Nostalgica 1

Vroeger was alles beter, mooier. Laat wat omfloerste foto’s zien van mannen met martiale snorren, vrouwen in nu kuise maar toen gewaagde badpakken en kinderen die toen net als nu graag met een zandkasteel de vloed trotseren, en je hebt de toon te pakken om een heleboel lezers mee naar het verleden te trekken.

Dat doet Peter Schlingemann in het fotoboek Een dagje aan zee.

Schlingemann neemt ons mee naar de zomerse stranden van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Nu weet ik wel dat het massatoerisme pas in de jaren zestig een vlucht heeft genomen, maar dat wil toch echt niet zeggen dat het begin 20ste eeuw niet druk was aan de kust. Dat is wat mij betreft eigenlijk het opvallendst aan de vooroorlogse foto’s en ansichtkaarten in het boek. De foto op pagina 7 krijgt helaas het nogal oubollige onderschrift ‘Het is weer gezellig druk op het strand. 1921′. Even vermelden waar we zijn zou handig geweest zijn. Maar de foto laat in elk geval goed zien dat het strand toen ook al massa’s trok.

In de begeleidende teksten gaat het vooral over Zandvoort en Scheveningen. Zelfs in het hoofdstukje over boulevards, dat naast een prachtige luchtfoto van Hotel Britannia met een betrekkelijk leeg strand staat – pag. 119 – krijgt de schrijver het woord Vlissingen niet uit zijn pen. Dat is jammer. Wat niet wegneemt dat er een flink aantal stoere foto’s van Vlissingen in het boek te vinden is. Zoals een boulevard vol klederdracht in 1935 (pag. 76), een terras pal aan het strand (88), de boulevard in 1927 (112), en een luchtfoto van de strand- en wandelpier (115).

Een aantal badplaatsen krijgt een eigen pagina, waaronder ook een aantal Zeeuwse. ‘Domburg is waarschijnlijk de enige badplaats die tot op de dag van vandaag een zekere ouderwetse grandeur heeft weten te behouden’ (pag. 41). Dat is een compliment. Maar de hoofdfoto bij het verhaaltje is vrijwel zeker in Vlissingen genomen. En duimenarts Mezger, die rond 1900 gekroonde hoofden naar Domburg trok, wordt pas ruim vijftig pagina’s later opgevoerd. Bij Renesse staat een foto van de vuurtoren. Maar bij het hoofdstuk Westkapelle wordt opeens weer een foto van het Vlissingse strand geplaatst. Het hoofdstuk Vlissingen is van passende foto’s voorzien. De tekst is dan wel weer tenenkrommend: ,,Er is bovendien een fraaie boulevard met een echt antiek kustlicht (nee, geen kunstlicht) en een standbeeld van de onvergetelijke Michiel de Ruyter, die in de zeventiende eeuw namens Nederland goud won op de Olympische Spelen, op het onderdeel ‘Zeeslagje’.”

Het zal allemaal met de luchtigheid van het onderwerp te maken hebben. Er wordt nog wat verteld over badmode, badkoetsen, boulevards, het Kurhaus… Veel heeft het allemaal niet om het lijf. De laatste foto op pag. 127 is – waarschijnlijk onbedoeld – sinister. Het is een foto van een verlaten strand, zonder nadere plaatsaanduiding. Het onderschrift: ‘Tijdens een storm staan de badkoetsjes werkeloos bij elkaar. 1940’. Dan vraag je je toch af: zou dat jaartal misschien een verklaring zijn voor het lege strand?

Peter Schlingemann: Een dagje aan zee – Aprilis Uitgevers, 19,95 euro.

Dit bericht is geplaatst in Fotoboeken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.