Kalender Historisch Zeeland 2014

EedeDe grensovergang bij Eede in 1926. Echt zo’n illustratie die in de Kalender Historisch Zeeland van de illustratoren Erwin Tramper en Danker Jan Oreel past. Zij tekenen/ schilderen beelden na uit de periode 1900-1940. Vol nostalgie. Maar vaak wordt toch ook de werkelijkheid betrapt. Ik blijf kijken naar dit soort tekeningen. Loopt er op deze van Eede rechtsonder een tramrails?

ArnemuidenDe haven van Arnemuiden in 1922 (Erwin Tramper) vind ik leuk door het poseren van de vissersvrouwen en -mannen. Toen liepen we met z’n allen nog niet rond met mobieltjes, waarmee we veel te veel vastleggen. Dat is het gevoel dat je krijgt: nu komen we om in de beelden – een eeuw geleden niet, toen was een man emt een camera en een statief een bijzonderheid, voor wie je best even een pose wilde aannemen.

krabbenijkeOp de oktober-illustratie van de smidse aan het Kerkpad in Krabbendijke, circa 1920 (ook van Erwin Tramper) zie je hetzelfde gebeuren. De mannen willen wel even in de lens kijken. Het licht lijkt nogal aan de harde kant. Zijn de linden niet een beetje erg groen voor oktober? Ik ben niet heel erg thuis in antieke landbouwmachines, maar volgens mij staan ze bij een maaibalk. Dat kan op graanoogst duiden. Augustus, zou ik zeggen.

terneuzenLeuk. Je blijft kijken op die illustraties, omdat ze zo lekker gedetailleerd zijn. De Vlooswijkstraat in Terneuzen, 1928 (Danker Jan Oreel) hoort bij juli. Gaan die gepakte en van petten voorziene mannen naar de wekelijkse markt? Het uithangbord Tip Top zal op een kledingwinkel duiden. Enzovoorts enzovoorts.

Het zijn zomaar wat praatjes bij mooie plaatjes.

Wie de kalender aanschaft verzekert zich van een hoop kijkplezier.

Kalender Historisch Zeeland 2014 – met illustraties van Danker Jan Oreel en Erwin Tramper, Uitgeverij Het Paard van Troje, 11,95 euro.

 

Dit bericht is geplaatst in Kalender met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.