoek.
Scheijde kwam erachter dat zijn over-over-over-overgrootvader Adriaan Scheyde als matroos van VOC-schip de Woestduyn werd gered door Frans Naerebout. Met zijn oudovergrootvader als startpunt ploos Scheijde alle passagiers na; van de kajuitjongen tot de welbedeelde Engelse passagier, die in de Vlissingse Jacobskerk ligt begraven. In het boek De Woestduynschipbreuk nader ontrafeld werden alle opvarenden postuum vereerd. Met verhalen, maar niet in de laatste plaats met prachtige illustraties. Scheijde gebruikt geen foto’s of gravures, maar maakt alles na, op de computer. Met als resultaat schitterende verfijnde tekeningen die je ogen blijven vasthouden.
De schrijver flikte het kunstje drie jaar later nog eens met zijn boek Mysterieuze schipbreuken in de Gouden Eeuw en nu is er, mede dankzij financiële bijdragen van de gemeente Vlissingen/Fonds der Zeemans- en Vissersbeurs en de Stichting Vlissinger Michiel, dan het derde boek over Michiel de Ruyter. Het boegbeeld, schrijft stadsarchivaris Ad Tramper in het voorwoord, dat Vlissingen meer dan ooit nodig heeft.
Van De Ruyters glorieuze Amsterdamse jaren is veel bekend, maar van zijn Zeeuwse jaren stukker minder. En juist daar is Scheijde in gedoken. Hij maakt allereerst korte metten met de beweringen uit Bergen op Zoom als zou Michiel de Ruyter daar zijn geboren. Vervolgens bevestigt hij, dankzij de door archivaris Tramper opgedoken rekeningen van leisteentjes, Michiels klimstunt op de Sint Jacobstoren én hij ontdekte dat de jonge Michiel geen touwen sloeg op de lijnbaan bij het Arsenaal maar elders in Vlissingen. Hij achterhaalde het eerste admiraliteitsschip waar De Ruyter aan boord stapte en maakte een overzicht van alle huizen en straten in Vlissingen waar hij en zijn broers en zussen woonden. Wie dacht alles te weten van ’s lands grootste zeeheld, komt met dit boek bedrogen uit.

arthur scheijdeHoe Scheijde (foto Ruben Oreel) dat toch allemaal weet? Gewoon, grasduinen in archieven. Tot in Engeland toe. En natuurlijk de Vlissingse archiefstukken, die veelal zijn gedigitaliseerd. Zo kon Scheijde ze precies gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn. „Doordat veel is gedigitaliseerd, kun je veel meer vinden. Het Vlissingse archief heeft een enorme beeldbank. Alleen al de databank met oude straten.”
Dat het archief wordt geplaagd door bezuinigingen, kan er bij de Eindhovenaar dan ook niet in. Net zomin als de bezuinigingen bij het Muzeeum. „Dat museum is prachtig en het hóórt in die panden, op die locatie. De admiraliteit Zeeland is bijzonder interessant, zeker omdat er zo veel van bewaard is gebleven. Veel meer dan van Amsterdam. En Vlissingen, dat is een vooraanstaande stad in Zeeland. Een stad met een bijzonder rijke geschiedenis. En we weten nog lang niet alles, ik heb nog zo veel te doen. Wees er alsjeblieft zuinig op.”

Arthur Scheijde: In de naam van De Ruyter. Diepgravend onderzoek naar Michiels Zeeuwse jaren. – Eigen uitgave, 160 pagnina’s, 19,95 euro. Te koop vanaf 13 juni 2015.

Bestel: In de naam van De Ruyter

Dit bericht is geplaatst in Biografie, Scheepvaart met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.