Zeelust van Texel tot Zeeland

Lekker eten en drinken aan de Zeeuwse kust

Waar kun je goed eten aan de Zeeuwse kust? Kookboekhandelaar en -recensent Jonah Freud en haar dochter Cijn Prins verkenden eet- en drinkgelegenheden van Texel tot Zeeland. Ze boekstaafden hun ervaringen in de eerder dit jaar bij Fontaine Uitgevers verschenen ‘culinaire kustgids’ ‘Zeelust’ (18,95 euro).
De schrijvers geven een korte karakteristiek van elke eetgelegenheid en winkel die ze bezoeken. Restaurants, brasseries, maar ook boeken- en keukenwinkels.

Jonah Freud is eigenaresse van De Kookboekhandel in Amsterdam. Ze recenseert kookboeken voor ‘Het Parool’ en presenteert het NPO-radioprogramma ‘Mangiare’. Cijn Prins werkt als culinair recensent en redacteur, ze heeft veel horeca-ervaring. Nadat ze een culinaire gids voor Amsterdam hadden geschreven, werd hen gevraagd ook de westkust van Nederland culinair in kaart te brengen. Ze reden in tweeënhalve week van Texel naar Cadzand. Over hun werkwijze zeggen ze in het voorwoord: ,,Onderweg spraken we iedereen aan om erachter te komen wat hun favoriete adressen waren en op die manier kwamen we het ene bijzondere adres na het andere tegen.”

Het eerste traject van het Zeeuwse avontuur begint bij restaurant Le Bateau in vakantiepark Port Zélande op de Brouwersdam en eindigt op Neeltje Jans, waar bij ‘Proef Zeeland’ dagverse visschotels, kreeft, mosselen en oesters worden aangeboden: ,,Een waar zeefeest.” De Vluchthaven in Bruinisse is ‘een persoonlijke favoriet’ van de schrijvers: ,,De plek is waanzinnig, met het kleinste straaltje zon waan je je al op een tropisch eiland. Dat komt ook door de uitstraling van de zaak en het terras, maar vooral door het waanzinnige eten. Eten zoals eten bedoeld is, beter kun je het eigenlijk niet krijgen.”

Het tweede Zeelandtraject loopt van restaurant De Werf in Veere tot en met Pure-C in Cadzand-Bad. In Zeeuws-Vlaanderen streken Freud en Prins verder alleen nog neer in De Kromme Watergang in Slijkplaat. Boven de Westerschelde vonden ze daarentegen een veelheid aan culinaire adressen, van slagerij Koets in Westkapelle tot De Viskêête in Yerseke. De Belgische Loodsensociëteit in Vlissingen is wederom een ‘persoonlijke favoriet’: ,,Al moeten we wel eerlijk zeggen dat dat meer om het slapen dan om het eten is. Niet dat het eten slecht is, maar qua slapen is dit ongeveer de allertofste plek die er is. Je ligt aan de vaargeul in de Westerschelde en hoort en ziet ’s nachts vanuit je bed de zeetankers binnenkomen.”

Jonah Freud en Cijn Prins: Zeelust van Texel tot Zeeland, culinaire kustgids – Fontaine Uitgevers, 208 pagina’s, 18,95 euro.

Dit bericht is geplaatst in Culinair, Reisgids met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *