Henri Looymans

looymansBiografie

Henri J.C.A. Looymans werd geboren op 13 augustus 1956 te Tilburg. Hij studeerde Nederlands en Geschiedenis aan het Mollerinstituut te Tilburg en Mediëvistiek aan de universiteit van Nijmegen.

Na een korte periode gewerkt te hebben als docent informatica is Looymans in de zakelijke dienstverlening gaan werken, eerst als projectmanager in de automatisering en later als zelfstandig verandermanager. Zo was hij werkzaam als interim directeur van het Nederlands Instituut voor Alcohol en Drugs, mede verantwoordelijk voor de oprichting van het Trimbos Instituut te Utrecht, heeft hij in diezelfde stad in opdracht van de ministeries van Justitie en VWS het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie opgericht en in opdracht van de gemeente Maastricht van 2009 tot 2011 het grote woonwagenkamp Vinkenslag gesaneerd en omgebouwd tot een bedrijventerrein.

Zijn eerste proeve in de poëzie ligt einde jaren zeventig, begin jaren tachtig. Maar dit bleek eerder een sluimerende dan een werkelijk ontwaakte roeping. Na een eerste publicatie in een verzamelbundel van de Leopold Stichting te Tilburg en een bijzondere kennismaking met Jules Deelder en Johnny van Doorn – als een van de dichters tijdens een poëziemanifestatie aan wat toen nog de Katholieke Hogeschool te Tilburg was – drukte de zakelijke carrière de dichter naar de achtergrond. bakenvooreenkind

Inspiratie
De liefde voor poëzie bleef leven door het lezen van het werk van andere dichters, met een bijzondere voorliefde voor de romantici en de ‘grote’ thema’s. Maar eerst in 2004 begon de wens om zelf te schrijven pas zodanig vorm aan te nemen dat er vanaf dat moment met enige regelmaat gedichten tot stand kwamen. Pas in 2006 werden deze met het publiek gedeeld door de publicatie van een eerste bundel, gevolgd – in 2011 – door een tweede.zoujijmijnwoordenLooymans heeft – hoewel ook vrij vers in zijn werk voorkomt – een grote voorliefde voor de klassieke vormen, met de nadruk op het sonnet. Zijn onderwerpen zijn ontleend aan het leven zelf en de gedichten zijn daarom vaak beschouwend, soms zelfs enigszins filosofisch van aard.

Inmiddels heeft poëzie een nadrukkelijke plaats in zijn leven gekregen. Contacten met andere dichters, binnen en buiten Zeeland, stimuleren het schrijven en uitwisselen van gedichten. Van 1 januari 2011 tot 1 januari 2013 was Looymans stadsdichter van Middelburg . Hij is daarnaast actief lid van de Werkgroep Poëzie van de Stichting Kunst- en Cultuurroute Middelburg, met wie hij in 2011 de verzamelbundel eilanden het licht deed zien.

Publicaties
* Zou jij mijn woorden willen zijn? Vlissingen, Den Boer De Ruiter, 2006
* Een baken voor een kind op zoek. Vlissingen, Den Boer De Ruiter, 2011 
* eilanden in 15 sonnetten. Middelburg, Mea Sponte, 2011
* Poëzie gepubliceerd in de Schrijverscorner
* Gedicht Mare Nostrum. Dit gedicht is geplaatst op een muur van Singelstraat 70 in het kader van de poëzieroute Poëzieproject Sprekende Gevels in de Middelburgse binnenstad.
eilanden
Internet


Copyright:
logo-de-zb
Dit bericht is geplaatst in Auteurs. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.