Column: Zoek uw heil in Zeeland, trompetteren de Belgen

Opeens lijkt iedereen Zeeland top te vinden. Vooral onze zuiderburen ontdekken hier de rust en de ruimte. Geniet ervan, zou ik zeggen.

***************************************

Zoek uw heil in Zeeland, trompetteren de Belgen

door Jan van Damme

Zeeland is hot. Dat merk je nu op z’n hardst. Op een doordeweekse dag moet je aan de Zeeuwse kust vooral veel geduld hebben. Parkeren, een ijsje eten of je haar laten knippen, het is overal druk, druk, druk.

Ik ben er als inwoner blij mee, al die gasten van overal. Ze zijn opgeruimd, vaak lekker verbrand of toch in elk geval gevaarlijk bruin en delen mijn enthousiasme voor Zeeuwse luchten.

Vorig jaar mocht ik voor de krant een verhaal op het strand bij Domburg maken. Voor mij een hele belevenis, want ik moet niet al te veel hebben van heet zand en plakkerig zeewater. Ik zag toen de hordes over het houten plankier voorbij komen. Met strandstoelen en parasols, zonnebrandcrème en iPhones, een bonte stoet van luchtige ledigheid.

De laatste jaren kent vooral vanuit Belgische hoek de lofzang geen einde. Zoek uw heil in Zeeland, trompetteren journalisten daar. Het weidse strand, de stoere strandpaviljoens, het fietspad van het Zwin naar Breskens, ze vinden het allemaal even plezant en prachtig. Afgezet tegen de volle en versteende kust van België kan ik hen wel volgen. In Zeeuws-Vlaanderen, op Walcheren en Schouwen-Duiveland vangen zonaanbidders alle rust en ruimte, zeker als ze de moeite nemen om pas honderd meter na de strandovergang hun handdoekje uit te spreiden.

Han Polman, onze eigen commissaris van de koning, had zijn zwembroek nog niet uit de kast gehaald, maar zijn stropdas was nergens te bekennen. Gisteren mocht hij in de PZC zijn liefde aan de Zeeuwse kust etaleren. Zoals het een provinciebestuurder betaamt omhelsde hij heel Zeeland. Hij wil er eigenlijk niet meer weg. Zegt hij.

Op zijn provinciehuis zullen alle lofzangen op zon-zee-Zeeland met gejuich zijn ontvangen.

Inmiddels lijkt ook het Zeeuwse achterland zich in de kijker te spelen. En hoe. Een dominee met afluisterapparatuur onder zijn auto, die haalt heus het landelijke nieuws wel. Dus: als de kust te vol raakt met zonnekloppende Belgen, kunnen we altijd nog terecht in Kruiningen. Ruimte genoeg. Gereformeerden vechten elkaar daar toch de tent uit.

PZC 2 augustus 2017

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *