Terroir

Terroir-Zeeland1Twijfel overheerst. Ik kan dit gidsje luchtig en vrolijk aan u presenteren. Terroir. Walcheren en Noord-Beveland – voor als u nog eens lekker van de eigen streek – eten, drinken en omgeving – wilt genieten. Als u dat voldoende en uitnodigend genoeg vindt, dan moet u nu stoppen met lezen. Want eigenlijk heb ik er ook minder vrolijke gevoelens bij. Wat moet ik met een boekje waarin de restaurants en winkels met streekproducten ‘financieel participeren’? In ruil daarvoor krijgen ze een aantal exemplaren van het boek, zo lees ik in het nawoord. Maar dat is niet het enige. Ze krijgen in het boek ook allemaal een vrolijke, uitnodigende tekst met mooie foto’s. Zo heb ik een boekje vol advertorials in handen.

Op facebook en in mijn omgeving hoorde ik al enthousiaste reacties op de uitgave van Margot Verhaagen (tekst), Wieny de Brabander (foto’s) en Martien Luteijn (vormgeving). Het kan dus best zijn dat ik er helemaal naast zit. Als ik oppervlakkig kijk ziet het geringbande boekwerkje er uitnodigend uit. Mooie kwaliteit papier, gevarieerd qua inhoud – nu eens een winkel, dan een restaurant, vervolgens een recept – en fotografie waarover is nagedacht.

Maar…

– Ik begrijp de titel niet. Terroir heeft volgens mij met wijn te maken. In de inleiding wordt gezegd: ,,Dit boek gaat over de terroir: de bodem, het microklimaat en het totaal van de omgeving, die maakt dat een product goed is. Maar het gaat ook over trots. Trots op de vele mooie, bijzondere en lekkere producten die van Walcheren en Noord-Beveland komen, van deze terroir. Zowel van het land als uit de zee.”
Helaas, ik vind terroir in deze context een kunstmatig woord. Op Walcheren en Noord-Beveland heb ik nog nooit iemand over de terroir gehoord. Als je al een titel zoekt die iets met de streek en streekproducten te maken heeft, dan moeten er andere woorden en uitdrukkingen te vinden zijn.

– Ik begrijp niet waarom er voor Walcheren en Noord-Beveland gekozen is. Die eilanden worden zelden in één adem genoemd. En nu zitten ze opeens samen in dit boekje.

Terroir Welgelegen 2– Ik begrijp de fotografie vaak niet. Er is vrij consequent op producten ingezoomd. Het gevolg is dat ik de molen De Jonge Johannes niet herken, als het over die molen gaat. Bij kaasboerderij Schellach zie ik kazen, een koe in een stal en lachende mensen in een wei. Friesland? Noord-Holland? De Groentehal in Middelburg, ’t Hof Welgelegen, Chambres d’hotes Frankrijk-Noord – lieve, mooie, lekkermakende foto’s, maar als je nou speciaal op Walcheren en Noord-Beveland gaat rondstruinen wil ik dat ook wel in beeld zien.

– Een ringband is niet geschikt voor het afdrukken van kaarten over twee pagina’s. Bij de fietsroutes achterin het boek worden sommige delen van kaarten op de rechterpagina herhaald. Ik heb steeds de neiging om m’n bril recht te zetten. Als je al routes opneemt, dan is het handig om er de afstand bij te zetten. Zeker voor fietsers zoals ik, die bij het opstappen al vragen of ze er nog niet zijn.

– Een detail, op pagina 67: een molenaar heeft ‘gemalen’, en niet ‘gemaald’ zoals er staat. Vervoeg je het woord als ‘gemaald’, dan heeft het een andere betekenis.

Nog iets positiefs? Jawel. Er wordt leuk van bedrijf naar bedrijf verwezen. In pijlen zowel als in de tekst. Op pagina 35 over De Juf – Taart, koek & kruimels in de St. Janstraat in Middelburg – een nieuw bedrijf – staat er in de op de pagina geprojecteerde pijl: Het meel voor de taarten komt van Brasser’s Korenmolen – blz. 66. Zo maken de ondernemers reclame voor elkaar. Dat is best een vondst.

Over het geheel blijf ik toch met het gegeven zitten van de advertorials. Gekochte inhoud is prima, maar dan wil ik dat vooraf lezen, en niet op de voorlaatste bladzijde. Ik zou enthousiast zijn als ik het boekje cadeau krijg bij een restaurant of een bed & breakfast. Als ik het in de boekhandel had aangeschaft, dan zou ik me een beetje bekocht voelen.

Margot Verhaagen, Wieny de Brabander, Martien Luteijn: Terroir Walcheren en Noord-Beveland, smakelijke adressen, recepten & tips – Uitgeverij Het Paard van Troje, 96 pagina’s, 10,- euro.

 

Dit bericht is geplaatst in Culinair, Kookboeken, Recreatie, Reisgids, Zeeuws erfgoed met de tags , , . Bookmark de permalink.

Één reactie op Terroir

  1. Anthoni Fierloos schreef:

    Als uitgever wil ik wel even reageren. Als je een dergelijke uitgave wilt maken moet dit financieel haalbaar te maken zijn. Er is voor deze methode gekozen anders zou het boekje 20 euro gaan kosten wat de verkoopbaarheid ten goede komt. Ik wil alleen benadrukken dat er een zeer bewuste keuze is gemaakt. Het is dus niet zo dat wie betaalt erin komt. De keuze is gemaakt op basis van de producten. De deelnemers hebben boekjes ontvangen waardoor het verder geen geld kost. Uiteraard sta ik open voor andere ideeën dit mogelijk te maken bij een eventueel vervolg. Verdere opmerkingen zullen zeker worden meegenomen.De spelfout die is ontdekt is inderdaad heel vervelend en te laat door ons geconstateerd. Verder is de fotografie zeer bewust op deze manier gedaan om niet en doorsnee gidsen te maken. In mijn ogen springt dit direct in het oog. Ik hoop dat iedereen veel plezier aan dit mooie boekje mag beleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.