Anneke Schenk

OLYMPUS DIGITAL CAMERABiografie

Anneke Schenk werd in 1943 geboren in Goes. Zij verhuisde naar Middelburg, na negen jaar naar Maarssen en vervolgens om te studeren naar Amsterdam. Daarna woonde ze nog een tijd in Gorinchem. Meer dan twintig jaar geleden kwam Anneke weer terug naar Zeeland. Zij woont nu in Middelburg.

Na het Stedelijk gymnasium in Utrecht studeerde Anneke aan de Rietveld Academie in Amsterdam, afdeling vrije grafiek en schilderen. Later behaalde zij een akte tekenen en deed een opleiding als taaldrukker. Daarna volgde ze een opleiding docent literaire vorming in Amsterdam.
Anneke Schenk is werkzaam als docent beeldende -en literaire vorming. Sinds 1980 bij de Stichting Culturele Educatie in Dordrecht, waar zij ook enkele jaren een taaldrukwerkplaats runde. Sinds 1993 werkt zij bij Kunsteducatie Walcheren.

Poëzie
Naast haar beeldende werk schrijft zij gedichten. Zij maakt haar eigen mappen met poëzie en prenten. Hiervan zijn er twee aanwezig in het bibliofiele archief van de Zeeuwse Bibliotheek. Te weten: Kina (Nieuw-Zeeuwse gedichten) en Fresco (Zeeuwse gedichten). Aangekocht door conservator Ronald Rijkse in 2003.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1990: voor het bundeltje De weg van het water van Johanna Kruit van de Slibreeks maakte Anneke de omslag en een binnentekening.
1992: voor de bibliofiele bundel van Johanna Kruit, uitgegeven door Exponent van Menno Wielinga maakte zij een prent.
Werkgroep Poëzie
In 1999 richtte zij in het kader van de Kunst-en Cultuurroute de Werkgroep Poëzie op. Voor alle i.s.m. de werkgroep verschenen bundels maakte zij de omslagen. Voor de eerste vijf, de zogenaamde Kaaischriften, maakte zij de omslagen op de drukpers in Boekhandel De Drvkkerij en tekende de portretjes van de dichters.
Anneke trad op met haar poëzie in De Grote Kerk in Aardenburg, in Goes, Zierikzee, Rotterdam, Brugge, Dordrecht en Middelburg. In de Kunst & Cultuurbijlage van de PZC van 19 juli 2001 interviewde Lou Vleugelhof Anneke Schenk in de rubriek ‘Zeeuwse Strofen’ over het gedicht Zwemles.
In de PZC van 7 juli 2005 schreef Lou Vleugelhof een uitgebreide recensie over het gedicht Fresco.
Van 2001 tot 2005 schreef Anneke, in dienst van SCOOP, levensverhalen met ouderen door heel Zeeland.ithakaobject

I
nspiratie

Thema’s c.q. inspiratiebronnen voor haar poëzie zijn: herinneringen, reizen, natuur en vergankelijkheid. In een interview met Lou Vleugelhof in een PZC van 2001 werd aan Anneke gevraagd of haar poëzie en haar beeldende werk met elkaar te maken hebben. Zij antwoordde dat dat zeker zo is in de zin dat beiden dezelfde oorsprong hebben.
Volgens Anneke zijn de ervaring en de bron één en dezelfde: “Ik denk beeldend. Ik vertaal die beelden op het platte vlak of in woorden. Het is alleen niet zo dat je kunt zeggen ‘het is van hetzelfde’. Wat ik met taal zeg zit in mijn beeldend werk verborgen in abstractere vormgeving. Je zou kunnen zeggen dat mijn poëzie beeldend is en mijn beeldend werk poëtisch. Naast het beeldende element vind ik de muzikaliteit in de taal ook heel belangrijk.”

Publicaties
* 1993 in Ballustrada, jrg. 7, nr. 1 vier gedichten: Oosterschelde, Gastropada, Wat blijft, Caisson bij Ouwerkerk
* 1990: Kaaischrift 1in : Waaiend langs brede kaaien
* 2001:3 in: Een jas van wind
* 2003: in Zeeuws Dicht
(uitgave van Ballustrada)
* 2003: Kaaischrift 5 in: Hier komt de stilte nooit tot rust
* 2003: in Zielslocker, uitgave van Stichting Zielslocker, Dordrecht
* 2004: Park & Poëzie, Dichters natuurlijk!
* 2006: in De slager van de vleeshal
* 2008: in Ghy lustich volck
eilanden* 2011: in: Eilanden

altijddezee* Op de hoek Herenstraat/Turfkaai in Middelburg, staat haar gedicht Altijd de zee  te lezen. Het is daar geplaatst in het kader van het Project Sprekende GevelsBekijk een filmpje met Anneke Schenk bij de onthulling van het muurgedicht Altijd de zee

*Werk van Anneke Schenk in de Schrijverscorner

Prijzen
Twee maal genomineerd voor de Maerlant Poëzieprijs:
* 2006: in de bundel: De mooiste gedichten over Noord-Beveland
* 2009: in de bundel: De mooiste gedichten over water
Contact

Copyright:
logo-de-zb

Dit bericht is geplaatst in Auteurs. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.