Adriaen Coorte – aankondiging

Adriaen_CoortePERSBERICHT

Op donderdag 12 maart vindt in het Zeeuws Museum in Middelburg de onthulling plaats van  de roots van de Zeeuwse stillevenschilder Adriaen Coorte. De onderzoekers presenteren dan hun boek over Adriaen Coorte, waarin  zijn  afkomst, geboorteplaats en familie worden beschreven. Over Adriaen Coorte, wiens schilderijen voor miljoenen van eigenaar verwisselen, is tot nu toe vrijwel niets bekend. Welke Zeeuwse plaats krijgt er  een beroemdheid bij?  En hoe vind je een schilder in Zeeland wanneer bijna alle plaatselijke archieven zijn vernietigd?  De zoektocht is bijna net zo interessant als het resultaat.

De kleine schilderijen van de stillevenschilder Adriaen Coorte worden  voor fabelachtige bedragen verkocht. Zijn werk werd  echter pas in de tweede helft van de vorige eeuw enigszins bekend.  De Coorte-tentoonstelling van 2008 in het Mauritshuis, georganiseerd door conservator en Coorte-kenner Quentin Buvelot was de laatste duw omhoog. De schilderijtjes behoren nu tot de canon van de zeventiende-eeuwse  schilderkunst. De grote musea (onder meer het Rijksmuseum) laten graag werk van hem zien, het publiek is lyrisch. 

De populariteit van zijn werk  maakt hongerig naar informatie over zijn leven. Over Adriaen Coorte was alleen bekend dat zijn eerste werk dateert uit 1683 en zijn laatste uit 1707 en dat hij waarschijnlijk schilderde  in Middelburg of omgeving. In de naslagwerken van de achttiende en de negentiende eeuw komt hij niet voor. Laurens Bol (1898-1994), herontdekker van Coorte,  heeft zeventig jaar geleden uitgebreid onderzoek gedaan in Middelburg en Amsterdam maar hem niet kunnen traceren. Coorte bleef een mysterie en dus een uitdaging voor onderzoekers.

Door een gelukkig toeval hebben de twee onderzoekers Ton de Jong en Huib Plankeel  elkaar gevonden, ieder met eigen kwaliteiten en onderzoeksvaardigheden maar gemeenschappelijk een terriërachtige vasthoudendheid. Zij zijn  in en (ver)  buiten Zeeland  met een stofkam door der archieven gegaan van onder meer VOC, admiraliteiten, notarissen, polders en families. Het resultaat is een uitgebreide schets van de familie van Adriaen Coorte.

De onderzoekers  en het Zeeuws Veilinghuis – dat onderzoek en publicatie ondersteunt -verzorgen een presentatie voor genodigden op 12 maart die wordt gehouden in het Zeeuws Museum, Abdijplein,  Middelburg. 

Aanvang 15.00 uur in het museumcafé, waarna bezichtiging van de twee Coortes die in het museum hangen en de presentatie van het boek.

Ten behoeve van de internationale kunstwereld   en publiek verschijnt eind maart In Oud Holland, het kunsthistorisch vaktijdschrift van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, een Engelstalige kortere versie van het onderzoek.

Drs. Huib Plankeel  is gepensioneerd literatuuronderzoeker en informatiespecialist. Hij houdt zich meer dan 40 jaar bezig met de geschiedenis en de bevolking van Zeeuws Vlaanderen, met name in de 17e en 18e eeuw. Ton de Jong  is journalist en publiceert daarnaast op het gebied van (regionale) geschiedenis en Caribisch Nederland.

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Biografie, Nieuw te verschijnen met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.