7 X POËZIE & GRAFIEK

poezievlisPZC van zaterdag 28 november 2015

Hoogdruk voor een jarige stad

door Jan van Damme

Het is zo’n boekje dat je alleen maar kan koesteren. Het ambacht druipt ervan af. Afkomstig van de hoogdrukpers in het Grafisch Atelier in kunstwerkplaats KipVis in Vlissingen. Linoleumdruk, zeefdruk, blinddruk, risoprint: het zit er allemaal in. Zeven dichters laten hun licht schijnen over een bijzondere locatie in hun Vlissingen, de stad die dit jaar zeven eeuwen pril is. Zeven kunstenaars hebben vervolgens de gedichten in een beeldend werk gevangen. Zaterdag 28 november 2015 wordt de bibliofiele uitgave 7X Poëzie  & Grafiek om 16.00 uur gepresenteerd in boekhandel ’t Spui in Vlissingen. In een oplage van 57 stuks. Wie belangstelling heeft moet snel zijn, er zijn er nog 36 verkrijgbaar. Voor 50,- euro. Maar daar heb je dan ook zeven originele kunstwerken voor in een boekwerk waarvan de teksten met de hand zijn gezet.

Paul de Ruiter – oud-leraar grafische vormgeving – is initiatiefnemer van het boekproject. Marieke van der Perk is nauw betrokken geweest bij het drukproces. Beiden hopen ze met het kunstboek de aandacht te vestigen op het enige echte Grafisch Atelier in Zeeland. De daar gestationeerde hoogdrukpers kan worden ingezet voor iedereen die gecharmeerd is van bijzonder en ambachtelijk drukwerk.

Daarnaast is het poëzie-grafiekboek natuurlijk ook een cadeau voor een jarige stad. Zeven dichters hebben gedichten gemaakt op zeven locaties langs de kust. Die zeven ‘dichtplekken’ vormen meteen een wandeling van het NS-station naar het windorgel. Die route is in het boek weergegeven.

De in de uitgave opgenomen dichters en kunstenaars vormen duo’s: Koos Dalstar en Jeroen Kersouw, Ron de Jonge en Michiel Paalvast, Sandra Burgers en Ko de Jonge, Wim Hofman en Marieke van der Perk & Marijn Kluijfhout, Meindert Inderwisch en Ben Vranken, André van der Veeke en Hans Overvliet, Jan Kortsmit en Rosalinde van Ingen Schenau. Met nog een extraatje. Paul de Ruiter: ,,We vonden dat een gedicht van Allen Ginsberg in een vertaling van Simon Vinkenoog en Joep Bremmers zo goed aansloot bij het geheel dat dit als toegift in deze uitgave is opgenomen.’’

7 X POËZIE & GRAFIEK – bibliofiele uitgave, 50,- euro.

***********************************************************

STAALSTRIJD (fragment)

Klinkende hamers klonken ritmisch klanken aaneen,
mantra van het werkvolk, galm van ’n havenplaats,
staalblauwe laslichten versmolten stad en werf

onverenigbare kernen, scheepsbouw en stadssloop
harmonieuze paradox, werk, welvaart, afbraak
wijken moesten wijken, stadshart vol littekens

Ron de Jonge

 

Dit bericht is geplaatst in Grafiek, Poëzie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *