Zo was het | Zo is het – Sluis

Zo-was-het-SluisNog een nakomer. Het tweede deel in de serie Zo was het | Zo is het – over Sluis deze keer – kwam 24 oktober 2014 uit. Een heerlijk, in harde kaft gevangen boekwerk waarin de lezer tussen heden en verleden pendelt. Met historische beelden en toelichting tegenover actuele foto’s die voor zich spreken. De indeling is per straat en markt. Het oorlogsjaar 1944 – toen heel de stad in puin werd geschoten – blijkt in alle gevallen betekenisvol te zijn.

PZC editie Zeeuws-Vlaanderen van 28 oktober 2014:

De historie van een dorp zit in mensen

Tweede uitgave in de serie van Zo was het – zo is het van Estelle Slegers Helsen en André Bauwens gaat over Sluis.

door Martijn de Koning

SLUIS – Een boek, een website én een wandelexpositie in de open lucht. Estelle Slegers Helsen en André Bauwens houden, na de eerste editie over Aardenburg, in hun serie Zo was het – zo is het vast aan hetzelfde concept. Dit keer is Sluis aan de beurt. In de uitgaven van Zo was het – zo is het belichten de Aardenburgse auteurs de historie van een West-Zeeuws-Vlaamse kern. Dat gebeurt door een mix van interviews met oude inwoners, foto’s en historische feiten. Die combinatie maakt het mooi, vindt Slegers Helsen. ,,Ik ben zelf van het erfgoed, van de verhalen. Of die precies waar zijn, interesseert me niet zo. André is historicus, dus meer van de feiten. We vullen elkaar prima aan.”

Bij veel oude foto’s in het boek maakte Peter Verdurmen een nieuwe plaat van de huidige situatie. Die combinatie van oud en nieuw komt ook terug op 24 panelen die her en der in Sluis staan opgesteld. Een folder wijst wandelaars de weg van paneel naar paneel. Op de website staan onder meer beeldfragmenten van de interviews met bewoners. De projectmatige aanpak is een initiatief van Slegers Helsen. Met meerdere communicatiemiddelen bereik je simpelweg meer mensen, verklaart ze, óók degenen die het boek niet lezen. ,,In Aardenburg zag je dat die panelen mensen uitnodigden om met elkaar herinneringen op te roepen. Ik ben soms een nostalgische tuttebel en ik vond het heerlijk om groepjes mensen te zien staan praten over vroeger. Ooit zag het straatbeeld er immers ook zo uit.”

Het boek over Aardenburg werd 650 keer verkocht, tot tevredenheid van de auteurs. En er werd over gepraat, merkte Slegers Helsen. ,,De eerste weken na het uitkomen van het boek moest ik úren uittrekken om boodschappen te doen. Ik kreeg ladingen verhalen te horen. Prachtig.”

zowashet-zoishet-sluis-groote-markt-noord-1024x320Geen reden dus om aan het concept te sleutelen. Al is het maken van een boek over Sluis toch heel anders dan over Aardenburg. ,,Mensen hebben deels dezefde dingen in hun hoofd”, merkt Bauwens op. ,,Ze vertellen over de tram, over cafés en winkeltjes, over smokkelen en het straatleven.” Maar verschillen tussen de buurstadjes waren en zijn er ook. ,,Sluis is al heel vroeg toeristisch geworden en mede daardoor een stadje van ondernemers. In Aardenburg had je vroeger ook veel winkels, maar die verdwenen bijna allemaal. Dat heeft veel invloed op de ontwikkelingen van een kern en daardoor op de herinneringen van mensen.”

Daarnaast werd Sluis heel zwaar getroffen door het bombardement van oktober 1944. Daarbij kwamen meer dan zestig mensen om het leven. De verwoesting was enorm. ,,Voor inwoners van Sluis was dat een cruciale dag: er was een vóór en een ná”, vertelt Bauwens. ,,Dat zullen we in Breskens straks ook aantreffen, misschien nog wel in sterkere mate.” Want de auteurs willen graag verder, op naar nummer drie. ,,Het lijkt ons logisch om eerst de vijf grootste kernen van West-Zeeuws-Vlaanderen te doen. Dus nu eerst Breskens, Oostburg en IJzendijke.”

Maar eigenlijk, vindt Bauwens, moet een serie als deze een boek of tien omvatten. ,,De andere dorpen zijn misschien wat klein voor een volledig boek. Maar we zouden er meerdere kunnen combineren. De wandeltentoonstelling zou dan een fietstentoonstelling kunnen zijn.”

André Bauwens, Estelle Slegers Helsen en Peter Verdurmen: Zo was het | Zo is het – Sluis: Uitgeverij Durenkamp Aardenburg, hardcover, 120 pagina’s, 17,50 euro.

Meer informatie op de website www.zowashetzoishet.nl

Dit bericht is geplaatst in Fotoboeken, Heemkunde met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.