Presentatie Truien bij de vleet

Truien bij de vleet - cover voorkantPERSBERICHT

Het eerste exemplaar van Truien bij de vleet, Zeeuwse visserstruien in verhalen en patronen  van de Stichting Zeeuwse Visserstruien wordt zaterdag 13 juni officieel gepresenteerd in de Trouwzaal van het Museum Arnemuiden. Aanvang 11:00 uur.

Stefanie Huibregtse en Anja Geldof, de auteurs van het boek Truien bij de vleet, Zeeuwse visserstruien in verhalen en patronen besluiten tot op de bodem uit te zoeken hoe het zit met het ontstaan van Zeeuwse visserstruien. Het verhaal begint met een ontmoeting aan de keukentafel van een buurvrouw. Dit levert meteen de eerste originele visserstrui op. De zoektocht die hierop volgt, voert langs alle (voormalige) vissersplaatsen van Zeeland, met uitstapjes naar Schotland en vissersfamilies en spreken met de mannen en vrouwen die de tijd van dit handgebreide werkgoed nog hebben meegemaakt.

Dit boek geeft een beschrijving van de zoektocht, afgewisseld met informatie over de Zeeuwse visserij in de jaren 1880 tot 1955. Het vaak harde bestaan van de vissers en hun families wordt letterlijk hoorbaar in de citaten van de ooggetuigen. Het resultaat van dit meerjarige onderzoek zijn vijfentwintig truien die met behulp van de patroonbeschrijvingen aan het eind van het boek nagebreid kunnen worden. Want naast een zoektocht naar dit bijna vergeten Zeeuws-cultureel erfgoed, is dit ook nog ‘gewoon’ een breiboek, waarmee de breister, van beginnend tot ervaren, deze prachtige patronen weer tot leven.

Stefanie Huibregtse en Anja Geldof hebben dit project geheel zelf bedacht, uitgevoerd en gefinancierd. En creëerden daarmee een uniek geschiedenisboek én een breiboek dat het bijna vergeten Zeeuws-cultureel erfgoed weer tot leven brengt.

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Heemkunde met de tags , . Bookmark de permalink.

Één reactie op Presentatie Truien bij de vleet

  1. j.gorisse schreef:

    Geweldig initiatief! Waar zijn de boeken straks verkrijgbaar?
    In de breiwinkel en boekwinkels?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *