Literair talent van Zeeuwse bodem

Een week geleden werden er (korte) verhalen en gedichten van Zeeuwse bodem in ’t Kerkje van Ellesdiek gepresenteerd. Een glorieus moment voor samenstelster Fiona Hack, die schrijfgrage Zeeuwen uitnodigde om teksten in te sturen. Twee keurige bundels: één proza, één poëzie. Met als gemeenschappelijk kenmerk, dat alle teksten afkomstig zijn van Zeeuwen, die het schrijven niet kunnen laten.

Psychologen en filosofen hebben ongetwijfeld al boeken vol geschreven over de vraag waarom veel mensen de behoefte hebben om te schrijven. En dat niet alleen, maar om het dan ook nog eens uit te geven. Het is een kennelijk door velen gevoelde drang, die tegenwoordig steeds makkelijker kan worden bevredigd. Als je tenminste genoegen neemt met een digitale uitgave op een eigen blog of iets dergelijks. Maar een echt boek, ingenaaid in een glimmende kaft, blijft voor velen toch het ultieme.

Fiona Hack heeft nu een flink aantal – in de verhalenbundel ruim veertig – gelijkgestemden een uitlaatklep bezorgd in een ‘echt’ boek: Zeeland, verhalenbundel van Zeeuwse bodem. Deel 1, in het najaar komt nog een deel 2.

Zoals je kunt verwachten is het boek een heerlijke mêlée van genres, stijlen en niveaus. Zelfs horror in het voetspoor van een grimmige Roald Dahl – Katinka Canters-Peters. En een literaire oefening in perspectief: twee verhalen over de begrafenis van een leraar, vanuit twee verschillende leraressen, door Michèle Soudijn.  Anja van de Panne schrijft over de strijdbare maar ook zeer alcoholische Kees Verhulst in een verrassend goed gecomponeerd verhaal. De fatale zwemtocht in een werkhaven, een verhaal van Cok Balkestein, raakt zeker een snaar. De niet mis te verstane afwijzing van de dominee, door Tjebbe van Dijk, de wandeling over de Vlissingse boulevard met een muzikaal einde door Muriam Nelissen, IKEA-bezoek in het dialect door Jan Lauret… het zijn allemaal teksten die een paar genoeglijke minuten opleveren.

En al zijn sommige verhalen – zoals die van Maud Minneboo en Sjaan Heijmans – erg aan de lichte kant, voor de afwisseling in het geheel zijn ze zeker niet verkeerd.

Ik heb ook met veel plezier de bio’s achterin het boek gelezen. En weet nu dat er een landelijke schrijversvereniging LetterSpinsels bestaat, en een Zeeuwse schrijversvereniging Pennevreugd. Ook zie ik dat er vooral in onderwijskringen veel literaire aspiraties opborrelen. 

Poëzie moet voor zich spreken. Ik kies één gedicht uit de poëziebundel, van Trees Bogaert:

Allochtoon

Het verleden / losgeknipt. / De toekomst / een x-factor. / Het heden / zenuwachtig onzeker / in dit kleurgevoelig land. / ’t Wilhelmus / ooit jouw muziek? // Ik zing naar je uit.

Zeeland – Verhalenbundel van Zeeuwse bodem deel 1, samenstelling Fiona Hack, Uitgeverij Bola Literair, 19,95 euro

Zeeland – Gedichtenbundel van Zeeuwse bodem, samenstelling Fiona Hack, Uitgeverij Bola Literair, 14,95 euro.

Dit bericht is geplaatst in Poëzie, Proza. Bookmark de permalink.

0 reacties op Literair talent van Zeeuwse bodem

  1. Fiona Hack schreef:

    Dag Jan,
    Heel hartelijk dank voor je mooie stuk over de bundels. Ik zal bezig blijven de Zeeuwse schrijver een platvorm te geven. Het vervolg project is al in volle gang. Je hoort nog van mij!
    Fiona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.