Apollo vijftig jaar voetbal 1969-2017

apolloAd Tramper (56) schreef een boek over de Bevelandse dorpsclub Apollo ’69. ,,De waarheid bestaat niet”, meent de ‘luie vrijwilliger’.
Leken zullen denken dat Apollo’69 haar vijftigjarig jubileum twee jaar te vroeg viert. De club werd echter niet in 1969, maar in 1967 opgericht als Sportvereniging ‘s-Gravenpolder. Na twee seizoenen fuseerde de dorpsclub met De Beren uit Baarland en kwam er een nieuwe naam. Voor menig inwoner van het Zuid-Bevelandse dorp zal deze informatie gesneden koek zijn, weet Ad Tramper.

door Len Wolters

De Goesenaar met ‘s-Gravenpolderse roots schreef een jubileumboek over de dorpsclub. Tramper werkt als archivaris bij de gemeente Vlissingen. ,,De voorzitter zei vorig jaar tegen me: ‘Jij bent toch hele dagen bezig met boekjes schrijven?’. De club kent diverse verhalen. Hij wilde de waarheid boven tafel krijgen. Maar de waarheid bestaat niet.”

tramperTramper (foto Marcelle Davidse) putte informatie uit naslagwerken en hield een aantal interviews. In zijn boek belicht hij onder meer de beginjaren van de vereniging. De naam van de dorpsclub is namelijk een bijzondere. ,,In de periode dat de club fuseerde, was iedereen in de ban van de Apollo-reizen. Neil Armstrong zette dat jaar als eerste mens voet op de maan, toevalligerwijs op mijn verjaardag.”

De archivaris noemt zichzelf een ‘luie vrijwilliger’. Hij droeg het shirt van Apollo’69 pas op zijn 28ste. ,,’s-Gravenpolder bestaat uit orthodox gereformeerden en ‘de rest’. Sommige mensen en gezinnen willen – volgens hun geloofsovertuiging – niets met de club te maken te hebben. Ik kom ook uit kerkelijke kringen en was niet het type kind dat zijn nek uitstak.”

Toen Tramper voor het eerst de voetbalschoenen aantrok, woonde hij in Kloetinge. Toch koos hij voor Apollo’69. ,,Hier spelen vrienden en bekenden. Vroeger bracht ik de folders van de winkel van mijn ouders rond. Ik weet nog precies waar iedereen woonde. Dat ‘wij-karakter’ is van toepassing op het hele dorp. De vereniging heeft een regionale functie.”

In het jubileumboek richt Tramper zich niet op uitslagen en bijzondere wedstrijden. Hij kijkt puur naar de vereniging en alles wat daarbij komt kijken. Van accommodatie tot sponsoren werven. En van bestuursaangelegenheden tot kantinepraat. Vooral de ‘nutteloze weetjes’ boeien hem.

Tramper: ,,Het shirt van de club was eerst blauw, met een witte streep op de borst. Bij de oprichting werden de kleuren andersom geleverd. Tegenwoordig zou iedereen er schande van spreken. Toen dacht men: deze extra kosten zijn niet op te hoesten voor een middenstander. We passen de tekst in onze statuten gewoon aan.” Een ander voorbeeld gaat over de naam van de club. ,,Het viel me op dat deze op vier verschillende manieren geschreven is. Ik heb niet kunnen achterhalen hoe ‘onze’ naam daadwerkelijk luidt. We houden het daarom gewoon op ‘Apollo’.”

Om meer te weten te komen over het reilen en zeilen van de club, is het jubileumboek een aanrader. Tramper kijkt er, na zes maanden hard werken, tevreden op terug. ,,Mensen denken vaak dat vroeger alles beter was. Maar ook in het verleden was er een vrijwilligerstekort en stond er soms drie man op de training. Het werd me duidelijk dat de club – zoals alle verenigingen – haar ups en downs kende. Maar in elke periode stonden er mensen op.”

Ad Tramper: Apollo vijftig jaar voetbal 1969-2017 – te bestellen via de club, 15,- euro.

PZC donderdag 8 juni 2017

Dit bericht is geplaatst in Sport met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *