Het spookhuis van Veere

spookhuis1PZC van vrijdag 31 oktober 2014

Spookhuis Veere komt tot leven

door Annemarie Zevenbergen

VEERE – Niemand wilde meer wonen in het oude huis de Griffioen aan de rand van het water. Kreten van jammerende vermoorde bewoners, onbekende schaduwen en ander engs joegen de inwoners van het stadje Veere eeuwen geleden de stuipen op het lijf. Die aloude sage komt opnieuw tot leven. In een eigentijds jasje. Huis en spoken zijn verdwenen, maar de geschiedenis herleeft vanaf afgelopen zaterdag in museum de Schotse Huizen. De Griffioen spreekt nog immer tot de verbeelding. Griezelen is altijd leuk. Nu zeker, rond Halloween. Het huis zou in 1836 verzwolgen zijn door woeste golven tijdens een springvloed in een duistere, stormachtige novembernacht. Dat is te lezen in het Nederlands Sagenboek (1961), waarin de spookgeschiedenis van het Veerse pand staat opgetekend. Onlangs verscheen Het spookhuis van Veere, van de Middelburgse Karin den Boer (fotografie) en Ilse Brosens (tekst). De sage wordt daarin tot leven gewekt. In een eigentijds jasje, bedoeld voor kinderen.

spookhuis2In het boekje jagen onverklaarbare gebeurtenissen Emma en haar ouders het spookhuis uit. Zij huren het pand van huurbaas Grijp die de spookgeschiedenis voor hen verzwijgt. Emma voelt zich niet op haar gemak. Er gebeuren vreemde dingen. ‘Het is alsof hun huis zachtjes ademt, alsof iemand iets fluistert’.

De Dames en Heren van Veere spelen een rol in dit boekje. Zij transformeren ’s nachts tot geesten en dwalen door het huis. Zo komt jonkvrouwe Anna van Borsele in het donker uit haar vochtige kelder naar de huiskamer.

Karin den Boer: ,,Het idee om dit te doen, ontstond na een vakantie in Noorwegen. Een land vol mythen en sagen.” Tijdens haar digitale zoektocht stuitte ze direct op het Veerse huis. ,,Ik hou van dat mysterieuze. Mijn foto’s zijn vaak donker. Teruggebracht tot de essentie, niet te veel ruis.” De foto’s voor het boekje zijn voor het merendeel gemaakt in de Schotse Huizen. De geesten zijn gebaseerd op de beelden in de beeldenzaal. Emma en haar ouders zijn poppen van paper maché, gemaakt door Sylvia van Dam Merret, met kleding van Het Walchers Costuum. Zij zijn in in de foto’s geplaatst.

spookhuis3Ilse Brosens uit Westdorpe: ,,Ik heb een hedendaagse draai gegeven aan een aloude volksvertelling. Sagen waren echte orale tradities. Ze werden doorverteld, niet opgeschreven. Dit boekje is ook bedoeld om voor te lezen. Maar oudere kinderen kunnen het zelf lezen. Het is niet té eng. Een beetje griezelig wel. Bijvoorbeeld Wolfert van Borsele; hij beleeft iedere keer als hij in de spiegel kijkt, het moment vlak voor zijn dood. Het einde is anders. Het gezin gaat naar een herberg. Het huis gaat daarna in vlammen op, maar wordt herbouwd.”

‘De lucht boven Veere kleurt ravenzwart. En plots… een lichtflits en een knallende donderslag. De bliksem slaat op het huis’. ,,Het leuke is dat we het oude Veere op een andere manier belichten, vanuit een ander perspectief.”

Karin den Boer toont ook mysterieuze foto’s in en om Veere gemaakt. Is daar een dwaallicht te zien, een watergeest of ….?

Karin den Boer en Ilse Brosens: Het spookhuis van Veere – Eigen uitgave, fotoprentenboek, voor kindren vanaf 6 jaar, 28 pagina’s, 10,- euro.

Foto-expositie Schotse Huizen, opening zaterdag 16.00 uur. Tot 1 maart. Kinderworkshop spooky fotografie: 10 en 24 november Schotse huizen.

Dit bericht is geplaatst in Fotoboeken, Jeugdboeken, Monumenten met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.