Presentatie De Dry Clavers

claversHet persbericht werd vandaag, 5 april rondgestuurd. Zo ongeveer op het moment dat de presentatie in het Zeeuws Archief in Middelburg aan de gang was. Daar zal vast een gedachte achter zitten. Ik neem het persbericht over. Niet echt van harte, overigens. Auteurs en uitgevers die het niet de moeite waard vinden om hun publiek tijdig te informeren, kunnen beter in hun eigen coconnetje blijven zitten. Bovendien, als je het boek enkel en alleen via één van de auteurs en het Zeeuws Archief beschikbaar stelt, rijst bij mij de vraag in hoeverre je van een voor een breed publiek bestemde uitgave kunt spreken. Maar goed, ik lees in het persbericht dat het boek de geschiedenis ‘tastbaar’ maakt en dat er honderden jaren geschiedenis ‘op inspirerende wijze in woord én in beeld bijeengebracht’ zijn. Dat is altijd mooi als je dat van je eigen product zegt.

******************************************

PERSBERICHT

Boekpresentatie in het Zeeuws Archief
Boek over huis De Dry Clavers te Middelburg maakt geschiedenis tastbaar
Middelburg – Auteurs Françoise de Nooijer-Neeteson en Barend Puype presenteren vandaag, 5 april 2017, hun boek ‘De Dry Clavers en bewoners’ in het Zeeuws Archief. Zij hebben honderden jaren geschiedenis van het huis De Dry Clavers te Middelburg, de bewoners en de stad op inspirerende wijze in woord én in beeld bijeengebracht.

Huis als bron van inspiratie voor kunst
Het echtpaar Françoise en Paul de Nooijer bewoonde het huis De Dry Clavers, Vlissingsestraat 7 te Middelburg in de jaren 1984-2006. Bij restauratie gaf het huis allerlei sporen van oud-bewoners prijs en na onderzoek in de tuin ontdekte zoon Menno de Nooijer zelfs een beerput, met daarin (restanten van) weggegooide gebruiksvoorwerpen. Voor kunstenaar Paul de Nooijer werd het huis een belangrijke bron van inspiratie die leidde tot een groot aantal fotowerken en films.

clavers2Over de bewoners en bodemvondsten
In het boek ‘De Dry Clavers en bewoners’ hebben Françoise de Nooijer en Barend Puype de geschiedenis van huis en bewoners vanaf de zeventiende eeuw opgetekend. Daarnaast zijn bodemvondsten uit de beerput, daterend vanaf de zestiende eeuw, in het boek opgenomen evenals fotowerken die Paul de Nooijer in het huis maakte.

Plundering en andere archiefvondsten
Onderzoek in archieven leidde tot verrassende vondsten; van een prent van de plundering van het huis in 1747 tot de namen van de bewoners, waaronder:

  • Cocquelle, eigenaar in 1747 toen het huis door een woedende menigte werd geplunderd (na de inval van de Fransen in Zeeuws-Vlaanderen ontstond het gerucht dat de regenten de stad wilden ontvluchten);
  •  regent Daniël Schorer die een grote collectie van schilderijen en boeken bezat, waarvan de veilingcatalogus uit 1771 bewaard is gebleven;
  • aannemer Dirk Dronkers, veelzijdig ondernemer en onder andere initiatiefnemer van de Zeeuwse spoorlijn die in 1873 werd voltooid.

Behalve de plundering in 1747 werd het huis nog vernield in 1903 tijdens de spoorwegwegstaking en zwaar beschadigd in 1944 door een granaatinslag. Daarbij kwam een evacué om het leven.

Uitgave in eigen beheer
‘De Dry Clavers en bewoners’ is geschreven door Françoise de Nooijer-Neeteson en Barend Puype en is vormgegeven door Paul de Nooijer. ‘De Dry Clavers’ is in eigen beheer uitgegeven en alleen te koop bij Françoise de Nooijer, via francoise@denooijer.org en in het Zeeuws Archief. Prijs: €35,-, 150 p. full colour, softcover, inclusief illustraties van huis, bewoners, vondsten uit de beerput en kunstwerken van Paul de Nooijer.

Dit bericht is geplaatst in Geschiedenis met de tags , . Bookmark de permalink.

Één reactie op Presentatie De Dry Clavers

 1. Paul de Nooijer schreef:

  Dag Jan,
  het persbericht voor de presentatie van De Dry Clavers is opgemaakt en verstuurd door het Zeeuws Archief. Dat het bericht jou pas op 5 april heeft bereikt is mij een raadsel en was zeker niet de bedoeling.
  Het langdurige onderzoek in diverse archieven en het schrijven van de teksten door de beide auteurs is pure liefhebberij. Voor de vormgeving geldt hetzelfde. Françoise de Nooijer heeft vrijwel alle kosten van de productie uit eigen middelen betaald (ze is geen uitgever). Het boek wordt verkocht voor de drukkosten, de enige manier om het enigszins betaalbaar te houden. De gevolgde werkwijze maakte de realisatie van een mooi boek mogelijk.
  Met vriendelijke groet,
  paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *