Nomineer de beste leraar Nederlands

spitsDe verkiezing van ‘de beste leraar Nederlands’ is een landelijke aangelegenheid. Ik vind het een aardig initiatief van het KRO-radioprogramma De Taalstaat van presentator Frits Spits (foto). Daarom neem ik het persbericht over. Er zijn in Zeeland vast inspirerende leraren Nederlands, die voor de prijs in aanmerking komen.

Persbericht

Zoektocht breidt zich uit naar België

De Taalstaat zoekt beste leraar Nederlands van 2015

Voor het tweede jaar op rij organiseert het KRO-radioprogramma De Taalstaat (NPO Radio 1), samen met Het Genootschap Onze Taal, de verkiezing van de beste leraar Nederlands. Dit keer komen ook Vlaamse docenten in aanmerking voor de prijs.
Luisteraars kunnen een leraar Nederlands voordragen, van wie zij vinden dat hij of zij bijzondere kwaliteiten heeft. Vorig jaar won Martijn Koek, leraar Nederlands aan het Keizer Karel College in Amstelveen. De jury prees hem om zijn vernieuwende lesmethoden, zoals de introductie van de mindmap in het literatuuronderwijs.
Taalstaat-presentator Frits Spits verheugt zich er op de Belgische kandidaten in zijn uitzending te verwelkomen. ,,Ik ben heel benieuwd of er in Vlaanderen op een andere manier Nederlandse les wordt gegeven? Klopt het beeld dat spelling bij onze Zuiderburen belangrijker is, zoals we vaak denken door het Nationale Dictee? Het is spannend om te zien hoe zij met de Nederlandse taal omgaan en welke rol het heeft in het onderwijs.”
Volgens hoogleraar en jurylid Peter-Arno Coppen is van alle leraren de leraar Nederlands de allerbelangrijkste, terwijl het beroep volgens hem juist onder vuur ligt. Dat leerlingen slechter spellen en weinig lezen, wordt de leraar Nederlands al snel verweten. ,,En dat terwijl we het natuurlijk wel moeten hebben van dit uitermate belangrijke schoolvak. Goed zijn in wiskunde of biologie, of desnoods in scheikunde, heeft bij tijd en wijle zijn voordelen, maar van je kennis van het Nederlands ben je je hele leven elke dag afhankelijk”, aldus Coppen.
De zoektocht naar de beste leraar Nederlands van 2015 wordt ondersteund door de Onderwijscoöperatie, de Vereniging Leraren Levende Talen, sectie Nederlands, het Algemeen Nederlands Verbond (ANV), Netwerk Didactiek Nederlands in België en Klasse.be ook in België. Kandidaten  kunnen zichzelf opgeven of opgegeven worden door leerlingen , ouders of  collega’s. Opgeven kan door een mail te sturen naar taalstaat@kro-ncrv.nl. De winnaar wordt in de uitzending van zaterdag zaterdag 16 mei bekend gemaakt.

De Taalstaat, iedere zaterdag, 11.00 uur, NPO Radio 1

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Prijsvraag met de tags , . Bookmark de permalink.

0 reacties op Nomineer de beste leraar Nederlands

  1. Marloes Otten schreef:

    Mevrouw Otten is de beste leraar omdat ze iedereen altijd helpt en heel aardig is.

  2. Mevrouw Otten is heel aardig en altijd heel behulpzaam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.