Rieks Veenker

veenkerBiografie

Rieks Veenker: een stadjer in Zeeland.
In 1980 heeft Rieks Veenker zijn domicilie in het hoge noordelijke Groningen verruild voor een werkplek in de historisch rijke stad Middelburg. Tot aan zijn pensionering in 2014 was hij verbonden aan de Christelijke Scholengemeenschap Walcheren (CSW) als docent muziek, kunst en ckv.

Naast zijn docentschap heeft hij in de jaren ’80 zijn opleiding schoolmuziek in Groningen aangevuld met die van Compositie lichte muziek aan het Rotterdams conservatorium. In de bijna dertig jaar dat Rieks in Zeeland woont, heeft hij veel muziek gecomponeerd. Zowel de muziek (en soms ook de liedteksten) voor musicals op zijn eigen school en de basisschool van zijn eigen kinderen, als die voor muziektheatervoorstellingen in ‘t Beest in Goes. Ook heeft hij diverse andere composities voor amateurkoor geschreven.

Geen geboren en getogen Zeeuw dus, alhoewel… In 2002 won hij met zijn Lied voor de Vrijheid de compositiewedstrijd voor de korenmanifestatie. In 2004 is deze compositie tijdens de uitreiking van de Four Freedom Awards ten gehore gebracht. Tot zijn stomme verbazing schreef de Provinciale Zeeuwse Courant daarbij over ‘de Zeeuwse componist Rieks Veenker.’ Toch een beetje Zeeuw dus?

slavernij

Ook de koorcomposite die werd gezongen ter gelegenheid van de onthulling van het Slavernijmomument  in Middelburg in 2005 werd door hem geschreven.
Hij componeerde de strijkersarrangementen voor een voorstelling van Gé Reinders, i.s.m. met fanfare Onda. Tot slot nog de vermelding van De Man van La Mancha i.s.m. Peter Faber. Dit muziekarrangement voor fanfare met toegevoegd koor maakte Veenker voor de opening van de nieuwe rondweg (A57) rond Middelburg in 2010.

Naast zijn werk als docent en componist heeft uitgeverij Thieme Meulenhoff Rieks in 1998 gevraagd mee te schrijven aan de nieuw op te zetten methode Palet voor het vak ckv1, toen een nieuw vak voor havo en vwo in de Tweede Fase.

Het meeschrijven aan deze methode is voor Rieks zeker een stimulans geweest om enkele jaren geleden, voorzichtig, te beginnen met het schrijven van fictie. Eerst een jeugdboek Laugar Eyja, gevolgd door korte verhalen en de Beestige Morabels: korte, soms vileine dierenverhalen over insecten en ander klein dierengrut. Geen van de boeken is nog officieel uitgegeven. Van zijn Beestige Morabels is er één  in de Schrijverscorner van Zeeland Geboekt geplaatst.

Tot slot nog dit: Rieks Veenker woont nu langer in Zeeland dan in Groningen. Reden om hem als stadjer te excommuniceren?

sterreklein

Publicaties

* Rockopera ten uitvoer gebracht door leerlingen van de CSW m.m.v. Rieks Veenker, Dick Zwitser en Willem van Ouwerkerk.
1984, [Middelburg: CSW].    

* In december 2008 werd werk van Veenker onder de titel Beestige Morabels, samen met bij het werk horende illustratraties van diverse illustratoren, getoond in Boekhandel De Drvkkerij op de Markt in Middelburg. In de Schrijverscorner van Zeeland Geboekt is het volgende verhaal, inclusief de bijbehorende muziek uit Beestige Morabels te vinden: De libellelarve
De illustraties van Beestige Morabels werden onder meer verzorgd door Femke Gerestein en Saskia Eggink.

* Sterre. Amsterdam, Niño, 2010
Het is woensdag 22 april 1649 in Den Haag. Suzanne, de dochter van Constantijn Huygens, gaat naar de kermis. Ze hoopt dat haar broer Christiaan, de later beroemde natuurkundige, ook meegaat, maar hij heeft het te druk. Lees een recensie op leestafel.info.                                                                      tuinenvanginder

* De Tuinen van Ginder; achter de Poort van Heinde. Groningen, Palmslag, 2016. Illustraties van Coen Hamelink.
Het verhaal vertelt over een oude bijenkoningin die door een van haar dochters uit het nest wordt verjaagd. Op een hooiwagen vlucht de koningin weg van het nest, achterna gezeten door een horde bijen. Ze komt terecht in een bos waar ze een deur ziet: de Poort van Heinde. Achter deze deur is ze veilig voor de bijen. Zo komt ze in een heel eigen wereld terecht met ook heel eigen bewoners.

monalisa

Prijzen

Metamorfose
Met dit verhaal over de beroemde Mona Lisa won Rieks Veenker in september 2011 de eerste prijs met een verhalenwedstrijd van de Bibliotheek Zoetermeer en het Stadsmuseum Zoetermeer. De jury noemt het verhaal historisch verantwoord, origineel en spannend, met een goede opbouw en literaire diepgang. De bundel met alle winnende verhalen is uitgegeven bij www.freemusketeers.nl en kan daar ook worden besteld.

* Het verhaal Elf procent  is in januari 2012 geselecteerd in de categorie proza voor de bundel 2011 van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos. De bundel is te bestellen via literaircafevenray .

* In maart 2012 won Rieks Veenker de derde prijs in de lied-vertaalwedstrijd Nederland Vertaalt met de hertaling van Lo Shampoo van Giorgio Gaber Schuimbad. De wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door het Prins Bernard Cultuurfonds en de Volkskrant. Veenker maakte van Schuimbad een op Youtube geplaatste ingezongen versie.

* In januari 2013 werd Veenker winnaar van de derde prijs proza van de vakjury van de schrijfwedstrijd De Raadselige Roos 2012-2013 met het verhaal De haan met de gouden eieren.

* In januari 2014 won Veenker met het verhaal Muren zijn niet van steen  de tweede prijs in de schrijfwedstrijd Raadselige Roos 2013-2014 met als verplicht thema: ‘binnenmuren of binnen muren’. Volgens de jury: ‘Muren zijn niet van steen van Rieks Veenker is een verhaal dat een vervolg is op zijn winnende verhaal van 2013 De haan met de gouden eieren. De jury zei in 2013 over dit laatste verhaal dat het de potentie zou hebben er een novelle van te maken. Dit was voor Veenker de aanleiding om Muren zijn niet van steen te schrijven.

* In maart 2014 won Veenker de wedstrijd ‘Nederland Vertaalt’ (onderdeel van de dag rond de uitreiking van de Martinus Nijhoff Prijs) in de categorie Frans, met een vertaling van Aime-moi van Charles Aznavour en Jaques Plante onder de titel Heb me lief. Beluister het door Veenker uitgevoerde Heb me lief op Youtube >>

* Het Duitse lied Immer Da wo du bist bin ich nie van de Popgroep Element in Crime werd in de vertaling Telkens daar waar jij bent, ben ik nooit genomineerd voor de categorie Duits. Beluister dit op Youtube >>

* Rieks Veenker won de derde prijs van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos 2014-2015 met Welkomstdochter. Het verhaal vormt het slot van een drieluik met De haan met de gouden eieren (derde prijs in 2012-2013) en Muren zijn niet van steen (tweede prijs in 2013-2014)

Internet

* Website Rieks Veenker
* Facebookpagina Rieks Veenker
Weblog van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland

Contact met de auteur

r.veenker@wxs.nl

Copyright:
logo-de-zb

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Auteurs. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.