Jan Vantoortelboom

Biografie

Jan Vantoortelboom is geboren op 29 juli 1975 te Torhout, België. Hij groeide op in het West-Vlaamse dorpje Elverdinge. Daar ging hij ook naar de lagere jongensschool. Zijn middelbare studie volgde hij aan het Sint-Vincentiuscollege in Ieper.

Tijdens deze periode overleedvantoortelboom zijn moeder op 42-jarige leeftijd aan kanker.  Dat was het kantelpunt in het leven van de zestienjarige jongen. Het het verlies van zijn moeder legde de kiem van zijn schrijverschap op latere leeftijd.

Na zijn middelbare schoolopleiding trok hij naar Gent. Daar studeerde hij Nederlandse en Engelse taal- en letterkunde. Deze studie, vooral gebaseerd op een grote afwezigheid tijdens de reguliere lessen en een diepgaande autodidactische aanpak, leerde hem de kracht van verbeelding kennen en ontstak in hem een competitieve vlam. Hij diende er immers boeken te lezen die hij niet lezenswaardig achtte.

Inspiratie
Tijdens een studieverblijf van zes maanden aan de universiteit Trinity College in Dublin, maakte hij kennis met de Ierse literatuur. Dit is, naar eigen zeggen, de grootste invloed op zijn eigen werk.
Vantoortelboom ziet zichzelf als een intuïtief schrijver, bijna instinctief. Hij maakt geen structuur, geen plannen. Hij begint te schrijven vanuit een diepe verbeelding.

Jan Vantoortelboom woont en werkt in Zeeuws-Vlaanderen.

Bekijk ook de reportage van Omroep Zeeland over Vantoortelboom en het interview met Peter Gielissen van LezenTV bij Vantoortelboom thuis in Ossenisse.

Ook Jan van Damme besteedde in het verleden aandacht aan Vantoortelboom in de Schrijverscorner.

Publicaties

verzonkenjongenIn 2011 debuteerde hij succesvol met de meermaals bekroonde roman De verzonken jongen bij Atlas-Contact. De roman gaat over een Vlaamse jongen, die geleidelijk achter zijn mysterieuze familiegeschiedenis komt.

* Jan Vantoortelboom publiceerde zijn tweede roman Meester Mitraillette in februari 2014 bij Atlas-Contact. Het verhaal gaat over schoolmeester David Verbocht, die in de Eerste Wereldoorlog voor het vuurpeloton komt te staan, als deserteur veroordeeld tot de dood. Waarom is hij gedeserteerd? Wat heeft de jongen Marcus Verschoppen ermee te maken? En zijn moeder? Jan Vantoortelboom laat op onnavolgbare wijze zien hoe schuldgevoelens een leven kunnen ontwrichten.
De roman werd in de pers lovend besprokenmeestermitraillette

Meester Mitraillette wordt in 2016 vertaald en uitgegeven in het Engels door uitgeverij World Editions.
Op 25 februari 2014 werd Meester Mitraillette door het team boekhandelaren van De Wereld Draait Door, uitgeroepen tot boek van de maand. Bekijk het filmpje van de uitzending >>

* Vantoortelboom’s derde roman De man die haast had werd uitgegeven bij Atlas-Contact in februari 2015. Lees fragmenten uit deze zeer goed ontvangen roman:mandiehaasthad

Fragment 1
Fragment 2
Fragment 3

– Lees ook de bespreking van De man die haast had  op Zeeland Geboekt
– Andere recensies
– Uitzending met Vantoortelboom in Opium op 4 (Radio 4) op 25 februari 2015 (onderaan pagina), door Mieke van der Weij
– Jan Vantoortelboom over De man die haast had in VPRO Boeken
– Jan Vantoortelboom over De man die haast had in het VPRO-radioprogramma Nooit meer slapen
Interview met Vantoortelboom door Omroep Zeeland

Prijzen

De verzonken jongen won De Bronzen Uil 2011, de Prijs Letterkunde West-Vlaanderen 2012 en stond op de shortlist van de Zeeuwse Boeken Prijs 2011.
* Shortlist Zeeuwse Boekenprijs voor Meester Mitraillette.

Internet VantoortelboomsigneertGoes

Website Jan Vantoortelboom
Facebookpagina die regelmatige een update krijgt met nieuws over zijn schrijversactiviteiten.
* Weblog Zeeuwse Bibliotheek

Contact

janvtb@zeelandnet.nl

Copyright:
logo-de-zb

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Auteurs met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.