Kiek Zeeland

Uitnodiging KIEK.inddEindelijk weer een reisgids voor Zeeland

Waar kun je lekker eten in Zeeland? En winkelen, en drinken, en slapen, en wandelen, en fietsen, en duiken? Lees en ervaar het in de nieuwe reisgids ‘Kiek Zeeland’.

door Jan van Damme

Je bent toerist. Of je bent Zeeuw die de eigen provincie wil ontdekken. Grote kans dat je boekhandelaar dan met de toch wel achterhaalde ‘Capitool Reisgids’ aan komt zwaaien. Daarin komt per dinsdag 18 april verandering. Dan wordt in Wilhelminadorp de splinternieuwe reisgids ‘Kiek Zeeland’ gepresenteerd. ‘Reisgids voor wie zich even Zeeuw wil voelen’, zegt de ondertitel.

De auteurs Margot Verhaagen (tekst), Wieny de Brabander (foto’s) en Martien Luteijn (vormgeving) hadden dat ‘even’ wel weg kunnen laten uit hun subtitel. Immers: het boek is ook voor wie in Zeeland woont een stimulans om eens bij de Zeeuwse buren aan de andere kant van de Ooster- of Westerschelde te gaan kijken.

De ruim geïllustreerde gids is overzichtelijk per regio ingedeeld: Schouwen-Duiveland, Tholen en Sint-Philipsland, Zuid-Beveland, Noord-Beveland, Walcheren, West- en Oost-Zeeuws-Vlaanderen. Op de openingspagina van elk betreffend hoofdstuk worden er highlights genoemd. Op deze wijze: ‘Drie goede redenen om naar Noord-Beveland te komen: 1. De inlagen bij Wissenkerke 2. De vismijn van Colijnsplaat 3. De houtzaagwerf bij Kortgene’. Voor de steden Zierikzee, Goes, Middelburg en Vlissingen zijn er wandelingen uitgezet. Voor Terneuzen opvallend genoeg niet.

Verder staat de gids bol van praktische verblijfsinformatie. Over winkels (shop till you drop), eet/drink- en slaapgelegenheden, musea en galeries, kinderattracties  en evenementen. Ook in kleinere plaatsen met weinig middenstanders – zoals Groede – wordt er een alinea ‘shop till you drop’ ingevoegd, waarin de brocante winkel in de voormalige katholieke kerk wordt aangeprezen.

De natuurlijke omgeving komt ruim aan bod. Alle terreinen van Stichting Het Zeeuwse Landschap – van de Kruisdijkschans bij Aardenburg tot de Rumoirtschorren op Sint-Philipsland – worden voor het voetlicht gehaald. Ook is er veel aandacht voor streekproducten. Zo worden voor Middelburg de winkels aangeduid, waar je voor lokale specialiteiten terecht kunt: de Groentehal, de Tuin van Broeder Ludovicus, kaasboerderij Schellach en bierwinkel Hoplala. Ter afwisseling zijn er ‘tips van locals’ in het boek opgenomen. Bijvoorbeeld voor Goes: Café Baarends in de Voorstad, met optredens en verhalenvertellers.

Kiek Zeeland, reisgids voor wie zich even Zeeuw wil voelen – Uitgeverij Het Paard van Troje, 216 pagina’s, 15,- euro.

Dit bericht is geplaatst in Reisgids met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *