Adriaen Coorte komt uit IJzendijke

coorteSchilder Adriaen Coorte komt uit IJzendijke

MIDDELBURG – Adriaen Coorte, de wereldberoemde stillevenschilder uit de Gouden Eeuw, komt uit IJzendijke. Dat blijkt uit het onderzoek, dat Ton de Jong en Huib J. Plankeel vanmiddag presenteerden in het Zeeuws Museum in Middelburg.

Hun boek is getiteld: Adriaen Coorte uit IJzendijke. Een eenzame stillevenschilder. Tot nu toe stond Coorte (circa 1660-1707) bekend als een Zeeuwse schilder, zonder dat bekend was waar hij geboren werd en werkte.

In het boek blijkt dat Coorte een welgestelde en invloedrijke familie in West-Zeeuws-Vlaanderen was. Vader Cornelis Coorte was grootgrondbezitter en griffier in IJzendijke. Hij woonde met zijn gezin in het Magistraatshuis, tegenwoordig Markt 3. Zijn zoon Adriaen leefde daar tot zijn elfde, toen verhuisde hij met zijn moeder en twee broers naar Middelburg. Vrijwel zeker woonde hij in Vlissingen, toen hij zijn later wereldberoemde stillevens schilderde.

Veilinghuis Sotheby’s maakte net vandaag bekend dat er in april een Coorte wordt geveild in New York: Stilleven met aardbeien. De verwachte opbrengst is 800.000 tot 1,2 miljoen dollar.

Morgen: meer in de PZC

Dit bericht is geplaatst in Biografie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.