Jorien Brugmans

brugmansBiografie

Jorien Brugmans schildert in woorden en beelden. Haar gedichten ontstaan onder verflagen van landschappen, portretten en stillevens, in een vaardige stijl en met oog voor kleur, klank en vorm.
Zowel op doek als op papier is ze op zoek naar akkoorden; een gedicht, een schilderij moet warmte in zich dragen en in harmonie zijn met de omgeving. Jorien is een gedreven woord- en beeldkunstenaar.


In haar beeldend werk brengt zij de wereld terug tot een voor haar begrijpelijke dimensie; typerend daarbij zijn het gebruik van strakke lijnen en vormen. Contouren en restvormen spelen een belangrijke rol in haar verbeelding van het alledaagse. Zeeland en de Zeeuwse natuur vormen een belangrijke inspiratiebron voor het werk van Brugmans.
In haar poëzie is ze voortdurend bevangen door ‘het heilig vuur van grenzeloos verbouwen aan een muur van zachte klank,’ zoals ze het verwoordt in haar gedicht Ode uit de dichtbundel Grenzen.

In 2009 was zij onder andere te zien tijdens de Avond van het Hoge Woord in Aardenburg, de poëzieavond van ‘het Podium’ in Zaamslag en tijdens de Dag van de Poëzie in Sint-Martens-Latem (België)

Publicaties dedijk

* Catalogi van kunstproject Dijken van wijven 2006/2008/2012
Kleine Leegte, 2007. Beelden en teksten: Jorien Brugmans, dichtbundel 1
Grenzen, 2009. Beelden en teksten: Jorien Brugmans, dichtbundel 2
* Over Vloed, 2011. Beelden en teksten: Jorien Brugmans, dichtbundel 3
De drie dichtbundels zijn uitgebracht in eigen beheer. Ze zijn te koop bij De Kunstuitleen Terneuzen / De Drvkkerij Middelburg / Boekhandel Van de Sande Terneuzen / via jorienbrugmans@zeelandnet.nl
Golven: Walcheren in woord en beeld; poëzie en proza van Jorien Brugmans en J.B. Kuipers; fotografie: Martin van Thiel, Utrecht, Dichterbij Beeld, 2011
* Sporen, 2012. De mooiste 25 gedichten van de Maerlant Poëzieprijs gebundeld
ZKK/HKK: een ontmoeting van / met dichters; Zeeuwse dichters ontmoeten Haagse dichters tijdens een optreden bij de Haagse Kunstkring. In deze bundel zijn opgenomen de gedichten Luctor, Goede aarde en Daarover gaat hetBekijk het filmpje>>
In verdubbeling verschijnen, 2013. Een uitgave van de Werkgroep Poëzie uit Middelburg in het kader van de Kunst-en Cultuurroute Middelburg. Het gedicht Water is in deze bundel opgenomen. (15 jaar Poëzieroute)
* Bijzonder Zeeuws-Vlaanderen; fotografie Martin van Thiel. Utrecht, Dichterbij Beeld, 2014. Het gedicht Land en lucht is in deze uitgave opgenomen
Sprekende Gevels; muurgedichten in Middelburg. Sinds oktober 2014 staat het gedicht Ruimte als 19e gedicht binnen het Poëzieproject Sprekende Gevels op de gevel De Groote Wijnstock in de stad Middelburg (hoek Bellinkstraat).
jorienbrugmanssprekendegevel
Foto: het gevelgedicht Ruimte, Bellinkstraat Middelburg, 2014

* Lees ook de gedichten van Jorien Brugmans in de Schrijverscorner.

 

 

jorienbrugmansdichtbundel2009Foto links: presentatie dichtbundel Grenzen, Drvkkerij 2009

Prijzen

-Publieks- en juryprijs tijdens de ‘Avond van het hoge woord’ georganiseerd door de Poëziekring Aardenburg (2009).
SONY DSC
Foto rechts: Jorien Brugmans tijdens de uitreiking van de Publieks- en juryprijs.

Internet

www.jorienbrugmans.nl
De Zeeuwse Kunstkring
CBK

Contact

jorienbrugmans@zeelandnet.nl

Copyright:
logo-de-zb

Dit bericht is geplaatst in Biografieën. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.