Sterna, winter 2015-2016

2056_001In het lentenummer 2015 van Sterna werd uitgebreid bericht over een illegale stort op een natuurterrein aan de Sluiskreek bij Oude-Tonge op Goeree-Overflakkee. Ik schreef toen: ,,De niet erg verheffende soapstory is nog niet ten einde, maar ik hoop dat NLGO uithoudingsvermogen genoeg heeft om de zaak te winnen.” En warempel, in het jongste nummer van het tijdschrift wordt gemeld dat de gemeente na drie jaar  ‘handhavend’ gaat optreden. De overtreder moet voor 1 maart 2016 ‘de overtreding ongedaan hebben gemaakt, op straffe van een dwangsom van 30.000,- euro’. De aanhouder wint, zo blijkt. Gelukkig. Ziet u de prachtige foto van Jan Baks: Wulpen in de sneeuw, Polder de Oostdijk te Goedereede. Achterin nog een sfeervolle Baks-foto: winter in dezelfde polder.

Sterna is het tijdschrift van de Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland en de Vereniging voor Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee. Er wordt veel geteld en geïnventariseerd in dit nummer. Zo is er een vogelonderzoek in natuurgebied de Maire bij Oosterland (2000 en 2014). Heel in het kort: in 2000 broedden er zestien soorten die in 2014 niet meer werden gesignaleerd, en andersom waren er in 2014 twaalf broedende soorten die er in 2000 niet waren. Kees de Kraker bericht over een matig vlinderjaar. Het blijft voor mij even opletten wat betreft de jaargangen. Het verslag van het vogelringstation op de kop van Schouwen heeft betrekking op 2014. De Plantenwerkgroep Schouwen-Duiveland bericht over de inventarisatie van 2015.

Johan Everaers constateert een duidelijke terugloop van het aantal kleine zwanen. De soort zou last hebben van de bejaging en verstoring van ganzen. Hij stelt voor in overleg met boeren en jagers een aantal percelen met oogstresten van aardappelen of bieten later te ploegen, zodat er een tijdelijk, rustig foerageergebied ontstaat. Johan schrijft ook over vertaalde vogelnamen, een vervolg op een artikel in 2014. Bijvoorbeeld: in de onlangs uitgebrachte film 45 Years duikt een ‘treecreeper’ op, een boomkruiper.

Kees de Kraker was in 1970 op de Stampersplaat – geplaagd door muggen. Nu was hij er weer, om op de kale zandplaat van toen een spontaan ontstaan bos met bomen tot twintig meter hoog te ontwaren. De combinatie van bos, struwelen en open vlaktes levert een parkachtig karakter op, ‘dat door veel mensen als aantrekkelijk ervaren wordt’. De Kleine Stampersplaat dreigt door afslag helemaal te verdwijnen. De functie als broedgebied voor kustvogels staat daardoor onder druk. Er leven Shetlandpony’s en reeën. De bijbehorende foto’s in het hart van het tijdschrift laten meteen ook zien hoe beeldbepalend de pleziervaart is.

In de serie Natuurmensen komt de Ouddorper Cees Appel aan het woord. Hij is gids, vogelaar, vrijwilliger bij Staatsbosbeheer, het Zuid-Hollands Landschap en bij Landschapsbeheer Zuid-Holland.

Sterna 3, winter, jaargang 60, december 2015.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Natuur, Tijdschriften met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *