Domburg viert midzomer met poëzie

Cees Maas pagina 3door Annemarie Zevenbergen

DOMBURG – ‘Geen rebelse teksten, maar gedichten over zee en duin. Met een kleine kritische vingerwijzing naar frietwalm over de boulevard,’ schetst Cees Maas (foto) het eerste midzomernachtfeest op 24 juni in Domburg.

Met de viering wordt een oude traditie in ere hersteld. Domburg kende door de eeuwen heen midzomernachtvieringen. Zo gaven Domburgse rederijkers in de zestiende eeuw hun omstreden voorstellingen. Kerk en macht werden genadeloos op de hak genomen. ,,Een rebels gezelschap”, vertelt Cees Maas.

Hij herinnert zich zelf een aantal ‘ruige feesten’ in de jaren zeventig. ,,Maar dit wordt een mooie, rustige avond met muziek en gedichten over Domburg, op het gazon voor het Badhotel. Ik heb veel Domburgse gedichten verzameld; van onder anderen Claus, Boutens, Van Schagen, Achterberg. Die wil ik ooit bundelen. Maar nu eerst dit, samen met Brassband Apollo. Die wilde een midzomernachtconcert geven en zo kwamen we op het idee om poëzie en muziek te combineren.”

De gedichten worden niet allemaal op ‘traditionele’ wijze voorgedragen. Zo rapt Fabian Houweling ‘Klapbank’ van J.C van Schagen en zingt de Middelburgse operazanger Rob van der Meule ‘Zwemles’ van Anneke Schenk. Cees: ,,Ik ben heel benieuwd hoe een operazanger een gedicht zal bulderen.” Oud-stadsdichter Theo Raats treedt op met zijn door Digna Sinke verfilmde gedicht ‘Domburg’ en een verhaal.

Apollo speelt onder meer drie werken van Rooseveltstudenten. Eén ervan is voor de gelegenheid gecomponeerd door Catharina Clement.

Het feest begint om 21.00 uur.

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Poëzie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *