Prijs van de Zeeuwse Boekhandel 2014

logoIk zeg nooit hosternokke. Maar afgelopen zaterdagavond 8 november 2014 wel. Stelt u zich voor. De avond van de Zeeuwse Boekenprijs in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. Ik vervang een verslaggever die verhinderd is en zit daar netjes met m’n notitieblokje. De accolades, de PZC-publieksprijs, Ries de Vuyst als pauzenummer. Ik begin stilletjes aan een hele grote bier na afloop van het festijn te denken. Dan stapt Anne de Jager van boekhandel De Vries in Zierikzee achter de microfoon, om de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel 2014 bekend te maken. Ik zet een dikke streep in m’n kladblokje om daar de naam van het feestvarken te noteren. Dan zeg ik zonder dat iemand het hoort hosternokke.

Aanvankelijk heb ik niks in de gaten. Die toespraken beginnen altijd met wat inleidende beschietingen, waarmee je nog alle kanten op kan. Anne de Jager vertelt dat het de derde keer is dat de prijs op deze manier wordt uitgereikt. Dat Kees Slager en Rinus Spruit de eerdere winnaars waren. Ja ja, denk ik vanaf m’n hoge positie achterin de zaal, dat wist ik al. Dat ik helemaal achterin bij de uitgang zit is een gewoonte, ik kies een plek waar ik zonder opzien te baren kan vertrekken als dat nodig is. Dan neemt de toespraak van Anne een wending. Gaat het opeens over het belang van publiciteit voor de boekenbranche, over het belang van het Zeeuwse boek. Na een korte tussenstop bij de site Literatuur in Zeeland gaat het over Zeelandgeboekt. En de maker daarvan. Ik kijk eens achterom. Het is te laat om te ontsnappen. Goed dat ik me geschoren heb, dat ik m’n jasje aan heb, m’n schoenen zijn niet gepoetst dus dubieus, maar ik ben gisteren naar de kapper geweest, dat moet eventuele modder maar compenseren.

Enfin, de trappen naar beneden – nooit geweten dat het er zo veel zijn – om daar van Anne de prijs overhandigd te krijgen. Een dag eerder had ik Dick Anbeek van de Drvkkery in Middelburg nog gebeld: kun je niet onder embargo vast jullie prijswinnaar noemen, misschien kan ik nog wat over haar of hem opzoeken en een berichtje voor de website van de krant klaar zetten. Nee, was zijn antwoord, dat beslissen we pas een uur voor de bijeenkomst, wij boekhandelaren gaan daar heel soepeltjes mee om.

Dus daar stond ik opeens. Met een bos bloemen en zo’n kaart, waarmee ik echt niet goed raad wist. De foto voor de krant, zie ik achteraf, is om verdrietig van te worden. Daar kan PZC-fotograaf Izaäk ook niet veel aan doen. Hij had wel tegen me kunnen zeggen: kijk eens een beetje normaal, hosternokke.

Ik ben dus zeer verrast en zeer vereerd. Ja, het is een blijk van waardering waar ik blij mee ben. Er zijn echt wel momenten dat je aan zo’n weblog werkt en je je afvraagt of het allemaal zin en nut heeft. Die twijfel blijft, natuurlijk. Maar jullie prijs, beste boekhandelaren, zorgt dat ik ook met de altijd aanwezige vraagtekens in het achterhoofd zin heb om door te gaan. Er bestaan vergevorderde plannen voor samenwerking met de bieb – dat mag ik hier wel verklappen. Dat zou het boekenblog kunnen versterken. En wie weet komt het ooit tot een gezamenlijk actieplan met de site Zeelandboeken van jullie, de boekhandelaren.

Dat het PZC-weblog Zeelandgeboekt tot nu toe is wat het is, is natuurlijk ook te danken aan de ruimhartige medewerking van jullie (boekhandelaren). En aan de krant, die er ruimte voor maakt. Da’s ook heel wat in deze tijd.

Nou, dat is het wel ongeveer. Nogmaals dank.

************************************

Toespraak van Anne de Jager van Boekhandel De Vries in Zierikzee bij de uitreiking van de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel 2014, in de Zeeuwse Bibliotheek Middelburg, op zaterdag 8 november 2014.

Even een klein stukje geschiedenis over de Week van het Zeeuwse Boek, die de afgelopen 10 dagen  voor de 20e maal is gehouden. Als Zeeuwse boekhandelaren houden we van traditie dus deze bijzondere Zeeuwse week houden we erin. Al 20 geschenkjes zijn er in ruime mate verspreid over de provincie. Liedjes van het Zeeuwse land uit 1996, De middag van de paarse  nevel uit 2001, Smaak van Zeeland (recepten met Zeeuwse streekproducten) uit 2007 en Duvelsjong  van Nelleke van der Krogt uit 2011.

