Wim Hofman 42: Krimhild

2824_001Wim Hofman (1941) is schrijver, illustrator, kunstenaar. In zijn rubriek in de PZC geeft hij wekelijks een proeve van zijn kunnen: in woord en beeld. Die PZC-column wordt elke woensdag op Zeelandgeboekt geplaatst. Eind 2016 verscheen een selectie van zijn columns in boekvorm: Bramen plukken.

Afgehakte armen en hoofden vliegen er door de lucht. Men vecht door terwijl alles in de brand staat en men waadt in het bloed.

***********************

KRIMHILD

door Wim Hofman

Krimhild is de naam van een sterke vrouw in oude sagen. Die verhalen zitten vol strijd en wapengekletter, lange reizen, gevechten om vrouwen, duels en botsingen van legers en ruiters. Afgehakte armen en hoofden vliegen er door de lucht. Men vecht door terwijl alles in de brand staat en men waadt in het bloed. Een van de hoofdfiguren uit het verhaal, Krimhild, wil de Nibelungenschat te pakken krijgen, maar die ligt op de bodem van de rivier de Rijn. Bovenal wil ze echter de moord op haar man Siegfried vergelden. Aan het eind van het verhaal slaat ze de moordenaar dood. Wat er daarna gebeurde, weet de dichter niet te vertellen. En dat zegt dan de dichter van het verhaal.

De Duitsers gaven hun bunkers wel eens namen. Zo had je hier op Walcheren onder andere de steunpunten Rebhuhn, Hohenstaufen, Von Kleist en ook Krimhild. In het oude verhaal is Krimhild een strijdvaardige en halsstarrige vrouw. Ik neem tenminste aan dat de naam van de bunker slaat op Krimhild uit dat verhaal. In de Duitse versie (er zijn verschillende verhalen) is ze vooral uit op wraak. Volgens vertaalster Hedwig von Bülow zou de naam wel eens ‘verbitterd’ kunnen betekenen en volgens mij is dan zo’n naam voor een bunker wel goed gekozen.

Waar de andere namen vandaan komen weet ik niet precies. Hohenstaufen en Von Kleist zijn familienamen. Rebhuhn is een patrijs. Erg heldhaftig klinkt dat volgens mij niet, maar de vogel heeft wel een heel goede schutkleur.

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *