Carolijn Visser

carolijnv2Biografie

Carolijn Visser (Leiden 5 september 1956) woont tegenwoordig in Amsterdam. Toen ze een jaar oud was, verhuisde het gezin naar Middelburg, waar Vissers vader geschiedenisles gaf en haar moeder Engels. Als kind uit de randstad voelde Visser zich er altijd een beetje een buitenstaander, een gevoel dat volgens de schrijfster – samen met een erfelijk lijntje naar oma van vaderskant die reisjes naar Madrid en Wenen maakte – aan de basis ligt van haar reislust.

Reizen
Op haar vijftiende ging ze al in haar eentje op reis. Met de Stichting Internationale Werkkampen reisde ze naar Poznan in Polen om er in een dierentuin-in-aanbouw te gaan werken; de jaren erop bracht ze met dezelfde stichting de zomervakanties door in Hongarije en Turkije. De vakanties deden haar beseffen dat er eigenlijk niets moeilijks aan reizen was: ‘Je kunt gewoon in de trein stappen en in een totaal andere wereld terechtkomen. Dat gevoel heeft me niet meer losgelaten’ (interview in De Telegraaf, 15 maart 1996).

Studie en schrijven 
Na het atheneum schreef Visser zich in aan de Universiteit van Amsterdam voor de studie pedagogiek, een keuze die haar was ingegeven door de resultaten van een psychologische test. Kort ervoor had ze echter het schrijven ontdekt:Carolijn Visser

ze had haar wederwaardigheden tijdens een baantje in een chocoladefabriek op papier gezet en op goed geluk naar het NRC Handelsblad gestuurd. Het stuk werd geplaatst en de redactie vroeg zelfs om meer: of ze haar ervaringen als student niet eens wilde opschrijven.
Visser schreef haar ergernissen op over de met Marxistische theorieën doordrenkte collegestof die in de jaren zeventig gewoon was. Dat betekende meteen het einde van haar studie. Haar medestudenten namen haar haar publicatie niet in dank af. Wat overbleef was reizen en erover schrijven om geld te verdienen.

carolijnKleine dingen
Haar ervaringen tijdens een volgende vakantie, een trektocht met een vriendin door de Verenigde Staten, werden het onderwerp voor nieuw werk voor de NRC. Ook nu nam ze het advies van de redactie ter harte. Ze vertelde over de kleine dingen die ze tegenkwam, over de bloedbank bijvoorbeeld, waar zij en haar vriendin bloed afstonden om wat bij te verdienen of over de heilsoldaten bij wie ze logeerden.

Nederlands-Indië
Weer thuis maakte ze artikelen over onder andere een paar dagen op een binnenschip. En ook interviewde ze jongeren, niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Enkele van deze artikelen werden gebundeld in Alle dagen vrij: jeugd in de jaren ’70-’80. Interviews die ze, samen met Sasza Malko, hield met oud-Indisch- gasten over het leven in Nederlands-Indië tussen ongeveer 1920 en 1940 werden samengebracht in Herinneringen aan ons Indië, later herdrukt onder de titel En nog steeds hebben wij twee vaderlanden’. Op avontuur in Nederlands-Indië.

Dagelijkse leven vrouwcarolijn
In deze artikelen komt meteen al Vissers voorkeur voor het dagelijkse leven naar voren, de brandhaarden van de wereld trekken haar niet. ‘Ik ben nieuwsgierig naar hoe mensen het op een bepaalde plek redden. Hoe ze leven. Hoe ze het hoofd boven water houden. Daar schrijf ik over. Als de krant het wil hebben is het meegenomen’ (interview in Het Parool , 26 september 1986). De trend zal zich in Vissers reisboeken voortzetten.

Communisme
Haar speciale belangstelling gaat uit naar communistische en postcommunistische samenlevingen als China, Vietnam, Nicaragua en Estland. Haar reisverhalen over deze landen, zoals Buigend bamboeHoge bomen in HanoiDe kapers van MiskitiaUit het moeras en Tibetaanse perziken, laten een onafhankelijk schrijfster zien die zich aangetrokken voelt tot mensen die zich onder barre omstandigheden staande weten te houden. Zo verschenenVroeger was de toekomst beter en in Een tuin de tropen, Carolijn Vissers fictiedebuut.