Inmiddels is er enige landelijke bekendheid wat betreft  de Week van het Zeeuwse Boek. Denk
aan het boek van Rinus Spruit, Zwieg stille verschenen in 2008 als geschenk en later uitgegeven door uitgeverij Cossee met als titel De rietdekker.  Dat een geschenk aandacht krijgt tijdens een tv-uitzending, hebben we nog nooit eerder meegemaakt. Katinka Polderman was afgelopen maandag te gast was bij Jeroen Pauw. Het was een hilarisch moment, zeker toen Katinka voor mocht lezen over de Poesjes. Als u het niet gezien heeft,  raad ik u aan om te kijken op uitzending gemist. Zij stal de show, zeker voor Bert Wagendorp, schrijver van het boek Mont Ventoux. Hij schaterde hard, maar in zijn blik was bewondering. Het geschenk De onfortuinlijke dood van Krijn Kip en nog veel meer verhalen die best wel eens echt gebeurd kunnen zijn (of misschien ook wel niet) is in ieder geval duidelijk in woord en beeld geweest. En dat is meteen de volgende dag merkbaar in de boekhandel. Klanten komen speciaal voor het felbegeerde geschenkje. Telefoontjes vanuit heel Nederland. Deze klanten hebben we laten weten dat het kostelijk geschenk gesigneerd kan worden door Katinka. Afgelopen zaterdag was ze voor het laatste signeerrondje voor haar in Zierikzee. Er ligt nu een mooi stapeltje klaar om te verzenden door heel Nederland.

Overgaand op de uitreiking van de Prijs van de Zeeuwse Boekhandels. De prijs wordt uitgereikt
aan een auteur, boek of instelling die veel betekent voor het ‘Zeeuwse boek’. De juryleden zijn
Dick Anbeek en Anja de Groene van de Drvkkery, Anthonie Fierloos van Het Paard van Troje in Goes,  Manda Heddema van De Koperen Tuin, eveneens in Goes en ik zelf, Anne de Jager van boekhandel  de Vries in Zierikzee. Dit jaar wordt deze prijs voor de derde maal uitgereikt.

Belangrijk  is dat het Zeeuwse boek aandacht krijgt in de pers, hetzij in de PZC, regionale weekbladen via Omroep Zeeland tv of radio,  social media, facebook en/of  twitter. Ook via internet zijn er diverse mogelijkheden; bijvoorbeeld de site van de Zeeuwse Bibliotheek.  Op deze website vind u de rubriek Zeeland.  Met name Literatuur in Zeeland biedt een schat aan mogelijkheden.  Auteurs, en dit zijn er veel, gerubriceerd op alfabet, en hierbij een uitgebreid verhaal. Een steekproef gedaan en  gezocht op Franca Treur. Alles wat over haar geschreven is kunt u hier zeer uitvoerig terug vinden.

Dagelijks vernieuwen of toevoegen van informatie is van groot belang. Eén website beantwoordt volledig aan dit criterium. Misschien kijkt u ook wel eens op deze site, genaamd Zeelandgeboekt.
De PZC maakt de lezer hier wekelijks op attent.

De meeste Zeeuwse boekhandels hebben op hun eigen site een link naar Zeelandgeboekt.
Deze zeer goed onderhouden weblog wordt beheerd door Jan van Damme. U kunt hier informatie vinden over nieuw verschenen boeken en tijdschriften. Ook kunt u zoeken in het archief, categorieën en terugzoeken tot maart 2011. Hij wordt bijna dagelijks bijgehouden. Afgelopen week heb ik een aantal keer de site geopend en elke keer las ik weer nieuwe berichten. Je leest uiteraard nu over de gelopen race van de Zeeuwse Publiekprijs (waar we nu de uitslag van weten) en over pas verschenen boeken. Wat erg gaaf is aan de prettig lezende recensies is dat je meteen benieuwd bent hoe het boek er daadwerkelijk uitziet. Daar zit de kracht in, die afkomstig is van de maker, die weet waar hij over schrijft. Zijn achtergrond als historicus komt hier mooi van pas en ook zijn journalistieke jaren
 
bij de PZC.
Voor de boekhandel is de weblog van Jan van Damme een onmisbare zoeksleutel. Als een spin in het web, zo begeeft Jan van Damme zich tussen en met de Zeeuwse auteurs en hun boeken. Ook verleent hij graag zijn medewerking bij het verschijnen van historische boeken. Onlangs verscheen Noodboerderijen op Walcheren en enkele jaren geleden De Slag om de Schelde, nu weer  heel actueel bij de 70e herdenking.  Zijn bijdrage bij de serie fotoboeken van Zeeland die vorig jaar zijn uitgekomen lijkt gering, maar bij de schitterende foto’s van Ruden Riemens plaatst Jan rake overdenkingen. Als primeur hadden we tijdens de Week van het Zeeuwse boek 2013 het geschenk Zeeland belicht. Op het  omslag een magnifieke foto van de Zeelandbrug. De tekst die Jan erbij maakt – ‘Zeeuwen slaan bruggen als ze dat zelf nodig vinden’ – is veelbetekenend. Hij weet als geen ander de lezer te enthousiasmeren over schrijvers, bijvoorbeeld over Rinus Spruit en over Jan Vantoortelboom. In januari van dit jaar stond er een paginagroot interview in de PZC over Meester Mitraillette, de nieuwe roman van Jan Vantoortelboom. Met dit verhaal weet hij al zoveel los te maken bij de potentiële lezer, dat deze meteen komt informeren in de boekhandel naar het boek.
Deze manier van promoten wordt van harte toegejuicht door de Zeeuwse boekhandels.

