Coenraedt van Meerenburgh


meerenburghBiografie

Coenraedt van Meerenburgh (pseud. van Marcel van den Driest) werd geboren in Oost-Souburg op 1 februari 1967. Na het vwo volgde hij de opleiding heao-bedrijfseconomie. Een carrière in de financieel-economische sector leek hem bij nader inzien geen aantrekkelijk vooruitzicht en door een verrassende samenloop van omstandigheden kwam hij in 1994 terecht bij Omroep Zeeland als redacteur muziek. Daarnaast begon hij een studie Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit, een studie die hij in 2003 afrondde met een scriptie waarin hij de filosofische hermeneutiek van Hans-Georg Gadamer vergeleek met opvattingen over muziekinterpretatie van dirigent Nikolaus Harnoncourt.

Na zijn studie schreef hij enkele artikelen over Pieter Louwerse en Jacobus Bellamy, en vertaalde hij het toneelwerk van de Australische schrijver Sydney Tomholt. In 2005 begon hij met het schrijven van gedichten. Zijn favoriete versvorm is het sonnet, met uitstapjes naar het rondeel, de villanelle en het ollekebolleke.

Sinds 2008 schrijft hij voor www.gedichten.nl wekelijks een snelsonnet over een actueel onderwerp, als opvolger van Goesenaar Aaike Jordans.
Zijn jaarlijkse oudejaarsshow in De Drvkkerij in Middelburg, samen met de Tilburgse dichter Ko de Laat, waarin de twee met 52 snelsonnetten terugblikken op het jaar, is inmiddels uitgegroeid tot een goed bezochte traditie.
foto: Henk Feijoudejaarsconference

Hij bracht in 2009 in eigen beheer de bundel Coenraedt uit, die de vorm had van een mini-glossy. Terugkerende thema’s zijn teleurstelling, eenzaamheid, dood en lichamelijke liefde. Ook kiest hij regelmatig het dichtproces zelf als onderwerp.

Inspiratie

In zijn snelsonnetten laat hij zich wekelijks inspireren door actuele gebeurtenissen. Hiermee treedt Coenraedt duidelijk in de voetsporen van Driek van Wissen (1943-2010). Zijn overige gedichten zijn uitingen van een filosofisch georiënteerde binnenwereld.
Dichters met wie hij zich verwant voelt zijn Bloem, Slauerhoff en Komrij. Coenraedt vindt het fascinerend de sonnetvorm te beoefenen om zo een bijdrage te leveren aan de nog steeds levende traditie van deze versvorm. Deze fascinatie kwam in 2011 extra tot uitdrukking door de start van het vertaalproject van alle 154 sonnetten van Shakespeare.

Prijzen

* In de schrijfwedstrijd Raadselige Roos in Venray won hij tweemaal een eerste prijs (2011, 2013), een tweede prijs (2008), een derde prijs (2012), de publieksprijs (2006), en diverse eervolle vermeldingen.
* In St. Niklaas (België) sleepte hij de vierde prijs (2011) en de derde prijs (2013) in de wacht van de Poëzieprijs Culturele Centrale Boontje.
* Winnaar eerste prijs limerickwedstrijd Zeeuwse Bibliotheek in mei 2013 met de limerick Confessie.
* Daarnaast werd hij eervol vermeld in Keerbergen (B), en genomineerd voor de VU-podiumpoëzieprijs (2006), de Nieuwegeinse Literatuurprijs (2009) en de Rinke Tolman poëzieprijs (2011).

Publicaties

* 10 jaar snelsonnettenUitgeverij Vincula Affinia, Vlissingen, 2015. Lees ook de recensie op Zeeland Geboekt en de bespreking op CTV Zeeland.
* Inseminatie, in Ballustrada 28 (Middelburg 2014) * Consolatie (rondeel) in: Nieuw Nederlands, 5e ed. vwo 3 leerboek (Groningen 2014). 1981_001
* Dit is toch niet de negentiende eeuw? … en andere verzuchtingen … Uitgave in eigen beheer, 2014
* Parijse Villanelle en Venetië in: Scheurkalender van de Poëzie 2013.
* Duik en Varifocus in: fotogedichtenbundel Bestemming, Uitgeverij Aquazz, Arnhem 2013.
* Shakespeare De sonetten, Dordrecht, Liverse, 2012. Shakespeares sonetten verwoorden met zwier en verbeeldingskracht gevoelens van liefde en verlangen die van alle tijden zijn. Dit boek bevat een nieuwe vertaling van de sonetten, die gebaseerd is op de allereerste uitgave uit 1609 en dat origineel zo tekstgetrouw en helder mogelijk benadert.
* Speelkwartier, in: Jong. Proza en Poëzie (Oosterbeek 2010).
* Coenraedt (gedichtenbundel als mini-glossy, eigen beheer 2009).
* Zeeland (poésie concrète), in: Gedichten – Experiment in vormgeving (Oosterbeek 2008).
* Lectori Salutem, in: Onomkeerbaar, Concept Poëzieprijs (Hilversum/Brugge 2008).
* Hilariteit, in: Het mysterie van de lach (Oosterbeek 2007).
* Tête-à-tête, in: Tegen beter weten (7), VU podium-poëzieprijs (Amsterdam 2006).
* Daarnaast verschenen jaarlijks gedichten in de bundels van de schrijfwedstrijd Raadselige Roos 13-18 (Venray 2006-2010).
* Sydney Tomholt, Zoeklichten (eenakter, vertaling) (Alkmaar 2009).
* Losheid, Waarheid, Natuur. Jacobus Bellamy (1757-1786) en de roep om oorspronkelijkheid, in: Nehalennia 161 (Middelburg 2008).
* Wat ik heb, dat geef ik u. Pieter Louwerse (1840-1908) en de vergankelijkheid van de roem, in: Nehalennia 150 (Middelburg 2005).

* Gedichten van Coenraedt van Meerenburgh in de Schrijverscorner

Internet

* Website Gedichten
Uitgeverij Liverse
* Ode aan het snelsonnet (Youtubefilmpjes)
* Facebookpagina met elke week een actueel snelsonnet
* Zeeland Geboekt

Contact

cvmeerenburgh@zeelandnet.nl

Copyright:
logo-de-zb

Dit bericht is geplaatst in Auteurs. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.