Snelcursus familieverhaal schrijven

vael2PERSBERICHT

Snelcursus familieverhaal schrijven door Yaël Vinckx

Yaël Vinckx (foto), auteur van het historische familieverhaal De oorlog van mijn moeder, geeft op woensdag 22 april om 16.00 uur een snelcursus ‘familieverhaal schrijven’ in de Drvkkery in Middelburg. Deelnemers kunnen zich aanmelden in de Drvkkery of via de website van de boekhandel. De toegang is gratis.

Snelcursus familieverhaal schrijven

Familie … je zou er een boek over kunnen schrijven. En waarom doe je dat eigenlijk niet? Omdat je niet weet waar te beginnen. Omdat je niet weet hoe te schrijven. Maar dat kun je leren!

Ken jij een prachtige geschiedenis in je familie, of is jouw eigen leven één groot verhaal, en wil je daarover schrijven? Begin dan eens met deze snelcursus van Yaël Vincxk. Mocht dit een succes worden, komt ze later wellicht een volledige (betaalde) cursus in Middelburg geven.

valinxboekDe oorlog van mijn moeder

De moeder van Yaël Vinckx moest in de eerste veertien jaar van haar leven vier keer vluchten, telkens weer voor nieuw gevaar. Nu spreekt ze voor het eerst met haar dochter over het verleden. ‘Het is een wonder dat we nog leven.’

De jonge Inge moest met haar Indische moeder in 1940 Vlissingen verlaten, toen de stad geëvacueerd werd na de inval van de Duitsers. Ze kwamen terecht in Scheveningen, waar de nazi’s hun nieuwe huis al snel tot Sperrgebiet verklaarden en het ontheemde gezin opnieuw op straat stond – zonder Inges vader, een bekend marineofficier, die als krijgsgevangene naar Oekraïne was afgevoerd. In onwetendheid over zijn lot, overleefden moeder en dochter in een Arnhemse schuilkelder ternauwernood een regen van raketten tijdens de Slag om Arnhem.

Na de oorlog stond haar vader plots op de stoep, maar rust werd het gezin niet gegund. Hij kreeg het commando over een marineschip waarmee hij de binnenwateren van Nederlands-Indië moest ‘zuiveren’ van opstandelingen. Voor Inge was Indië een groot en angstig avontuur, voor haar moeder was het een verschrikkelijke desillusie; Indië leek in niets meer op haar geboorteland.

In 2013 reist Yaël Vinckx met haar moeder Inge naar de plekken van toen. Naar het gebombardeerde koetshuis in Arnhem, de Vlissingse boulevard en naar Scheveningen. Ten slotte reist Yaël Vinckx naar Indonesië, maar haar moeder weigert mee te gaan. ‘Ik heb daar niets te zoeken,’ fulmineert ze. Pas later leert de auteur waarom haar moeder nog steeds zo reageert – en waarom haar ogen nog fel oplichten wanneer ze het woord ‘vrijheid’ hoort.

Snelcursus Yaël Vinckx
Datum: woensdag 22 april
Tijd: 16.00 uur
Locatie: de Drvkkery

Kaarten: gratis; wel aanmelden (in de Drvkkery of via www.drukkerijmiddelburg.nl/tickets)

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Cursussen met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.