Herinneringen in beeld

Zou het zo zijn dat bij het zien van een bepaald beeld er altijd eenzelfde luikje in je herinnering opengaat? Ik heb dat met de Cadzandse klederdracht. Die kom ik vrijwel nooit meer tegen. Maar als… dan zwaai ik naar vrouwtje Verhulst achter het raam in de Slijkstraat van Groede. Het Slikstraotje. De moeder van Kees Verhulst, neem ik aan, Kees die dacht dat ze met raketten gaatjes in de lucht schoten waardoor de oogst verregende. Ze zat daar stil oud te wezen, met zo’n Cadzands mutsje op haar hoofd. Nu krijg ik warempel een heel boekje met allemaal vrouwtjes Verhulst opgestuurd.

Een fotoboek – qua formaat echt een boekje – vol met in dracht geportretteerde leden van de Stichting tot behoud van de Cadzandse Dracht. Kneuterig, zou je denken. Maar dan kennen we fotograaf Louis Drent niet. De in Oostburg gesettelde fotograaf weet hoe geënsceneerd de situaties ook mogen zijn, natuurlijke portretten te maken. Dat is knap.

dracht1Overigens is de Stichting kort van stof. Ze is in 2010 opgericht, heeft wat rondgezeuld met een collectie oude kleren en heeft nu onderdak gevonden in museum De Karrekasse in Nieuwvliet. Het is een dode collectie, natuurlijk, want niemand draagt meer die zware rokken en broeken. Maar dat neemt niet weg dat het toe te juichen valt dat er mensen zijn die zorg hebben voor die oude spullen. En als ik zie met hoeveel plezier ze voor de speciale fotosessie worden gedragen, dan moeten we er maar zuinig op zijn.

dracht3In het boek moeten we het van het beeld hebben. Klederdracht in sfeervolle, nostalgische settings. Nou is dat sprekend, dat zei ik al. Voor een leek als ik zou wat uitleg best welkom zijn geweest. Hoe heten al die kledingstukken, van wat voor stoffen zijn ze gemaakt, bij welke gelegenheden werden ze wel en niet gedragen? Door goed en lang te kijken kom je wel wat te weten. Maar ik zou hier toch wel het naadje van de kous willen weten.

Laat ik het zo zeggen. Dit boekje smaakt naar meer. Weer met mooie foto’s van Louis Drent. Maar ook met de gedachte in het achterhoofd: wie schrijft die blijft.

Herinneringen in beeld – Drukkerij Durenkamp en Stichting tot behoud van de Cadzandse Dracht, fotografie Louis Drent, formaat 15 x 15 cm,  72 blz., meer dan 120 foto’s, harde kaft,  ISBN/EAN: 978-94-91528-16-3,  NUR-code: 653, 13,50 euro.

Dit bericht is geplaatst in Fotoboeken, Heemkunde, Klederdracht met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.