Selma van Carolijn Visser genomineerd voor Libris Geschiedenis Prijs 2017

selmaAfgelopen vrijdag 14 juli maakte de jury van de Libris Geschiedenis Prijs bekend welke tien titels op de longlist 2017 staan. ‘Selma’ van de in Zeeland opgegroeide Carolijn Visser is één van de tien genomineerde titels.

Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken heeft de jury de volgende tien titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2017:

– Martin Bossenbroek: Fout in de Koude Oorlog. Nederland in tweestrijd, 1945-1989
– Craig Harline: Jacobs vlucht. Een familiesaga uit de Gouden Eeuw
– Koen Hilberdink: J.B.W.P. Het leven van Johan Polak
– Ewoud Kieft: Het verboden boek. Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme
– Michel Krielaars: Alles voor het moederland. De Stalinterreur ten tijde van Isaak Babel en Vasili Grossman
– Geert Mak: De levens van Jan Six. Een familiegeschiedenis
– Luc Panhuysen: Oranje tegen de Zonnekoning. De strijd tussen Willem III en Lodewijk XIV om Europa
– Carolijn Visser: Selma. Aan Hitler ontsnapt. Gevangene van Mao
– Henk Wesseling: Scheffer-Renan-Psichari. Een Franse cultuur- en familiegeschiedenis 1815-1914
– Jolande Withuis: Juliana. Vorstin in een mannenwereld

De jury van 2017 wordt gevormd door:
Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam; Annegreet van Bergen, schrijfster, journalist en econoom; Wim Klinkert, hoogleraar Militaire Geschiedenis aan de UvA/Nederlandse Defensie Academie; Klaartje Schweizer, sectormanager Collecties en Beheer bij het Nederlands Openluchtmuseum; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant. Juryvoorzitter is dit jaar mevrouw Lilianne Ploumen, demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt.

Op 16 september wordt de shortlist van vijf boeken gepubliceerd. Op 29 oktober 2017 wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2017 uitgereikt door juryvoorzitter Lilianne Ploumen tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT.

Dit bericht is geplaatst in Boekenprijs met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *