Den Spiegel, voorjaar 2017

spiegelBijna zomer. En ik ben nog niet door de stapel voorjaarstijdschriften van de heemkundige verenigingen heen. Ik heb best een excuus, hier en daar. Er verschijnt nogal eens een boek. Nu maar snel het voorjaarsnummer van Den Spiegel gesignaleerd, het kwartaaltijdschrift van de Vereniging Vrienden van het muZEEum en het Gemeentearchief Vlissingen. Gelukkig kan ik er kort over zijn.

(Op de cover: eigenaar en personeel van Bakkerij Speckens.)

Het is een themanummer, dat helemaal is gewijd aan Vlissingse middenstanders, die uit het straatbeeld zijn verdwenen.

Leo Speckens beschrijft de geschiedenis van het schoenmakersgeslacht Klijberg. In de Vlamingstraat verwijst de gevel met het opschrift ‘Stoomschoenfabriek’ nog altijd naar die schoenmakersdynastie. Adrianus Bernardsz Klijberg (1798-1878) vestigt zich rond 1820 in Vlissingen. De naam blijft tot in de 20ste eeuw een begrip.

Leo Speckens schrijft ook over bakkersbedrijf Speckens, dat door zijn overgrootvader P.C. Speckens aan het Betje Wolffplein werd gebouwd. In 1984 werd het na bijna honderd jaar beëindigd.

Jeroen-Martijn H. van Haart schetst de geschiedenis van de firma Ouwerkerk, banketbakkers en koks te Vlissingen, 1854-1909. Leuk om te lezen hoe bakkers in de 19e eeuw blauwe en witte vitriool gebruiken om hun brood op een goedkope manier volume en kleur te geven. Het probleem was dat er mensen dood aan gingen en ziek van werden. Antonius Ouwerkerk opent in 1854 zijn eigen bakkerij. In 1862 met zoon Leo uitgebreid tot Firma A.L. Ouwerkerk & Zoon. Vader Ouwerkerk is de banketbakker, zoon Leo ontpopt zich als cuisinier, ,,die kookt volgens de nieuwste en hoogste standaard van de Franse keuken.” Uit de bewaarde archieven blijkt dat het bedrijf leverde aan hoog en laag: de vrouw van een fabrieksarbeider koopt twee keer per maand een zak koekjes of chocolaatjes, diverse dames van stand zijn van de heren Ouwerkerk afhankelijk voor hun wekelijkse ontvangdag. De welbekende en gerenommeerde heren Ouwerkerk zijn ook van de partij als er buffetten voor koninklijke gasten moeten worden bereid.

Den Spiegel, jaargang 35, nummer 2, voorjaar 2017, losse nummers 4,- euro.

 

Dit bericht is geplaatst in Tijdschriften met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *