Langs literaire locaties op Walcheren

literairelocatiesLiterair fietsen op Walcheren

Kees van Rijswijk zocht een literaire fietsgids op Walcheren. Die was er niet. Dus schreef hij er zelf één: ‘Langs literaire locaties op Walcheren’.

door Jan van Damme

Adriaan en Olivier. Zouden de flatbewoners in Rittenburg het weten? De tweeling van Leonhard Huizinga (1906-1980) beleeft negen boeken lang bizarre avonturen. Ze zijn gegrondvest in het pittoreske stadje Rittenburg, waar ze hun Rolls-Royce met enige regelmaat tegen en op het bordes van het stadhuis parkeren.

rittenburg middelburg - jan v damme

rittenburg middelburg - jan v damme

 

De nieuwbouwwijk Rittenburg aan de zuidkant van Middelburg is een heel eind uit de steigers. Je hoeft natuurlijk niet te weten dat de wijk naar de boeken van Leonhard Huizinga is vernoemd. En ook niet dat de flats Adriaan en Olivier aan de tweeling herinneren (foto’s Ruben Oreel). In de romans, die tussen 1939 en 1980 verschenen, was Rittenburg gemodelleerd naar Middelburg. Het landgoed Korenvliet, waar de tweeling verbleef, laat zich gemakkelijk als park Toorenvliedt herkennen.

Je hoeft het niet te weten. Maar leuk is het wel. Dat vindt althans Kees van Rijswijk. Hij schreef een gids, ‘Langs literaire locaties op Walcheren’. Adriaan en Olivier zijn daarin het openingshoofdstuk.

Van Rijswijk (1942) was werkzaam in het onderwijs. Op de achterkant van zijn boek vat hij zijn carrière zo samen: ‘onderwijzer in Domburg, remedial teacher in Schiedam, orthopedagoog in Amsterdam, docent bij het Nutsseminarium voor Pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam, directeur van het Amsterdamse Pedologisch Instituut en beleidsadviseur op het terrein van onderwijs aan kinderen die speciale zorg behoeven’. In het voorwoord vertelt hij hoe hij na zijn verhuizing naar Schoorl, kort na de eeuwwisseling, baat had bij een fietsgids langs ‘literair relevante locaties’: ,,Een alleraardigst hulpmiddel bij het kennismaken met onze nieuwe woonplaats.” Eind 2015 verhuisde hij met zijn vrouw naar Oostkapelle. Daar bleek zo’n ‘literaire verkenningstocht’ van de regio niet te bestaan. Dus: ,,Toen ben ik zelf maar aan de slag gegaan.”

Met als resultaat de pas verschenen gids ‘Langs literaire locaties op Walcheren’. Het boek bestaat uit vier delen: stad Middelburg, stad Vlissingen, het noorden van Walcheren met Veere, Vrouwenpolder, Oostkapelle en Domburg, westelijk Walcheren met Westkapelle, Zoutelande, Meliskerke en Biggekerke.

In totaal komen er 56 ‘landelijk bekende’ schrijvers voorbij. Oude grootheden als Marnix van Sint Aldegonde, Jacob Cats, Jacobus Bellamy, Betje Wolff  en Multatuli. Overleden maar niet vergeten 20ste-eeuwers: Martinus Nijhoff, R.J. Peskens (Geert van Oorschot), Annie M.G. Schmidt, Adriaan Viruly, Hans Warren. Verder een aantal aan de oorlog gerelateerde auteurs: Etty Hillesum, Martien Beversluis, Jan Campert, A. den Doolaard. En natuurlijk nog steeds actieve scribenten als Oek de Jong – zijn Abel Roorda duikt zowel in Domburg als in Vlissingen op – Franca Treur, Carolijn Visser, Wim Hofman, Hans Verhagen.

Iedere auteur wordt aan een locatie gebonden. Voor Jacob Cats worden we naar zijn woonhuis Lange Noordstraat 31 in Middelburg verwezen, Franca Treur vinden we terug op haar boerderij bij Meliskerke en Peskens komt weer tot leven in de Vlissingse Slijkstraat. Van iedere auteur zijn er treffende citaten opgenomen. Aan het eind van het boek worden alle schrijvers nog eens in alfabetische volgorde opgevoerd, voorzien van gegevens over leven en werk.

Kees van Rijswijk: Langs literaire locaties op Walcheren – Eigen uitgave, 126 pagina’s, 17,50 euro.

*******************************

PS

In de bundel komen ook schrijvers voor, van wie ik nog nooit had gehoord. Zoals Sini Greup-Roldanus (1893-1984). In haar historische roman ‘De humeuren in de straat der weduwen’ (1953) speelt de Spanjaardstraat in Middelburg een belangrijke rol. Ook Vicky Hartman (1951) kende ik niet. De Middelburgse Vismarkt komt regelmatig voor in haar ‘Zeeuwse thrillers’, zoals ‘De dode van Domburg’.

Dit bericht is geplaatst in Reisgids met de tags . Bookmark de permalink.

Één reactie op Langs literaire locaties op Walcheren

  1. Wat een ontzettend leuk initiatief. Zo kun je al fietsend een hoop te weten komen. Zeeland is blijkbaar een vruchtbare voedingsbodem voor schrijverstalenten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *