Dicht in ’t Zêêuws

dialectPERSBERICHT

Gedichtenwedstrijd in Zeeuws dialect van start op Gedichtendag

Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) organiseert in 2015 in samenwerking met Stichting De Zeeuwse Taele een gedichtenwedstrijd in Zeeuws dialect. Het startschot wordt gegeven op de Gedichtendag op 29 januari 2015, aan het begin van de poëzieweek. Die week loopt van 29 januari tot 4 februari, maar de Zeeuwse gedichtenwedstrijd loopt langer door. Insturen van gedichten in het Zeeuws kan tot en met 31 augustus 2015.

De Gedichtendag is het jaarlijkse poëziefeest in Nederland en Vlaanderen, op de laatste donderdag van januari. De gedichtenwedstrijd in Zeeuws dialect wordt georganiseerd in het kader van het SCEZ-project ‘In ’t Zeêuws’, dat in de even jaren zang (Zing Zeeuws!) en in de oneven jaren het gesproken en geschreven woord op de voorgrond plaatst. Later in het jaar volgt ook nog een vertelwedstrijd (Uutgesproken Zeêuws).  De gedichtenwedstrijd die op 29 januari van start gaat, sluit ook aan op Zeeuwse Ankers, het samenwerkingsverband op het terrein van erfgoed, landschap, cultuur en toerisme (www.zeeuwseankers.nl). De gelijknamige website vertelt aan de hand van verhalen, fietsroutes, video’s, museale voorwerpen en archiefdocumenten de culturele biografie van Zeeland. De gedichtenwedstrijd in 2015 voegt daaraan nog een dimensie toe: uitingen in de taal van de streek.

Wedstrijdinformatie De Zeeuwse gedichten (geschreven in een van de variëteiten van de Zeeuwse dialecten) kunnen ingediend worden in drie categorieën: 1) Maak een gedicht in het Zeeuws (als debutant) 2) Maak een gedicht in het Zeeuws (voor wie al vaker gedichten publiceert) 3) Maak een Zeeuwse Haiku (3 dichtregels van 5-7-5 lettergrepen)

De deelnemer dient een origineel, zelf geschreven gedicht in dat nog niet eerder is gepubliceerd. Het gedicht moet in het Zeeuws geschreven zijn in een spelling die de deelnemer zelf kiest. Ook de keuze van het thema en de lengte (voor categorie 1 en 2) van het gedicht staat de deelnemer vrij.  Elke deelnemer mag maximaal drie gedichten insturen per categorie en vijf in totaal (bijvoorbeeld drie haiku’s en twee gewone gedichten). De gedichten hoeven niet tegelijk ingestuurd te worden; er mogen een aantal maanden tussen zitten. De deelnemer kan tot en met 31 augustus 2015 gedichten inzenden: intzeeuws@scez.nl of Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland – In ’t Zeêuws – Postbus 49 – 4330 AA Middelburg.

Publicatie in blad of op internet De SCEZ publiceert in haar tijdschrift, Zeeuws Erfgoed – blad voor erfgoedliefhebbers, in juni en september een ingezonden gedicht met een bijpassende foto, na overleg met de auteur. Andere ingezonden gedichten kunnen na overleg met de auteur ook gepubliceerd worden op de Facebookpagina IntZeeuws. De publicatie van een van deze gedichten in Zeeuws Erfgoed of op Facebook betekent echter niet dat zij in een van de drie categorieën als winnaar geselecteerd zullen worden.

Jury en publieksstemming Een deskundige jury gaat de gedichten beoordelen en kiest een winnaar voor elke categorie. De jury krijgt de gedichten voorgelegd zonder vermelding van de namen van de inzenders.  Via sociale en andere media wordt in de loop van september een shortlist bekendgemaakt, waarop het publiek kan stemmen voor een publieksprijs. De namen van de deelnemers worden wel bij de publiekstemming genoemd. De winnaars worden bekendgemaakt in de loop van de maand oktober.

Prijzengeld Per categorie wordt een prijs uitgereikt van 100,- euro en een publieksprijs. De winnende gedichten van de drie categorieën worden in december van dit jaar gepubliceerd in Zeeuws Erfgoed en op de FacebookpaginaIntZeeuws.

Dit bericht is geplaatst in Agenda, dialect, Poëzie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.