Theo Raats

theoraatsBiografie

Theo Raats werd geboren in 1947 te ’s Gravenzande. Hij groeide op in ’s Heerenhoek (Zuid Beveland) en volgde de HBS aan het Willibrordcollege in Goes. Hij woonde van 1981 tot 2002 op verschillende locaties in Middelburg.

Theo Raats schrijft al zijn hele leven korte verhalen en gedichten, later ook columns. De korte verhalen (die Raats zelf ‘absurdistisch’ noemt) en gedichten publiceerde hij o.a. in het literaire tijdschrift Ballustrada. Van dit tijdschrift was hij meer dan 20 jaar redacteur (tot 2009). Ook in de vier jubileumnummers

van Ballustrada zijn korte verhalen van hem gepubliceerd. In 1998 verzorgde Raats een themanummer over Hans Verhagen. Daaraan werkten o.a. mee: Hans Verhagen, Jan Mulder, Wim de Bie, William Rothuizen, Jean-Paul Franssens en Andreas Oosthoek.

Raats is medeoprichter en redactielid van het tijdschrift Nieuw Zeeland. Hij was enkele jaren redactielid van het tijdschrift Nehalennia.

Hij publiceerde proza en poëzie in de Tweede Ronde, Zeeuws Licht, Zeeuws Dicht, Licht zeeuwsdichtZeeuws, Ballustrada, Nehalennia en het Zeeuws Tijdschrift.

September 2012 verscheen de verhalenbundel Zondig in zondiginzeeland1Zeeland, met daarin het verhaal Parre. De bundel werd gepresenteerd bij de opening van festival Film by the Sea 2013. Zes verhalen uit de bundel werden verfilmd, ook Parre. Cineast Wietske de Klerk verfilmde dit verhaal van Raats.

Theo Raats gaf dichtbundels uit in eigen beheer: Schouder aan Schouder, Zwarte Sneeuw, Waarom die middag anders was.

Het gedicht Domburg is verfilmd als onderdeel van het project GEDICHTEN UIT ZEE, door Rebecca van Wittene (Omroep Zeeland) en Jan Wouter van Rijen, in opdracht van Digna Sinke (SNG-films). GEDICHTEN UIT ZEE bestaat uit acht korte films, met elkaar verbonden door intermezzi, van verschillende makers, die zich hebben laten inspireren door gedichten over zee en Zeeland

Een gedicht is gebruikt als thema door de Zeeuwse Kunstkring te Middelburg en door de kunstenares Els van Baarle bij exposities in Columbus (Ohio) en Riga  (Letland).

Het gedicht Scheldevogel werd verfilmd door Sandra Burgers

Het gedicht Fetisjisme is verfilmd en werd in september 2012 vertoond tijdens fimfestival Film by the Sea, als onderdeel van Poetry by the Sea.

Raats was twee jaar lang iedere week de vaste columnist in het literaire programma Zegge en Schrijven van Omroep Zeeland door Bob Lagaay.
In juli 2009 droeg Raats, op verzoek van Hans Verhagen, winnaar van de PC Hooftprijs in hansverhagen1dat jaar, ter ere van deze toekenning een aantal van zijn gedichten voor in een Spiegeltent in Vlissingen.

In 2006 Richtte Theo Raats samen met zijn vrouw een literair genootschap op. Onder de naam de DONAP (Dichters Onder Nieuw Amsterdams Peil), presenteren de leden van dit genootschap iedere drie maanden poëzie en proza tijdens een avondvullende maaltijd.