Publicaties (een keuze)

Grijs China (reisverhaal, 1982)
Alle dagen vrij. Jeugd in de jaren ’70 – ’80 (non-fictie, 1984)
Aan het einde van de regenboog (reisverhalen, 1986)
Herinneringen aan ons Indië (non-fictie, 1988; in 2001 heruitgegeven als En nog steeds hebben wij twee vaderlanden)
Verre reizen (reisverhalen, 1989)
Buigend bamboe (reisverhaal, 1990)
De koude heuvels van Mongolië (reisverhaal, 1991)
Uit het moeras (reisverhaal, 1992)
Hoge bomen in Hanoi (reisverhaal, 1993)
Brandend zout (reisverhalen, 1994)

A VISSER (arentijnse) rug31.2mm v04.inddVer van hier. De mooiste reisverhalen (reisverhalen, 1996)
Terug naar Middelburg, verhaal. In Ver van hier. De mooiste reisverhalen, pag. 222-224.
Het goud van Bonanza (reisverhalen, 1996)
De kapers van Miskitia (reisverhalen, 1997)
De hele wereld (reisverhalen, 2003)
Tibetaanse perziken (reisverhaal, 2003)
Vroeger was de toekomst beter (reportages en verhalen, 2004)
Een tuin in de tropen (novelle, 2005)
Miss Concordia. Vrouwen in den vreemde (literaire non-fictie, 2006)
oombrianOom Brian. De pitbullwerper (reisverhalen, 2009)
Argentijnse avonden; van de Zwarte Janstraat naar de pampa (levensbeschrijving emigranten, 2012)
* Artikel Het ongewone leven: over Ver van hier van Carolijn Visser, door Matthe ten Wolde,  gepubliceerd in Diepzee: tijdschrift voor literatuuronderwijs 1996, jrg. 13, nr. 3.

Prijzen

Zeeuwse Boekenprijs 2006 voor Miss Concordia; vrouwen in den vreemde
* Genomineerd voor de Zeeuwse Boekenprijs in 2003
* Genomineerd voor de Bob den Uyl-Prijs 2004 en 2009
Bob den Uyl-Prijs 2013 voorArgentijnse avonden.

Internet

Website Carolijn Visser
* Carolijn Visser bij Uitgeverij Augustus
* Carolijn Visser op Literatuurplein

Contact met de auteur

redactie@augustus.nl

Copyright:

logo-de-zb

 

Dit bericht is geplaatst in Auteurs. Bookmark de permalink.

3 reacties op Carolijn Visser

 1. Wilco de Wit schreef:

  Graag zou ik contact hebben met Carolijn om over mijn eigen onderzoek naar mijn 50% Zeeuwse voorouders, de vroege ontstaansgeschiedenis van de handel in Zeeland, mijn voorouders bij de WIC, de MCC, de Christen slaven, de hugenoten in de pre Gouden Eeuw, de houtburchten ed met haar van gedachten te wisselen en waar mogelijk en wenselijk haar te ondersteunen met het voorwerk.

 2. Huadi Wang schreef:

  Graag zou ik contact hebben met mevrouw Visser over een eventueel lezing over China op onze school (PCC het Lyceum Alkmaar)

 3. Ruud Binnendijk schreef:

  “Aan tafel bij Ruud”

  Zondag 27 mei a.s. houdt Ruud Binnendijk zijn 19e talkshow. 

  Gast: 

  * Carolijn Visser is een Nederlandse schrijfster van onder andere reisverhalen. Ze reist al jarenlang over de wereld; haar belangstelling gaat uit naar communistische en postcommunistische samenlevingen als Vietnam, Nicaragua, Estland, China en Tibet. Carolijn schrijft over mensen die zich onder moeilijke omstandigheden staande weten te houden. Haar laatste boek “Selma”. Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao. De joodse Selma Vos wist in de Tweede Wereldoorlog aan de nazi’s te ontkomen. Tijdens haar studie in Cambridge ontmoette ze Chang Tsao, de man van haar leven.
  Locatie Maredijkhuis, Maredijk 100 Leiden. Toegang 2€. 15.00 uur Inloop, 15.30 uur talkshow, 17.00 uur nazit .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.