Karel Leeftink

karelleeftinkBiografie

Karel Leeftink (Vlissingen, 1958) groeide op in Middelburg en woonde daar het grootste gedeelte van zijn leven. Hij heeft nooit buiten Zeeland gewoond, maar voelt zich beslist geen provinciaal.

Sinds 2009 is Karel boswachter bij Staatsbosbeheer, maar oorspronkelijk is hij onderwijzer, een beroep dat hij nauwelijks heeft uitgeoefend. Na een jaar of tien te hebben gewerkt als voorlichter bij de deltawerken, werd hij coördinator van natuur- en milieucentrum Natuur & Zo. Tussendoor was hij ook nog een jaar uitvaartleider.

Karel Leeftink is dol op terrasjes en Belgisch bier. Hij leest veel, reist graag en gaat er in zijn vrije tijd vaak op uit om vogels te kijken, ook in het buitenland. Hij heeft aan diverse uitgaven op vogelgebied een bijdrage geleverd. Door de vogels is Karel zich erg bewust van de seizoenen.
karelleeftink-verrekijker

Hij maakt als zanger deel uit van de band Karel & de Boswachters. De band brengt levensliederen en smartlappen.

Karel Leeftink is vanaf 1 januari 2015 geïnstalleerd als stadsdichter van Middelburg. Hij volgt daarmee dichter Theo Raats op, die dit ambt vervulde in 2013 en 2014. Leeftink is lid van de Middelburgse Werkgroep Poëzie.

Karel schrijft al zijn hele leven lang gedichten, maar sinds ca. 2005 toch echt poëzie.
Hij wordt sterk beïnvloed door de Duitstalige expressionistische dichters van het begin van de twintigste eeuw: zoals de Hollandse meesters Lodeizen, Favery, Kouwenaar, Schippers,Ter Balkt en Van Ostayen.

karel&deboswachters1Inspiratie en werkwijze
Inspiratie haalt hij uit de natuur, Zeeland en ook historie, soms in combinatie. Als het zo uitkomt, zorgt ook de liefde voor inspiratie.
De vorm van Karels poëzie is meestal het vrije vers, een enkele keer ook wel het sonnet.

Humor
Poëzie is voor hem het vastleggen van en het bewust stilstaan bij het leven in al zijn facetten. Daarbij is zelfrelativering en humor voor Karel erg belangrijk: je moet zaken niet ernstiger nemen dan ze zijn, en zeker poëzie niet.

Samen met dichter Ellen Heltzel publiceerde hij de bundel Even dichter. Daarnaast bracht  hij midden 2014 in eigen beheer de novelle Geheimen uit.

Bekijk ook het filmpje van  Omroep Zeeland over Leeftink als stadsdichter, uitgezonden op Nationale Gedichtendag 2015 (29-01-2015).

karelleeftink-waterval-Costa-Rica

Publicaties

* De ramp; een terugblik op de overstroming van 1953 (lesbrief), Waterland Neeltje Jans, 1995. Herziene versie.
*
Even dichter, Ellen Heltzel en Karel Leeftink. MiddelburgDecreet, 1997
* Geheimen; novelle. Uitgave in eigen beheer, 2014
* Watermerk, tussen doorzicht en inzicht. Uitgave van de Wergroep Poëzie i.s.m. de Kunst- en Cultuurroute Middelburg. Uitgave van de Werkgroep Poëzie i.s.m. de Kunst- en Cultuurroute Middelburg. Middelburg, Mea Sponte, 2014. De bundel bevat, behalve werk van Leeftink, ook bijdragen van o.a. Juul Kortekaas, Theo Raats en Jan J.B. Kuipers. Eindredactie: Jacoline Vlaander
watermerk* Stadsdichterspoëzie van Leeftink in de Schrijverscorner
* Stadsgedichten in de Schrijverscorner 2

Internet

* Bericht over Leeftinks aanstelling als stadsdichter van Middelburg op Zeeland Geboekt 

Contact

gewoonkarel@gmail.com

Copyright:
logo-de-zb

Dit bericht is geplaatst in Auteurs. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.