Zoals op Zeeland geboekt te lezen is: je thuis voelen in Zeeland via boeken. Dit gevoel
kun jij helemaal waarmaken en daarom kent de jury de prijs van de Zeeuwse boekhandels dit jaar  toe aan Jan van Damme. 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Boekenprijs met de tags . Bookmark de permalink.

0 reacties op Prijs van de Zeeuwse Boekhandel 2014

 1. Dik verdiend Jan. Ik volg je blog een paar keer per week en ik word er echt wijzer van!

 2. Rinus Spruit schreef:

  Van harte gefeliciteerd, Jan.

  Rinus Spruit

 3. André van der Veeke schreef:

  Nogmaals gefeliciteerd, Jan. Ook met je lef om eerlijke kritiek te geven
  op het concept van de Zeeuwse Boekenprijs, als dat nodig is.

 4. jacques cats schreef:

  Hosternokke Jan toch! Wat een uitbundige lof. En nog terecht ook. Ik ben altijd plaatsvervangend trots als mensen van wie ik in het verleden een collega was, worden bejubeld. De foto in de PZC van vandaag laat precies zien hoe je je voelde toen je naar voren moest komen: overrompeld. Geniet nog maar een poosje van die waardering. Jacques Cats

 5. Huib Korstanje schreef:

  Jan gefeliciteerd! Dik verdiend!

 6. Frans C.M. Aarts schreef:

  Een onverwachte en verdiende prijs die op de juiste plek is belandt. U heeft hem dubbel en dwars verdient. Ik maak meteen van de gelegenheid gebruik om U te bedanken voor uw inzet voor mijn boek “Mijn vaartijd” en de goede recensie die u eraan heeft gegeven. Uw uitnodiging om mee te doen aan de Zeeuwse boekenprijs was voor mij al onverwachte een hoofdprijs. Dank daarvoor.
  Groet, Frans C.M. Aarts

  • Henny Miedema schreef:

   Hallo Frans, hoe kan ik je boek bestellen. Mijn man Jan Miedema heeft ook op de Katwijk gevaren.

   • Frans C.M. Aarts schreef:

    Hallo Henny,
    Leuk om van een reactie te krijgen van iemand die ook op de ‘Katwijk’ heeft gevaren. Het boek is te bestellen via de site Lulu.com en kost €14,95. Geen geld om weer eens op de ‘Katwijk’ rond te dwalen. Ik zou het leuk vinden een reactie te krijgen als het boek gelezen is. Ik voer van juli 1968 tot augustus 1969 op de ‘Katwijk’. Ik woon nu in Heinkenszand in Zeeland. Veel leesplezier.
    Groet Frans.

    • Henny Miedema schreef:

     Jan heeft u afgelost in Singapore samen met Conny vd Berg. Ik ga het boek bestellen. Gaat zeker plezier geven. Jan kijkt met plezier op die tijd terug.
     Groet, Henny

     • Frans C.M. Aarts schreef:

      Hallo Henny,
      Dat Jan mij heeft afgelost in Singapore weet ik niet meer. Graag zou ik daar met hem over willen praten. Ik geef je mijn e-mailadres zodat we direct kunnen communiceren.
      Dat is fracmaarts@kpnmail.nl
      Groet, Frans

 7. Jan Kuipers schreef:

  Sluit graag bij al deze positieve reageerders aan. Eerlijk verdiend.

 8. Hebrina Blok schreef:

  Van harte gefeliciteerd, Jan. Je had duidelijk zelf geen enkel moment aan de mogelijkheid gedacht dat je deze prijs zou krijgen. Dat is helemaal verdiend. Eerlijk gezegd vind ik jouw prijs de enige echt verdiende, terechte prijs. Behalve De Geschiedenis van Zeeland dan, maar dat is toch eigenlijk een heel andere categorie. Ik had Jan Vantoortelboom de Zeeuwse Boekenprijs toegedacht. Misschien moet de jury toch maar eens denken aan een tweedeling: historie en literatuur.
  Geniet van je prijs!

  Hartelijke groet,
  Hebrina Blok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.