In januari 2013 werd Raats voor de periode 2013-2015 benoemd tot stadsdichter van ldmgedichtMiddelburg. Hij is de opvolger van Henri Looymans. Na twee jaar stadsdichterschap zwaaide Theo af met de onthulling van een stadsdichterstegel op het Koorkerkplein in Middelburg.

werkgroeppoezieTheo maakt deel uit van de Werkgroep Poëzie, onderdeel van de Kunst- en Cultuurroute Middelburg

Inspiratie 

In het werk van Raats klinkt veel Zeeuws door. Zeeland is een inspiratiebron voor hem. Wellicht omdat Zeeland hem zo eigen is en hij daarom vindt dat hij het recht heeft om op geheel eigen wijze over zijn leefruimte te schrijven.
Theo Raats heeft vanaf zijn jeugd de hele wereld over gereisd en veel om zich heen gekeken. Toch beschouwt hij deze ervaringen als geleende indrukken. Hij wil niet de illusie wekken dat hij daarom onbekommerd kan oordelen over alles wat hij oppervlakkig heeft gezien.
Overigens gaat het in dit geval over de inspiratie die hij opdoet, niet over de vorm. Wat betreft de vorm wordt Raats regelmatig beïnvloed door de dichters die hij leest: o.a. Hans Verhagen, Bernlef, Hans Tentije, Gert Vlok Nel, H.H. ter Balkt en Carl Dennis.

Publicaties

* Ghy lustich volck: ‘dode dichters opgewekt’
* Schouder aan schouder
* Verdwijnen
* Publicaties (proza en poëzie) in het literaire tijdschrift De tweede ronde, Zeeuws Licht, lichtzeeuwsZeeuw Dicht, Licht Zeeuws, de tijdschriften Ballustrada en Nehalennia
* In 2009 schreef Theo Raats de debuutroman De Klarinetspeler. (niet gepubliceerd)
*Zondig in Zeeland, 2012. De verhalen in deze bundel willen breken met het traditionele beeld dat Zeeland saai, stijf en braaf is. Naast Franca Treur, Oek de Jong, Freek de Jonge en Carolijn Visser, werkten er vele Zeeuwse schrijvers mee aan deze bundel, waaronder Theo Raats met het verhaal Parre.
* Tot nu toe valt het allemaal wel mee, Kattendijke, Uitgeverij HoRa, 2013. Deze bundel bevat o.a. gedichten die zijn geschreven in de functie van stadsdichter van Middelburg 2013-2014, over recente situaties en gebeurtenissen in deze stad, zoals bijvoorbeeld het gedicht Voedselbank.
erisgeenwaterdandezee* Il n’ est d’ eau que la mer / Er is geen water dan de zee (2015)Fransman Pierre-Jean Brassac raakte onder de indruk van de Zeeuwse poëzie. Hij besloot achttien dichters te vertalen. Theo Raats is met een gedicht in deze bloemlezing vertegenwoordigd. Lees de bespreking op Zeeland Geboekt.
* Nederland Leest-uitgave 2015. Nederland Leest viert in november 2015 haar tiende editie met het (zeer) korte verhaal. Auteur A.L. Snijders stelt een verhalenbundel samen met een staalkaart van korte verhalen uit de Nederlandstalige literatuur. Bovendien krijgt elke provincie een katern met verhalen van schrijvers uit de eigen regio. Het verhaal Parre van Theo Raats is samen met Hey Joe van Mia Timiaan geselecteerd voor de Zeeuwse Nederland Leest-bundel.
* Theo Raats in de catalogus van de Zeeuwse Bibliotheek
* Werk van Theo Raats op Zeeland Geboekt

Theo Raats op internet theoraats1a
www.theoraats.nl

Contact:
mcraats@zeelandnet.nl

Copyright
logo-de-zb

Dit bericht is geplaatst in Auteurs. Bookmark de permalink.

2 reacties op Theo Raats

 1. paul wittkamper schreef:

  Geachte heer Raats,
  Ik zou graag het gedicht Domburg lezen. De eerste regel kan ik op internet vinden maar helaas de rest niet. Kunt u mij helpen waar ik het op internet kan vinden of is het gedicht afgeschermd.
  Met vriendelijke groet,
  Paul

 2. Theo Raats schreef:

  Geachte heer Wittkamper,
  excuus voor het feit dat ik nu pas uw vraag ontdek. Maar als u mij uw mailadres geeft zal ik het gedicht aan u toesturen.

  met vriendelijke groet,

  Theo Raats

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.