Aaahn dek

AAAHN DEK kleinTien jaar ‘Tieke-vrouwen’ in boekvorm

Tien jaar vrouwenvoetbal in IJzendijke. ,,Dat is een boek waard”, vond Frans Meijaard. ,,Het idee was eigenlijk afkomstig van mijn dochter Maria”, vertelt hij in zijn flat aan zee. Zij was een aantal jaren keepster van het IJzendijkse vrouwenteam, maar woont tegenwoordig in Nijmegen.

De schrijver uit Breskens is zelf al jarenlang vaste bezoeker van de thuiswedstrijden met meestal een fototoestel in de aanslag. Meijaard ging een jaar lang aan de slag met het verzamelen van informatie, statistieken en foto’s. Het eindproduct mag er zijn. Het boek in de blauwwitte clubkleuren leest gemakkelijk weg, met smeuïge verhalen waar soms fictie en werkelijkheid door elkaar lopen, afgewisseld met schitterende anekdotes, vaak in onvervalst dialect, geïllustreerd met prachtige foto’s.

Maar liefst tien fotografen staan in het colofon vermeld. ,,Ik moest een keuze maken uit duizend foto’s.” Ludiek zijn de foto’s van de speelsters en technische staf met hun bijnamen en de foto’s van voetbalbaby’s, die in de afgelopen tien jaar zijn geboren. Niet te missen is de foto na het behalen van de titel in 2009 als de speelsters zich omdraaien naar het publiek, hun voetbalbroek naar beneden trekken, waar op de slips ‘kampioenen’ staat te lezen.

Ook de trainers Nico Aerssens, Ronny van Poucke en Guust van de Velde en het tweede team krijgen hun deel. Het boek geeft verder een mooi beeld van de teamgeest buiten het veld: een hecht stel voetbalsters, die zich ‘Tieke-vrouwen’ noemen. De derde helft wordt met veel sfeer en humor beschreven. Zo komen de feestpartijen in het voetbalcafé De Raayberg in Bergen op Zoom met andere Zeeuwse voetbalploegen ruim aan bod. Verder zijn er de openhartige verhalen over zelf georganiseerde trainingsweekenden en uitjes (Ardennen), waarbij veelvuldig de grenzen van het toelaatbare wordt opgezocht.

IJzendijke; (Sport). 16/06/2017. Uitreiking boek over damesvoetbal IJzendijke. Schrijver Frans Meijaard tussen links Maud Kuijpers en rechts Rosanne Lammer. (tekst A. Dooms)

Het eerste exemplaar met de aparte titel ‘Aaahn dek’ (de kreet waarmee ze zich voor de wedstrijd oppeppen) werd op het sportcomplex van IJzendijke uitgereikt aan Maud Kuijpers (links) en Rosanne Lammers (rechts) – foto Peter Nicolai, auteur Frans Meijaard in het midden. Dat is geen toeval, want de speelsters zijn de boegbeelden van het team. Zij stonden aan de basis van de successtory, die in 2007 in de vijfde klasse begon en zich tien jaar later in de hoofdklasse afspeelt.

Kuijpers en Lammers gaven veel informatie uit plakboeken die ze bijhielden. Lammers verzamelde alle gegevens van uitslagen, eindstanden, topscorers, et cetera. Meijaard: ,,Het boek moest een verrassing blijven voor de andere speelsters. Dat is gelukt.”

De auteur ging ook op onderzoek uit naar de kreet Aaahn dek, vrij vertaald ‘er tegenaan, meiden.’ Het is een scheepvaartterm die Terneuzenaar Fini Hamelink tijdens een wedstrijd riep en via oud-voetballer en bestuurslid Adri van Hanegem in IJzendijke werd geïntroduceerd.

Frans Meijaard: Aaahn dek – Uitgave Durenkamp Aardenburg, 170 pagina’s, 15,- euro.

Dit bericht is geplaatst in Sport met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *